Za privatizaci OKD tresty nepadly. Soud obžalované osvobodil

  • 214
Obvodní soud pro Prahu 2 nepravomocně zprostil obžaloby trojici mužů, kterým žalobce dával za vinu nevýhodný prodej akcií těžební společnosti OKD. Znalec Rudolf Doucha, který měl vypracovat hrubě zkreslený posudek, a někdejší místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek tak po dvou a půl letech od soudu odešli bez trestu. Žalobce se na místě odvolal.

Státní zástupce Tomáš Černý obžalované trojici navrhl podmínky a rovněž, aby nahradili škodu 5,7 miliardy korun. Podle předsedkyně soudního senátu Ivy Fialové se ale nepodařilo prokázat, že skutky byly trestným činem.

Soudkyně pokárala žalobce i policii, že nezajistili dostatek důkazů. Obžaloba navíc padla až po deseti letech od prodeje. „Nelze postavit obžalobu na domněnkách a hypotézách státního zástupce,“ kritizovala Fialová. Podle ní je i velmi diskutabilní údajná škoda, která měla vzniknout.

Podle žalobce stát prodal akcie pod cenou, tehdejší hodnota podílu prý byla nejméně 9,8 miliardy. „Vychází se zde z toho, že hypoteticky mohlo být prodáno za více než o šest miliard víc. Nikdo neřešil, jestli byl někdo ochoten takovou částku zaplatit,“ připomněla soudkyně nabídku Penty, která byla ještě nižší, než za jakou stát podíl prodal.

Znalec Doucha, který měl hrubě zkreslit posudek tím, že do něj nezahrnul všechny dceřiné firmy OKD, podle soudkyně nepochybil. Možných chyb, které jsou zpětně patrné, se nedopustil úmyslně. Jeho posudek navíc nebyl určující pro cenu, za níž stát akcie prodal.

„Bylo to politické rozhodnutí,“ podotkla Fialová. Vláda podle ní brala v potaz i  úvahy o stabilizaci společnosti a udržení zaměstnanosti v regionu.

Kritika byla neobjektivní, reagoval žalobce

Zproštění obžaloby je zatím nepravomocné, jelikož státní zástupce se okamžitě odvolal. Na kritiku jeho práce ze strany soudkyně Černý příliš reagovat nechtěl. „S rozsudkem zcela zásadně nesouhlasím a to dnešní ústní hodnocení považuji za velmi neobjektivní,“ protestoval Černý. „Soud kritizoval to, že obžaloba byla podána po deseti letech. Podotýkám, že skutek se stal v roce 2004, teprve v roce 2011 bylo trestní oznámení, na základě kterého trestní orgány konaly,“ upozornil.

Na výsledek soudu se přišel podívat také předseda sdružení BYTYOKD Roman Macháček, který se problému privatizace černouhelné společnosti věnuje posledních deset let. Z trestního oznámení, které sdružení podalo na policii, kauza kolem privatizace OKD vznikla.

Podle Macháčka se v trestním řízení prokázalo to, co sdružení tvrdilo v trestním oznámení od samého počátku – že posudky chyby obsahovaly. „Je docela skandální, že paní soudkyně říká, že znalec je nevinný a může si oceňovat, jak se mu zamane,“ řekl novinářům.

Zmíněný prodej akcií OKD posvětil v roce 2004 kabinet Stanislava Grosse. Za 4,1 miliardy získala státní podíl skupina Karbon Invest. Po dvou měsících se Karbon Invest podílu v OKD zbavil a prodal jej RPG Industries Zdeňka Bakaly. Spekulovalo se, že cena se pohybovala od devíti do dvanácti miliardy korun.

Ministrem financí byl v té době Bohuslav Sobotka (ČSSD), který bývá kvůli prodeji OKD terčem kritiky a který má v trestní věci postavení svědka. Výtky odmítá, vláda podle něj společnost prodala za nejvyšší nabízenou cenu. Sobotka vypověděl, že stát pochybil už v roce 1996, kdy za Klausovy vlády přišel o většinu ve společnosti.

Privatizací se nyní zabývá také sněmovní vyšetřovací komise.

Poslechněte si, proč soudkyně kritizuje práci policie a státního zástupce:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video