Václav Klaus

Václav Klaus | foto: iDNES.cz

Přímá volba prezidenta je omyl a populismus, míní Klaus

  • 632
Přímá volba prezidenta je fatální chyba, fatální omyl, řekl Václav Klaus ve vysílání televize Prima. Za snahou o lidové hlasování o hlavě státu vidí jen populismus politiků. Bojí se, že by se zvrhla v obdobu superstar.

Klaus v televizní debatě prohlásil, že se do diskuze o přímé volbě dlouho nezapojoval. Poté, co poslanci návrh na její zavedení propustili do dalších čtení, bobříka mlčení porušil.

Pokud se podle něho zdálo, že nepřímá volba na společné schůzi poslanců a senátorů byla problematická, jednalo se prý ve srovnání s přímou volbou o selanku.

Přímá volba má podle Klause smysl v prezidentském systému, jako je například ve Spojených státech, v nichž je prezident klíčovým hráčem na politické scéně. V Česku se prezidentovi vzešlému z přímé volby pravomoci nezvýší, spíše sníží.

Přímo volený prezident by se staral jen o svůj obraz na veřejnosti, než aby byl jednotícím prvkem politické scény, vyplynulo také z Klausova vyjádření.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video