Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Negativní názor Čechů na cizince převažuje, postupně ale slábne, říká průzkum

Podíl Čechů s negativními názory na cizince žijící v Česku je v současnosti nejnižší za posledních 20 let, přesto stále převažuje. Lidi jiné národnosti označuje za problém pro celou Českou republiku 50 procent obyvatel země. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM), prováděného od konce ledna do 20. března.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IF

I15v38a24n 92F85u58č13í54k

3. 5. 2023 11:03

Když smícháte všechny cizince dohromady, musí logicky vzniknout bramboračka a ne žádný seriózní výsledek průzkumu. Asi je dost velký rozdíl mezi slovenským studentem, polskou lékařkou (jednu dobrou dokonce znám) či ukrajinským zedníkem na straně jedné, a marockým "mladíkem", který přichází do Evropy za bezpracnými sociálními dávkami na straně druhé.

0 0
možnosti
LL

Tento průzkum nebo minimálně jeho interpretace v článku je horkým kandidátem na blábol dne

2 0
možnosti
Foto

to je sporné , ti kteří na to mají jedou do země zaslíbené užít si klidu a míru a sebou si vezou duši země ze které odjíždějí,ti chudí staří a nemocní nemají možnost odjet do země zaslíbené takže první problém je kdo vlastně utíká do světa z domova a druhý je proč? chápu ty kteří slyšeli že u nás je to takové a makové a je tu bezpečno takže se seberou a odjíždí s tím že chtějí žít a pracovat v klidu jenže za nimy následují ti kteří je ždímaly doma až je donutily emigrovat a to už je úplně jiná liga, tedy záleží koho dostanete za souseda a to ovlivnit nemůžete tedy někteří cizinci jsou sakra problém

0 0
možnosti
IM

I25v92o 80M60a54c98h22a61r

3. 5. 2023 7:11

Převažuje, ale slábne... To je ale blábol!

1 0
možnosti
JO

J73i28ř44í 11O50p35l45t

3. 5. 2023 6:53

každopádně je to naše země, je nenahraditelná, a nikdo nemá žádné inherentní právo v ní žít bez našeho souhlasu, a to ani kdyby umíral hlady nebo jakýmkoliv jiným způsobem. přijmout nebo odmítnout kohokoliv je naše výhradní volba a nikoho jiného. případné odmítnutí není ani rasismus ani xenofóbie, je to naše právo, právo vlastníka. snazší pro vlády je vypořádat se s odpůrci imigrace než s imigranty, nebo zajistit vnější hranici. kriminalizovat někoho za rasismus je společensky přijatelnější než kriminalizovat imigranty, ze kterých média dělají chudáky, nebo zajistit vnější hranici, což je ekonomicky dražší. dá-li imigrant 10 tisíc dolarů pašerákům za propašování do evropy, tak jednak není chudý a jednak tím porušuje zákon, a pro mne je obojím nedůvěryhodný. já ani moje země tu nejsme od toho, abychom za něho řešili jeho problémy, natož na svoje náklady, natož když se toho domáhá kriminálním způsobem. můžeme se tak rozhodnout, ale určitě to není naše povinnost ani žádná norma. přelézání plotu do cizího domu prostě není normální nikde na světě, a netrpí to ani bůh v ráji. nechopnost řešit imigraci, jako určitý defekt, je projevem a následkem defektu lidí v mocenskoekonomické sféře, v zásadě zbabělosti a chamtivost.

3 0
možnosti
JO

J53i83ř63í 72O55p78l57t

3. 5. 2023 6:57

normální pohyb lidí narozených v eu v rámci eu to není ani migrace ani to nejsou cizinci, eu je celek, jako amerika

0 0
možnosti
PV

Pokud cizinec u nás pracuje a nic po naší zemi nechce tak nemám problém, ale silně mě vadí z mých daní platit dávky cizincům, kteří si tady jezdí v Mercedesech a tlemí se nám do ksichtu Rv

1 0
možnosti
TV

Ono asi neni cizinec jako cizinec, ne?

3 0
možnosti
VV

V dnešním globálním světě, kdy se spousta lidí stěhuje za prací bez ohledu na hranice a kulturu zbývá Čechům se buď přizpůsobit, anebo zaniknout, neb bez přizpůsobení se neexistuje progres.

Čech, pokud bude chtít, či žádat být brán v cizině, jako přijatelný druh člověka musí tu samou možnost dát ostatním u nás a tyhle nacionalistické hrátky,co se tady leckdo snaží předvádět jsou tristní.

