Příběhy 20. století: V Terezíně psala deník, jméno zachránce mu nesvěřila

  8:12
Někdy v 60. letech našly děti Evy Roubíčkové starý sešit, hustě popsaný poznámkami v němčině. Byl to Evin deník z let 1941 až 1945, deník z ghetta Terezín. Eva se tehdy jmenovala Mändelová. Skoro celou její rodinu zabili ve vyhlazovacích táborech. Ona v ghettu přežila, i díky péči obětavého železničáře Karla Košvance.
Eva Roubíčková, rozená Mändelová, krátce po válce

Eva Roubíčková, rozená Mändelová, krátce po válce | foto: Post Bellum

Eva Mändelová se narodila 16. července 1921 v Žatci. Její otec Arnošt, veterán z první světové války, učil na gymnáziu latinu a řečtinu. Už v roce 1938 museli Mändelovi poprvé opustit domov, z převážně německého města se nuceně stěhovali do Prahy. O pár měsíců později Němci obsadili zbytky Československa a na rodinu dopadla všechna protižidovská nařízení.

Eva ještě stihla poznat svou první lásku: Richarda Roubíčka, s nímž se zasnoubila a jemuž se podařilo uprchnout do Anglie. Pokoušel se zajistit vízum i Evě, ale marně. První zápis z Evina deníku je z 10. prosince 1941: "Dopoledne doma, odpoledne na nákupech, půl hodiny po návratu volá teta Elsa, že jsme v příštím transportu..."

Cena paměti národa

Eva Roubíčková je nominována na letošní Cenu Paměti národa. Slavnostní udílení, které pořádá nezisková organizace Post Bellum ve spolupráci s Českým rozhlasem, Českou televizí a Ústavem pro studium totalitních režimů, proběhne 12. prosince 2012 v Národním divadle v 21 hodin. Večer režíruje Matěj Forman. Vstupenky zdarma mají členové Klubu přátel Paměti národa.

Na letošní Cenu Paměti národa jsou nominovány i přítelkyně Evy Roubíčkové Ilsa Maierová a Markéta Nováková. Obě byly za okupace deportovány do terezínského ghetta a v roce 1944 do Osvětimi.

Zde můžete podpořit Evu Roubíčkovou a napsat jí vzkaz.

Příběh Ilsy Maierové a Markéty Novákové najdete na adrese www.cenypametinaroda.cz a na iDNES.cz.

"Vůbec jsme nevěděli, kam jedeme," vzpomíná Eva Roubíčková o víc než šedesát let později. "Ale pravda je, že jsme už jeden domov museli opustit, v Praze jsme bydleli v mnohem skrovnějších podmínkách, jeden pokoj a kuchyň. A tak jsme si říkali, že to v tom Terezíně nemůže být o moc horší. Člověk si prostě neuměl představit, s čím se setká, co je možné..."

Po příjezdu do bývalého pevnostního města, proměněného z rozkazu nacistických úřadů v ghetto, přidělili Evu na zemědělské práce. Znamenalo to drobné štěstí. Za prvé měla naději, že ji práce ochrání před deportací na východ, za druhé mohla v zahradách "šlojzovat", čili sebrat a tajně si odnést něco k jídlu.

Karel Košvanec, železničář - dobrodinec

V létě roku 1942 poslali Evu Mändelovou pást ovce na louku pod šance. Tehdy si poprvé všimla muže v železničářské uniformě, který směrem k ní nenápadně gestikuloval. "Nejdřív jsem si ho nevšímala, protože jsme měli přísně zakázáno stýkat se s jakýmikoli Nežidy. Ale pak se ukázalo, že mi tam schoval balíček. Byla v něm cibule, chleba se sádlem, dokonce snad i cigarety."

