Nejvyšší soud umožnil vydání katarského prince

Nejvyšší soud umožnil vydání katarského prince | foto: TV Nova

Princ může odjet do Kataru, rozhodl Nejvyšší soud

  • 225
Nejvyšší soud umožnil vydat katarského prince do jeho země. Vyhověl tak stížnosti ministra Pavla Němce, kterému se nelíbilo, že soudy Katařana odmítly propustit z vazby. Hámid bin Abdal Sání byl v červnu nepravomocně odsouzen za sex s mladými dívkami.

Nejvyšší soud odmítl argumenty nižších soudů i Nejvyššího státního zastupitelství, že vydáním by byl Sání odňat svému zákonnému soudci, soudci ze země, kde se provinil.

Soudy i státní zastupitelství tvrdily, že Němec neměl k rozhodnutí o vydání prince do Kataru pravomoc. "Z trestního řádu nelze dovodit, že by takový postup ministra vyžadoval souhlas soudu," poznamenal soudce Nejvyššího soudu Antonín Draštík.

Ministr spravedlnosti chtěl vyhovět katarským úřadům a hned po podání obžaloby rozhodl o předání kauzy do princovy vlasti.

Soud ale jeho rozhodnutí neakceptoval a označil jeho postup za nezákonný. Postup ministra prověřovala policie. - více zde

Kvůli vstupu ministra spravedlnosti do kauzy se rozhořel ostrý spor mezi jeho úřadem a nejvyšší státní zástupkyní Marii Benešovou. Jejich rozepři ukončil až premiér Jiří Paroubek. - více zde

Vazební věznici na Pankráci opustil Sání krátce po 21. hodině. V cele strávil včetně pondělí 340 dní. Sání podle ČTK odjel ve stříbrné fabii, do které nasedl přímo v areálu věznice. Před věznicí na něj čekal jeho advokát Josef Lžičař. Ten přítomným novinářům řekl, že princ nechtěl s nikým hovořit, že v poslední době byl stresovaný a zamlklý.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video