Příběhy 20. století: Zamilovala se do mukla stovky metrů pod zemí

  15:38
Před 60 lety nastoupila Milena Blatná jako civilní zaměstnankyně do jáchymovských dolů. Chtěla si vydělat peníze. To, co viděla, ji nadosmrti poznamenalo. Šok a zděšení z komunistických lágrů vystřídala osudová láska.
Milena Hypšová a Jiří Blatný

Milena Hypšová a Jiří Blatný | foto: Post Bellum

Tatínek jí umřel těsně před komunistickým pučem v roce 1948, rodina se ocitla bez živitele. Milena, skautka a sokolka z Chomutova, odložila své studijní plány na vysoké umělecké škole, a hned po maturitě v červnu 1952 šla fárat do uranových dolů, za slušné peníze.

"Do Jáchymova brali snad každého. Autobus od nás do Jáchymova jezdil každé ráno a já potřebovala peníze. Věděla jsem, že jsou tam političtí vězni, to věděl každý, ale co se tam s nimi děje, to byl šok," popisuje Milena Blatná své první zážitky z dolu Svornost. Chtěla do kanceláře, ale nakonec ji poslali pod povrch. Dostala místo kolektorky, přístroji kontrolovala, jestli vyvážená hlušina není výrazně radioaktivní a jestli se tudíž může vyvézt na haldu. Rodině vydělanými penězi výrazně pomohla a dokonce i něco našetřila.

Později fárala i na dalších vysoko položených šachtách, kde vězni trpěli především zimou. "Nikolaj byl propojen prudkými schody se šachtou, vězni museli chodit takovým koridorem. V zástupu kráčeli mladí i starší lidi. Když jsem viděla, jak ten bachař, mladý kluk a evidentně naprosto nevzdělaný a hrubý, když je stavěl do pozoru a zjišťoval, jestli nemají pod svým chatrným oděvem nastrkané noviny, to bylo opravdu hrozný, prostě šok, to bylo pro mladou holku opravdu hrůza až k pláči," popisuje Milena Blatná buzeraci dozorců. Té při cestě do zaměstnání muklové říkali "nikolajský autobus" - kráčeli těsně u sebe v zástupu svázaní řetězy, kdo upadl, toho dav táhnul po zemi až k šachtě.

Milena, tenkrát osmnáctiletá dívka, chtěla vězňům pomáhat, ale zpočátku se bála, že se jí budou vyptávat. "Co bylo pro ně snad nejhorší: všichni si mysleli, že už to brzo skončí. Já, co jsem přišla zvenku, jsem věděla, že jsou to jen plané naděje. Bláhově věřili, že by se při útěku mohli dostat pryč z republiky. Hranice byly už v té době neprodyšně zavřené. Ale nemůžete jim vzít poslední naději, to by někteří nepřežili," vypráví Milena Blatná.

StB jsem řekla: no a co, je to kousek chleba

Milena Blatná začala vězňům tajně vynášet dopisy a nosit jídlo. Nebylo to jednoduché, obě strany si musely věřit: "Bála jsem se, že mě někdo z nich udá kvůli nějakým pofidérním výhodám." Proto tajně navštěvovala jednu rodinu, která měla v Jáchymově tatínka. Byli to známí známých a teprve pak se okruh vězňů kolem ní postupně zvětšoval.

Jednou vězně načapali s chlebem, ostatní muklové ji stačili varovat, že jí udal. "Aspoň jsem věděla, na čem jsem. Když na mě nastoupili, bránila jsem se: 'No jo, donesla jsem mu kousek chleba, no a co? O co jde?' Strašili mě, že to budou kvalifikovat jako napomáhání k útěku. Dali mi na rozmyšlenou tři dny, jestli s nimi budu spolupracovat a že se ten delikt dá smazat. Věděla jsem, že se podobné věci děly i za války a lidé si jedním podpisem zkazili život. Měla jsem strach, že jim nedokážu říct ne, ale když jsem nakonec odmítla, vyšetřovatel mi k mé radosti sdělil, že mám štěstí, že mluvil s panem velitelem, a že se na to zapomene."

