Klaus rektorům popřál, aby jejich školy vzkvétaly.

Klaus rektorům popřál, aby jejich školy vzkvétaly. | foto: Prezident Klaus pronáší novoroční projev., MF DNES

Prezident Klaus jmenoval 14 nových rektorů

  • 7
Prezident Václav Klaus jmenoval na Pražském hradě čtrnáct rektorů. V prosinci je vybraly akademické senáty jednotlivých univerzit. Devět kandidátů bylo do rektorské funkce navrženo poprvé, pět jich bude šéfovat univerzitě ve druhém funkčním období.

Proti výsledkům voleb na některých školách a jejich průběhu vznesli oponenti námitky.

Podle Miroslava Ševčíka z Fakulty národohospodářské Vysoké školy ekonomické nebyl při volbě rektora této školy platný mandát jednoho člena akademického senátu a vznikla i další pochybení. Přitom nový rektor Richard Hindls zvítězil nad svým protikandidátem Jiřím Schwarzem právě rozdílem jednoho hlasu.
 
Stížnosti se týkaly i voleb nových rektorů Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně a Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze.

"Námitky byly prošetřeny a ministerstvo vyjádřilo právní názor, že volby proběhly v pořádku a nedošlo k porušení zákona ani vnitřních předpisů škol," uvedla Věra Šťastná z ministerstva školství.

"Byl jsem smutný z toho, že v některých případech došlo k zpochybňování těchto voleb. Mohu říci, že jsem respektoval rozhodnutí akademických senátů," řekl rektorům Václav Klaus. Uvedl také, že se spornými případy osobně zabýval.

Novým rektorům Klaus popřál, aby jejich školy vzkvétaly. "Cílem je jiná, vyšší kvalita (vysokých škol), nikoli kvantitativní nárůst, kterého jsme byli v posledních patnácti letech svědky," uvedl prezident. Tato fáze podle něj už pomalu nastává.

Pět rektorů zůstává, přichází devět nových
Poprvé usedne do rektorského křesla Václav Hampl, který nahradí dosavadního rektora Univerzity Karlovy Ivana Wilhelma. Na ČVUT v Praze vystřídá rektora Jiřího Witzanyho Václav Havlíček. Na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně rektorské volby vyhrál Jaroslav Hlušek, který bude školu řídit místo Stanislava Procházky.
 
Univerzitu Palackého v Olomouci místo rektorky Jany Mačákové povede Lubomír Dvořák, v čele Univerzity Pardubice Jiří Málek vystřídá Miroslava Ludwiga. Veterinární a farmaceutická univerzita Brno navrhla na rektora Vladimíra Večerka, který nahradí Václava Suchého.

Richard Hindls nastoupí do čela Vysoké školy ekonomické po Jaroslavě Durčákové. Vysokou školu umělecko-průmyslovou v Praze místo Jiřího Pelcla povede Boris Jirků. Vysoké učení technické v Brně na rektora navrhlo Karla Raise, který nahradí Jana Vrbku.

Ve vedení Akademie výtvarných umění zůstává Jiří Sopko, na České zemědělské univerzitě Jan Hron, Václav Cejpek na Janáčkově akademii múzických umění v Brně a Vojtěch Konopa na Technické univerzitě v Liberci. Vysokou školu báňskou - Technickou univerzitu Ostrava dál povede Tomáš Čermák.

V České republice je 24 veřejných vysokých škol, které navštěvuje na 260 tisíc studentů. Nové vedení si tak loni volila více než polovina těchto institucí. Noví i staronoví rektoři se ujmou funkcí 1. února. Jejich funkční období je čtyřleté.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video