Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uprchlých Ukrajinců, kteří chtějí v Česku zůstat, přibývá. Už jich je většina

  6:00
V Česku plánuje zůstat už 52 procent Ukrajinců, kteří do země přišli po začátku ruské invaze, ukazuje aktuální výzkum společnosti PAQ Research. Usadit se v nové vlasti chtějí především uprchlíci, kteří se naučili jazyk a našli si vyhovující práci. Takovýchto lidí stále přibývá.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: SZZ Krnov

Anastasiia a Vladyslav Starenkovi, mladý manželský pár lékařů z ukrajinské Oděsy, našel na začátku války práci v krnovské nemocnici. Byť zatím ani jeden nemůže kvůli náročným podmínkám pro uznání vzdělání z ciziny léčit samostatně, v Česku se jim líbí a chtějí tu zůstat.

„Cítíme se tu bezpečně. Všichni jsou k nám vstřícní, pomohli nám s ubytováním kousek od nemocnice, ale už šetříme na vlastní domek, kde bychom časem založili rodinu,“ nastínila mladá gynekoložka.

„Z dat nám vyplývá, že tu častěji chtějí zůstat uprchlíci, kteří jsou tu lépe integrovaní. Když vyberu z čísel, tak celkem 75 procent Ukrajinců, kteří chtějí určitě zůstat, zde má práci, zatímco z uprchlíků, kteří se určitě chtějí vrátit na Ukrajinu, v tuzemsku pracuje pouze 56 procent,“ vysvětlila MF DNES spoluautorka výzkumu Kateřina Šafářová.

V rostoucím trendu zájmu o setrvání v Česku podle ní samozřejmě hraje klíčovou roli také to, že konflikt na Ukrajině stále nespěje ke konci. Ještě loni počítal s návratem do vlasti každý třetí uprchlík, nyní asi čtvrtina.

Česky umí skoro polovina

Z výzkumu také vyplývá, že mezi Ukrajinci rychle roste znalost češtiny. Zatímco loni v červnu se u nás domluvilo jen 16 procent uprchlíků, nyní už zvládá řeč i psaný text 44 procent Ukrajinců.

Podle Šafářové jde převážně o samouky. „Podle našich dat se 54 procent uprchlíků učí samostatně či neorganizovaně. Jazykové kurzy navštěvuje 34 procent uprchlíků,“ doplnila výzkumnice.

Znalost češtiny je přitom klíčová, aby u nás mohli Ukrajinci vykonávat kvalifikované práce jako doma.

To potvrzuje i lékařka Starenko, která doufá, že ona i manžel, chirurg, dokončí na podzim aprobační zkoušky, které jim umožní pracovat samostatně.

„Je to náročné, lékař musí udělat nejdříve písemné zkoušky a po absolvování šestiměsíční praktické části následují ústní zkoušky ze čtyř oborů. Vše je v češtině, proto je nutná znalost jazyka na vysoké úrovni,“ líčí lékařka z Oděsy.

Mladí manželé, Vladyslav a Anastasiia Starenkovi z ukrajinské Oděsy, pracují od začátku války na chirurgii a gynekologii nemocnice v Krnově. Chtějí v Česku zůstat a založit rodinu.

Do Česka dorazilo od začátku války přes půl milionu ukrajinských uprchlíků, zhruba třetina se jich už vrátila zpět. K letošnímu 18. červnu evidovalo ministerstvo vnitra 345 tisíc lidí z Ukrajiny, kterým udělilo ochranná víza.

Pracují, ale z úředníků se stali v Česku dělníci

Rok a půl po začátku ruské invaze na Ukrajinu se tamní uprchlíci už pomalu zabydlují v Česku. Stálou práci si tu podle aktuálního průzkumu společnosti PAQ Research našlo 67 procent Ukrajinců.

