Václav klaus

Václav klaus | foto: Petr Topič, MAFRA

Přezkoumat Klausovy milosti brání zákon, mlčet musí i dvacet jeho rádců

  • 93
Veřejnost nemá šanci posoudit, zda jsou udělené prezidentské milosti spravedlivé. Podrobnosti o případech se totiž nesmí zveřejnit, protože obsahují osobní údaje chráněné zákonem. Smůlu tak mají i poslanci, kteří se zajímali o podrobnosti kontroverzní milosti udělené policistce Kadlecové.

Volání poslanců, aby se na veřejnost dostaly bližší informace k milostem prezidenta republiky, se ozvalo po kauze omilostněné policistky Radky Kadlecové. Týdeník Respekt totiž přišel s tvrzením, že za milostí stála korupce. To ale Václav Klaus rezolutně popřel (o aféře a Klausově reakci čtěte více zde).

Nicméně policie se již případem začala zabývat. Podrobnosti ke kauze sdělovat nechce. Mluvčí policie Pavla Kopecká pouze uvedla, že případ je ve stadiu shromažďování informací a podkladů.

Místopředseda Sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek prohlásil, že by prezident měl dát k dispozici veškeré informace o udělené milosti. Hrad prostřednictvím mluvčího vzkázal, že každá žádost o milost obsahuje zákonem chráněné osobní údaje. Lidé v nich často uvádějí informace o svém zdravotním stavu, náboženství nebo starších prohřešcích.

Spolupracovníci radí Klausovi pod slibem mlčenlivosti

"V případě, že by zpracovatel takovýto údaj zveřejnil bez souhlasu osoby, které se týká, hrozí mu pokuta až pět milionů," uvedl Klausův mluvčí Radim Ochvat. A tento postoj schvaluje také Úřad pro ochranu osobních údajů. Prezidentská kancelář se totiž přijetím žádosti stává správcem citlivých dat a musí na ně dohlížet.

Co ale zákon nechrání, je mechanismus, kterým jsou milosti udělovány. Až rozruch, který se kolem nich rozpoutal, přiměl Klausovy spolupracovníky poodhalit, jak to na Hradě chodí.

Podle Klausova tajemníka Ladislava Jakla každý, kdo se posuzování žádostí účastní, musí podepsat závazek mlčenlivosti. Takových lidí je asi dvacet. Z nich si prezident vždy vybere tři až čtyři, na něž se v tom kterém případě obrátí s žádostí o názor. Nikdo ale předem neví, kdo z nich to bude, aby se zamezilo nežádoucímu ovlivňování. Konečné slovo má ale vždy prezident.

Podle Jakla Klaus zrušil praxi z dob svého předchůdce Václava Havla, kdy žádosti předzpracovávalo ministerstvo spravedlnosti.

Článek Respektu mimo jiné způsobil, že sociální demokraté získali spojence v úsilí o úpravu pravomocí prezidenta. Vládní TOP 09 se začíná přiklánět k tomu, aby hlava státu nemohla udílet milosti jen podle svého uvážení (více čtěte zde).

"TOP 09 ať mě nezlobí, opravdu, napíšu jim pozdravnou zdravici na jejich kongres, ať mě nezlobí tímhletím způsobem, fakt ne," reagoval tehdy Klaus.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video