Předseda ODS Petr Fiala (vpravo) a poslanec Pavel Blažek hovoří s novináři po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem 24. února 2021 na Pražském hradě. | foto: ČTK

Zeman je připraven pandemický zákon rychle podepsat, řekl šéf ODS Fiala

  • 55
Prezident Miloš Zeman je připraven urychleně podepsat pandemický zákon, poté co bude schválen Poslaneckou sněmovnou. Ve středu to řekl zástupcům ODS při jednání na Pražském hradě. Podle předsedy ODS Petra Fialy jsou občanští demokraté připraveni v pátek pandemický zákon s drobnými senátními změnami schválit.

„Je to důležité ujištění, že když to v Poslanecké sněmovně a Senátu rychle zvládneme, že to může začít platit bezprostředně,“ řekl Fiala.

„Považuji za přirozené, že představitelé nejsilnější opoziční strany mluví s prezidentem, jsem rád, že k setkání došlo,“ řekl předseda ODS Petr Fiala po schůzce. Tématem setkání podle něj byla politická situace i zvládání pandemie a s tím související kroky.

Pandemický zákon ve středu schvaluje Senát, předpokládá se, že ho s drobnými úpravami vrátí Sněmovně. Poslanci by se pak měli sejít v pátek na mimořádné schůzi. ODS je podle Fialy připravena zákon podpořit, pokud v něm senátoři udělají jen drobné legislativní změny.

Opozice ve středu odpoledne jedná s vládou o její avizované žádosti o prodloužení nouzového stavu. Fiala řekl, že bude chtít slyšet, jaký plán vláda má, jak chce pandemii porazit a jaká konkrétní opatření chystá. S pandemií si podle něj Česko neporadí, když se nebude více testovat a očkovat.

Lockdown jako před rokem? Vláda zváží až tři týdny tvrdých omezení

Podle Blažka politici na Hradě probrali i volební zákon. Shodli se na tom, že politická reprezentace je povinna se dohodnout na nějakém znění volebního zákona, a ne tuto pravomoc přenechávat soudům, řekl. Poznamenal, že na znění zákona by měla panovat shoda mezi poslanci, senátory i prezidentem.

„Za sebe můžu říct, že pan prezident řekl takovou představu volebního zákona, která, si myslím, je zcela přijatelná a racionální a myslím si, že dospějeme k dobrému konci v této věci,“ dodal poslanec Blažek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video