Avšak téměř dvě třetiny z nich stále nemohou naplno uplatnit svou kvalifikaci. Úředníci či specialisté tak v tuzemsku často končí jako dělníci či pomocné síly. Podle spoluautorky výzkumu Kateřiny Šafářové uprchlíkům v uplatnění jejich původní profese nejčastěji brání špatná znalost češtiny i náročné podmínky pro uznání vzdělání.

„Pod svou kvalifikací pracují častěji ti, kteří neumějí česky. Další bariéra pro nalezení práce podle představ uprchlíků je uznání vzdělání a kvalifikace, kterou uvádí jako překážku 28 procent ekonomicky aktivních lidí. Domácnosti s dětmi uvádějí, že by jim také pomohlo, pokud by měly hlídání dětí,“ doplňuje analytička PAQ Research.

Své o tom vědí právě i mladí lékaři a manželé Vladyslav a Anastasiia. Ačkoli oba doma v Oděse ukončili lékařská studia a Vladyslav pracoval v nemocnici jako chirurg, v Krnově oba vykonávají s povolením ministerstva zdravotnictví odbornou praxi pod přímým odborným vedením specializovaného lékaře.
„Znamená to, že žádný zákrok nemůžeme dělat samostatně a nesmíme zatím vypsat ani recept. To by se mělo změnit na podzim, až si oba doděláme aprobační zkoušky,“ vysvětluje 26letá Anastasiia.

V tíživé ekonomické situaci se po změnách sociálních dávek pro ukrajinské uprchlíky ocitla i 35letá matka dvojčat v předškolním věku, která nechce zveřejnit jméno.

Vnitro chce prodloužit ochranu pro uprchlíky z Ukrajiny, sepsalo novelu

Azyl našla na Ostravsku. Pracuje za mzdu 17 300 korun a dostává humanitární pomoc ve výši tisíc korun, jenže za byt platí 12 500 korun měsíčně, takže na živobytí jí zůstává něco přes šest tisíc. Z toho ale musí vždy dát ještě tři tisíce za školku. „Je to pro mě těžké. Nevím, jak můžeme ve třech vyžít ze tří tisíc korun. Jinou práci si najít nemůžu, protože musím vyzvednout děti ve školce do 16 hodin,“ líčí žena.

Její manžel je na Ukrajině a snaží se rodině finančně pomáhat, ale jsou to jen malé částky. Občas pomohou i rodiče ženy, kteří přijeli také na Ostravsko, ale jsou už starší a sami by spíš pomoc potřebovali. „Bojím se vrátit na Ukrajinu, protože jsme ze Záporoží, kde neustále létají rakety. Uvědomuji si, že nám Česko dlouhodobě pomáhá, ale nevím, jak dál žít,“ dodává žena.

Každý druhý slyšel nadávky

Dvě třetiny uprchlíků zažily podle výzkumu diskriminaci kvůli svému původu. Nejčastěji při hledání bydlení a práce. Čtyři z deseti uprchlíků navíc tvrdí, že dostávají na stejné pracovní pozici nižší plat než Češi. Každý druhý Ukrajinec byl podle výzkumu terčem nadávek. Fyzický útok zažilo pět procent uprchlíků.

Nejvyhrocenější byla v této souvislosti situace po červnové násilné smrti romského mladíka v Brně, kterou měl podle nepotvrzených informací na svědomí muž ukrajinské národnosti. Po incidentu došlo k sérii protestů romské komunity namířené právě proti uprchlíkům.

V aktuální zprávě o extremismu tyto události zmiňuje i ministerstvo vnitra. V souvislosti se smrtí Roma v Brně prý resort zaregistroval řadu xenofobních výroků namířených proti Ukrajincům. „Do budoucna je třeba počítat s tím, že se vzájemné konflikty mezi některými Ukrajinci a Romy, respektive Čechy, mohou dále objevovat,“ uvedlo vnitro ve zprávě o extremismu.

Výzkum společnosti PAQ Research probíhal v období od 2. do 22. června. Výsledky vycházejí z rozhovorů s 1 425 domácnostmi ukrajinských uprchlíků, ve kterých žije celkem 3 789 lidí.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...