Asi největší pozornost vzbudila koncem února jeho cesta do USA, kde se setkal s prezidentem Georgem W. Bushem a stihl tam i vyznamenat bratry Mašíny (na snímku Josef Mašín).

Asi největší pozornost vzbudila koncem února jeho cesta do USA, kde se setkal s prezidentem Georgem W. Bushem a stihl tam i vyznamenat bratry Mašíny (na snímku Josef Mašín). | foto: MF DNES

Premiér letěl do Afriky zahajovat výstavu českého komiksu

  • 64
Je to patnáct ostrůvků na západ od Afriky a hlavní město se jmenuje Praia neboli česky Pláž. Řeč je o Kapverdské republice, kam se včera vypravil premiér Mirek Topolánek. "Slavnostně zahájí setkání podnikatelů obou zemí a výstavu Historie českého komiksu," avizovala cestu oficiální zpráva Úřadu vlády.

"Mají tu exotiku Afriky a Brazílie, modrou oblohu, nekonečné slunce, noci zalité měsíčním svitem a fantastické banány se skořicí," popisovala před časem MF DNES tuto pro Čechy stále exotickou zemi.

Pro českého premiéra byly včera Kapverdy jen první zastávkou na delší cestě, kterou si naplánoval. Zatímco portugalským mořeplavcům sloužily ve středověku Cabo Verde (čili Ostrovy Zeleného mysu) jako zásobovací stanice při cestě dál na jih, Topolánkova výprava se tu zastavila při cestě do Jižní Ameriky.

Jak vypadá přesný cestovní plán českého premiéra v tomto týdnu? Po zastávce u kapverdského prezidenta Pedra Pirese a slavnostním zahájení výstavy o českém komiksu zamíří do Kolumbie a Peru. Tam povede českou delegaci na summitu Evropská unie – Latinská Amerika.

A při cestě zpět do Česka se ještě jednou zastaví v Africe – v republice Mali, která leží v jižní části Sahary a kde podle internetové Wikipedie žijí tři čtvrtiny obyvatel v přepočtu za méně než dolar na den.

Až Topolánek přistane v Mali, bude to už devatenáctá země, kterou letos stihne navštívit. A myslí na cestování vskutku všemi směry.

Asi největší pozornost vzbudila koncem února jeho cesta do USA, kde se setkal s prezidentem Georgem W. Bushem a stihl tam i vyznamenat bratry Mašíny, kteří se prostříleli z komunistického Československa na Západ. - čtěte Topolánek předal Mašínovi medaili, čelí trestnímu oznámení

Na Topolánkově cestovním seznamu jsou letos třeba i Vietnam, Izrael, Kypr či Estonsko.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video