Na prvního máje dostala pusu v důlních dílnách

S Jiřím Blatným se Milena seznámila několik set metrů pod povrchem. Poprvé si ho spletla s dozorcem. Vězni se od hlídačů rozlišovali typem osvětlení. Nosili karbidku, dozorci elektrické lampy. "Měl elektrickou lampu a já mu odsekávala, jako bych mluvila s policajtem. Valný dojem jsem na něj neudělala," vzpomíná na první setkání se svým budoucím manželem.

Po několika týdnech se zase potkali. "Tentokrát byl holohlavý s karbidkou a všechno jsme si vysvětlili. Napsal mi dopis a já jemu také. Byla to vlastně dlouho jen dopisová láska," vypráví Milena Blatná se slzami v očích. Manžel jí zemřel v roce 2003.

Nebýt prý jeho nejbližších přátel - spoluvězňů, asi by se jejich vzájemná láska těžko naplnila. Kontakt v dolech měli civilní zaměstnanci velmi omezený. "Dva měsíce jsme se viděli sem tam. Koukal na mě a já na něj. Z toho pohledu si říkáte, že tam snad nějaký zájem asi je. Jenomže, to víte, člověk tomu pořád tak nějak nevěří. Potom našli u toho vězně chleba a já myslela, že mě zavřou a už se nikdy neuvidíme. I k němu se se to dostalo. Na prvního máje jsem odcházela z noční směny a oni přišli na ranní směnu. Já jsem něco nesla do dílny, kde jsme se potkali. Přitočil se ke mně a dal mi první pusu," vypráví Milena.

Příběhy 20. století

Příběh Mileny Blatné zmapovali lidé z Post Bellum, www.postbellum.cz. V neděli její vyprávění odvysílá Český rozhlas - Rádio Česko v 10:05 v pořadu Příběhy 20. století.

Společnost Post Bellum sbírá vzpomínky pamětníků od roku 2001. S Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů vede internetový portál Paměť národa, kde jsou příběhy k nalezení. Post Bellum žije především díky drobným darům, na jejich webu můžete pomoci i vy a stát se členem Klubu přátel Paměti národa.

Jiří napsal o své nečekané známosti moták rodičům, prosil je, aby s Milenou udržovali kontakt. Hrozilo, že vězně kdykoliv odvezou do jiného lágru. "Nemohli jsme pracovat spolu. Byli mezi námi neustále hlídači nebo uzavřený oddělující prostor. Vašek, mašinkář, který mi nosil jeho dopisy, ho zavolal na patro, že je tam rozbitá mašinka, že je potřeba, aby ji Jirka spravil. A to byly naše chvíle," vypráví Milena.

Jejich milostný vztah se prý rozvíjel pomalu a nesměle, Jiří Blatný měl před sebou ještě jedenáct roků, které vyfasoval za údajnou velezradu a špionáž. Spolupracoval s protikomunistickou odbojovou skupinou vysokoškoláků Tábor. Ta se proslavila tím, že uloupila z vysoké školy kádrové posudky a spálila je.

Milenu Blatnou v roce 1954 z jáchymovských dolů propustili. Odešla studovat vysokou školu ekonomickou. Jen velmi vzácně mohla svému milému posílat dopisy. Milena, rozená Hypšová, se za Jiřího Blatného provdala v roce 1958, bezprostředně po jeho propuštění z vězení. Vychovali spolu dvě děti a dočkali se pěti vnoučat. Její muž nesměl studovat ani pracovat jinde než v dělnických profesích, do důchodu opravoval tramvaje v dopravních podnicích.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Česká armáda chce sebevražedné drony za miliardy. Inspirovala se na Ukrajině

29. března 2024  16:12

Takzvanou vyčkávací munici by si ráda do své výzbroje pořídila česká armáda. Inspirací je současné...

Rusko drony ničilo ukrajinskou energetiku, Kyjev kontroval napadením Belgorodu

29. března 2024  8:40,  aktualizováno  15:10

Sledujeme online Rusko v noci na pátek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození...

Kalifornská policie sdílela fotky podezřelých s hlavou z lega, firmě to vadí

29. března 2024  15:04

Policejní oddělení kalifornského města Murrieta začalo na sociálních platformách sdílet fotky, na...

Ukrajina bude mobilizovat méně vojáků, než se očekávalo, uvedl velitel Syrskyj

29. března 2024  14:08

Sledujeme online Ukrajinská armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...