Železničář z Bohušovic se jmenoval Karel Košvanec a pomáhal Židům z prostého, ale vzácného motivu: byl soucitný a obětavý, a také statečný. Dvakrát od něj Eva dostala balíček, dvakrát pronesla jídlo do ghetta, potřetí ji chytil četník. Terezínští četníci byli Češi. Jejich velitel Janeček (po válce popravený za kolaboraci) pak Evu Mändelovou fackoval, hrozil jí smrtí a nakonec ji zavřel do izolace. Chtěl, aby prozradila, kdo jí pomáhá.

Po měsíci se Eva dostala z cely. Košvance neprozradila. Kdyby to udělala, čekaly by ho v lepším případě výslechy na gestapu a značné potíže, v horším deportace do lágru.

Karel Košvanec jí pak dál (stejně jako jiným Židům) nosil jídlo, její rodina nemusela hladovět. "Od svého árijce jsem dostala balík. Nevím, co mám dělat. Jednak bych se s ním ráda sešla, neboť nejde, aby (…) posílal dárky zcela zadarmo. Ovšem ti, kteří mi od něj přinášejí věci, mě hrozně zrazují, protože je velmi neopatrný a vše vypravuje i zcela cizím lidem. (…) Když slyšel, že mám těžce nemocnou přítelkyni, tak jí poslal umělý med a ovoce. Není to báječné?" zapsala si Eva Mändelová 30. prosince 1942. 

Transport. Žádný odklad. Žádná reklamace

Lidé v ghettu si uchovávali naději, že každá válka a každý krutý režim musí skončit. Deportace na východ ale neustávaly, a na podzim roku 1944 je Němci zintenzivnili. "V říjnu šel neúprosně jeden transport za druhým do Polska. Na rozdíl od všech předchozích transportů ale tentokrát nebyl možný žádný odklad, žádná reklamace, žádné odvolání, žádná milost. Téměř celé ghetto bylo likvidováno. (…) Nakonec jsem zůstala zcela sama. Jako první šel v říjnu Otta, pak mí rodiče… Tehdy jsem se hlásila do transportu dobrovolně, šla jsem až k lagerkommandantovi Rahmovi a prosila ho, aby mě pustil do Polska s rodiči. Marně. Tak jsem zůstala odsouzena k Terezínu … Byla jsem však naprosto zlomená a apatická. Můj život ztratil smysl…" stálo v deníkovém zápisu z prosince 1944.

V té době už Židé v Terezíně věděli nebo přinejmenším tušili, že deportace na východ znamená záhubu. Eva ztratila naději, její záznamy se staly strohým výčtem denních událostí. Tak to šlo až do 5. května 1945, kdy je datován její poslední zápis. Pouhá dvě slova: "Schluss, KONEC".

Terezín byl osvobozen. Lidé, kteří přežili věznění, pochody smrti i zákeřnou epidemii skvrnitého tyfu, se mohli vrátit domů. Často však neměli kam. "Bylo to jedno z nejhorších období mého života. Když jsem zjistila, že jsem úplně sama, že nikoho nemám, žádná rodina neexistuje," vzpomíná Eva.

V květnu 1945 se vrátil do Prahy v řadách vojáků bojujících na západní frontě Evin předválečný snoubenec Richard Roubíček. Setkali se, a zjistili, že jejich láska přežila holokaust i válečné hrůzy. Vzali se a měli spolu dvě děti. Železničář Karel Košvanec zemřel nedlouho po válce, přispěly k tomu i zdravotní komplikace, které si přivodil za studených nocí, kdy tajně nosil jídlo do ghetta.

Příběhy 20. století

Příběh Evy Roubíčkové zmapovali dokumentaristé z Post Bellum. Slyšet jej můžete tuto neděli v 10:05, pokud si naladíte Český rozhlas-Rádio Česko, pořad Příběhy 20. století. Společnost Post Bellum sbírá vzpomínky pamětníků od roku 2001. S Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů vede internetový portál Paměť národa, kde jsou příběhy k nalezení. Post Bellum žije především díky drobným darům, na jejich webu můžete pomoci i vy a stát se členem Klubu přátel Paměti národa.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...