Pivovar Jarošov

Pivovar Jarošov | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Heineken chce prodat zdevastovaný areál bývalého pivovaru Jarošov

  • 19
Areál bývalého Pivovaru Jarošov bude brzy na prodej. Společnost Heineken, které zdevastovaný komplex patří, už jej nechce a nabídne jej potenciálním kupcům. Jedním ze zájemců možná bude radnice v Uherském Hradišti. Právě koupí pivovaru by totiž mohla získat body před připravovaným referendem obyvatel Jarošova, kteří se chystají hlasovat o odtržení od Hradiště.

"Bývalý pivovar dáme brzy do prodeje. Nyní jednáme s realitní kanceláří, která by měla prodej zprostředkovávat," řekla mluvčí Heinekenu Zuzana Kosáková.

Je jasné, že nového vlastníka bude bývalý pivovar stát především velkou sumu peněz. I tak je možné, že tento prodej sehraje důležitou roli v zářijovém referendu o odtržení místní části Jarošov od Uherského Hradiště.

V posledních měsících se o pivovaru mluvilo hlavně proto, že se vedení Hradiště a někteří lidé v Jarošově hádají, zda je radnice dostatečně aktivní, aby zchátralé a vybydlené objekty pivovaru získala a snažila se s nimi něco udělat. Minulý týden ale místostarosta Stanislav Blaha na zastupitelstvu oznámil: "Areál je zařazený na seznam nepotřebného majetku Heinekenu a bude určen k prodeji."

Tato slova přitom přednesl v diskusi, ve které zastupitelé ostře kritizovali ty obyvatele Jarošova, kteří si přejí osamostatnění. Místostarosta při slovech o pivovaru naznačil, že brzdou při prodeji byl jeden z členů přípravného výboru pro odtržení Jarošova.

"Prodej se bude dělat ve chvíli, kdy skončí nejasná nevýhodná smlouva se stávajícím nájemcem pivovárenské restaurace. Je tam problém s jednou investicí. Takže to byla zásadní brzda, aby se s tím majetkem mohlo dále nakládat," řekl Bláha a zmínil se nepřímo o nájemci a členu přípravného výboru Luboru Komárkovi, i když jej přímo nejmenoval.

"Zdůrazňuji to i z toho důvodu, že pochopitelně víme, kdo je nájemcem restaurace a že je členem přípravného výboru. Takže ten člověk naprosto přesně věděl, jak je to s pivovarem a že pro město to bylo velmi těžce hmatatelné," řekl Blaha.

Komárek ale toto obvinění odmítá a tvrdí, že žádnou "brzdou" není.

Pokud by se nyní radní Hradiště snažili bývalý pivovar koupit, mohli by tím získat u obyvatel Jarošova před referendem důležité body. Pokusí se o to? "Máme zájem vstoupit do konkrétních jednání," naznačil starosta Květoslav Tichavský, který ale zároveň upozorňuje na velmi špatný stav budov.

Pokud jde o využití, zmiňuje se především o stavbě silnice do centra Jarošova, kterou tady Hradiště už v minulosti plánovalo.

Podle Blahy by však pivovar byl pro samotný Jarošov příliš velké sousto. "Pokud si s tím nebude schopno poradit velké Hradiště, tak to těžko zvládne samostatná obec Jarošov. Není to pouze o nabytí majetku, větší problém bude, co s tím dále," prohlásil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video