Ctirad Mašín, jeden z bratří, kteří se se zbraní v ruce postavili proti komunismu, nyní žije v USA. Pokud pravicoví politici prosadí zákon o protikomunistickém odboji, vztahoval by se i na něj.

Ctirad Mašín, jeden z bratří, kteří se se zbraní v ruce postavili proti komunismu, nyní žije v USA. Pokud pravicoví politici prosadí zákon o protikomunistickém odboji, vztahoval by se i na něj. | foto: Kavárna

Proti komunistům šli se zbraněmi. Získají odznáček a příspěvek na lázně

  • 327
Lidem, kteří se postavili i se zbraní v ruce komunistickému režimu, se má dostat uznání do státu. Ale nic moc víc. Vláda si po pohřbu Milana Paumera řekla, že chce zákon o protikomunistickém odboji. Lidé, kteří se režimu postavili, by dostávali příplatek na lázně. Vymažou se jim také zatím nezahlazené tresty z éry komunismu.

"Hlavním smyslem zákona by mělo být hlavně morální ocenění lidí, kteří často s nasazením vlastního života bojovali proti komunistickému režimu," říká senátor za ODS Jiří Liška, jeden z autorů návrhu zákona. Vláda se ho rozhodla podpořit, když se ministři vrátili z pohřbu Milana Paumera, jednoho ze členů skupiny bratří Mašínů, která se prostřílela na Západ.

Účastníci protikomunistického odboje by podle připravovaného zákona měli postavení válečných veteránů. "To například znamená, že by mohli být přijati i se svými partnery do domova pro válečné veterány a měli by také právo na příspěvek na lázeňskou péči nebo rekreační pobyt," vysvětluje Liška. Odbojáři by také měli právo nosit pamětní odznak.

S žádnými finančními náhradami pro státem uznané odbojáře proti komunismu se nepočítá. Pravicovým politikům, kteří zákon prosazují, jde o něco jiného - aby dal stát najevo, že si váží těch, kteří se vzepřeli nedemokratickému režimu i se zbraní v ruce.

"V situaci, kdy mohli buď rezignovat, postavit se do sdílené pasivní rezistence vůči totalitnímu režimu, nebo mu čelit, si vybrali to poslední. Čelili mu i se zbraní v ruce, což pokládali za jediné řešení. Pokud tento postoj odsoudíme, zpochybníme morální hodnotu všech ostatních odbojů," řekl ve středu premiér Nečas na pohřbu Milana Paumera. (Nečasova vláda schválila program. Chce uznat protikomunistický odboj)

Odbojářům se vymažou zbylé tresty z éry komunismu

Státem uznaní odbojáři proti komunismu by se s novým zákonem dočkali ještě jedné malé "výhody". Byly by jim smazány takzvané zbytkové tresty, které jim zůstaly i po přijetí zákonů o rehabilitacích počátkem 90. let a zákona o protiprávnosti komunistického režimu.

Za účastníka protikomunistického odboje by podle zákona byl uznán občan, který se ho účastnil alespoň 12 měsíců anebo člověk, který v souvislosti s touto činností utrpěl vážnou újmu na zdraví, byl nejméně tři roky vězněn, vykonal mimořádně záslužný čin nebo při odboji zemřel.

O uznání statutu odbojáře by nemohl ministerstvo vnitra požádat příslušník nebo spolupracovník bezpečnostních složek, člen Pomocné stráže Veřejné bezpečnosti či člen KSČ s výjimkou těch, kteří v této straně byli pouze v období od ledna 1968 do května 1969, tedy v době takzvaného Pražského jara a těsně po okupaci vojsky zemí Varšavské smlouvy. "To jsme do zákona dali v rámci kompromisu, aby měl větší šanci projít," řekl iDNES.cz Liška.

Součástí žádosti o uznání za účastníka protikomunistického odboje budou muset být písemné, zvukové či obrazové podklady prokazující, že člověk, který se o státní ocenění hlásí, na něj má nárok. Odhad autorů zákona je, že může jít maximálně o stovky lidí. Politici stran vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných počítají s tím, že zákon, který nyní leží v Senátu, by mohl být přijat ještě do konce letošního roku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video