1 3
možnosti
MB

Tihle nacionalisti, jak je jmenujete jsou v každém národě. V Česku, jako v Řecku nebo Německu. Třeba v Německu jsou lidé, kteří názorově nemají daleko k myšlenkám A. Hitlera a považují se za něco více než ostatní národy. A vedle nich jsou lidé, kterým padá úžasem brada když s nimi cizinec komunikuje německy ( mně osobně se to stalo)a ptají se kde, jak a proč jsem se naučil německy. Prostě nechápou, že se někdo učí kromě angličtiny, která je univerzální a světová ještě němčinu, kterou vůbec neberou jako kdysi světovou řeč a i dnes je to alternativa k angličtině v téměř polovině Evropy.

A co se toho stěhování za práci týká.. To nikdy nebude tak běžné jako v zemích, kde lidé nejsou tolik vázání v dnešní době velice drahou nemovitostí k životu v jednom místě. V zemích, kde žijí lidé povětšinou v nájmu, stěhovat za práci jim tolik nevadí. Rovněž musí mít slušnou práci v novém místě oba manželé, nebo ten jeden musí mít takový příjem, aby celou rodinu zabezpečil z jednoho platu. Což je v ČR povětšinou velký problém. Jinak tahle neochota stěhovat se někam za prací je v Česku vystopována v historii až do 15 století.

Pouze tlak ohledně víry a ohromná bída postrčila v 17. a v minulém a předminulém století k vystěhování - hlavně do USA, v 17 století na Sever do protestanských zemí. Pak ještě za komunistů emigranti utíkali, ale to už je jiná kapitola...

1 0
možnosti
MB

Mně také cizinci nevadí. Jak turisté, tak t ti, co se sem přistěhovali, hlavně Ukrajinci. A tak nějak mně nevadí, že mají daleko lepší auta než já nebo, že pobírají nějaké dávky z rozpočtu. Já si říkám, že naše republika je dost velká na to, aby se sem klidně ještě milion lidí přistěhoval. Když může Bangladéš, který má 170 milionů obyvatel a rozlohu pouze dvojnásobnou než ČR takže tam je oproti našich 133 lidí na km2, 1100 /km2 vstřebat několik milionů uprchlíků z Barmy můžeme my ten necelý milión také.

1 4
možnosti
MK

Upřímně řečeno, mnohem větší averzi mám k pseudočechům, podporujícím ruské nacisty, než k cizincům. Vlastně k cizincům nemám vůbec žádnou. Ale prorusáky nemám rád z celého srdce.

1 5
možnosti
MB

Ona je otázka, kdo to "prorusák" vlastně je. Já mám třeba rád ruskou klasikou literaturu. Takovou povídku Antonovská jablka od Ivana Bunina je nádhera číst. Nebo od Čechova povídky a divadelní hry. O Dostojevském, Turgeněvovi nebo Gončarevovi ( napsal Oblomova) ani nemluvě. Také ruské malíře a některé filmy mám rád. A svým způsobem se mě líbí i jejich architektura paláců a chrámů to je styl něco mezi Západní Evropou, Byzancií a Orientem..

Ale ruskou povahu obyčejných lidí - alespoň těch, kteří žijí v evropské části Ruska nesnáším. A o Putinovi a jeho zastanců a spol. raději ani nemluvě. Jak u nich, tak u nás. Je zajímavé, že zastánci Putina mají hodně věcí společných. Strany, které volí, názor na naší vládu a EU celkově ( v tom jsem ale také velký kritik), vztah k USA. A k tomu jejich typický pivní bachor, slovní zásoba a náklonnost k alkoholu... V tom se s panem Králem naprosto shoduji.

Nicméně kdybych takového člověka zkolabovat na ulici neváhal bych a poskytl mu první pomoc. Jako ostatně každému jinému člověku.. Protože na vlastní oči jsem viděl, jak symbolický společenský a názorový příkop na současné dění v ČR byl důvod k neposkytnutí první pomoci člověku který se vracel z březnové demonstrace na Václaváku..

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Další zádrhel v digitalizaci stavebního řízení. ÚOHS zarazil zakázku

23. května 2024  15:49,  aktualizováno  17:36

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna ve čtvrtek zamítl problematickou...

Alternativu pro Německo vyloučili z europarlamentní frakce, chce se odvolat

23. května 2024  16:13,  aktualizováno  17:08

Europarlamentní skupina Identita a demokracie s okamžitou platností vyloučila Alternativu pro...

Jednání s Blažkem nepomohlo, říká odborářka. Soudy se ochromí ve středu

23. května 2024  17:01

Soudní zaměstnanci vstoupí ve středu 29. května do stávky. Na čtvrtečním jednání s ministrem...

Von der Leyenová pod palbou kritiky. V debatě ji ostřeloval socialista Schmit

23. května 2024  14:14,  aktualizováno  16:55

Brusel ve čtvrtek odpoledne hostil velkou debatu kandidátů na předsedu Evropské komise. O druhý...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!