Babiš: Zemanovo vyjádření o abolici bylo zbytečné, jen vyvolá vášně

  • 425
Vyjádření prezidenta Miloše Zemana o abolici je podle premiéra Andreje Babiše zbytečné. Řekl to v rozhovoru pro Rádio Impuls. Podle Babiše taková situace nemůže nastat. Předseda vlády dodal, že prezident jen zbytečně vyvolává vášně. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček pro Impuls řekl, že Zemanova slova o abolici jsou odpovědí na nátlak vůči nejvyššímu státnímu zástupci.

„Dva státní zástupci, pan (Jaroslav) Šaroch a jeho nadřízený pan (Martin) Erazím, potvrdili, že se žádný trestný čin nestal, a zastavili trestní stíhání,“ sdělil Babiš Impulsu.

Podle Babiše je teď potřeba nechat pracovat justici, aby případ dokončila.

„Vyjádření pana prezidenta je zbytečné, protože si myslím, že nic takového ani nemůže nastat. Vyvolává zbytečně vášně a není to namístě. Žádní politici by to teď neměli komentovat a měli by nechat konat justici,“ řekl předseda vlády v rozhovoru.

O tom, zda by abolici pro sebe podepsal, se nevyjádřil. „Já nebudu komentovat nesmyslné spekulace,“ namítl.

Předseda vlády se vyjádřil, že ho to, že se ho prezident zastal, nepotěšilo, protože to nebylo potřeba. „Justice by měla konat bez ohledu na to, názory politiků nebo novinářů,“ dodal Babiš.

Prezident ve čtvrtečním rozhovoru pro televizi Barrandov řekl, že by v případě obnovení trestního stíhání premiéra v kauze Čapí hnízdo využil své pravomoci toto trestní stíhání zastavit, tedy udělit abolici.

Ovčáček: Prezidentova slova o abolici jsou odpovědí na nátlak

„Jsme již několik dnů svědky mimořádného nátlaku opozičních stran, části médií a také aktivistů na nejvyššího státního zástupce, aby zrušil rozhodnutí, které je pravomocné ve věci případu Čapí hnízdo. Je to mimořádně nebezpečná věc,“ uvedl mluvčí hradu Jiří Ovčáček ve vysílání Impulsu.

Podle něj jsou Zemanova slova o abolici odpovědí na snahu ovlivnit nejvyššího státního zástupce. Prezidentova úvaha o zastavení trestního stíhání v TV Barrandov tak měla být jeho varováním směřujícím k lidem, kteří nerespektují rozhodnutí státních zástupců.

Hamáček: Jde o nepřiměřený zásah do fungování justice

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček by považoval zastavení stíhání premiéra Andreje Babiše ze strany prezidenta Miloše Zemana ze nepřiměřený zásah do fungování justice a rovnosti před zákonem.

„Případnou abolici v kauze Čapí hnízdo bych považoval za nepřiměřený zásad do fungování justice a rovnosti před zákonem pro všechny občany,“ uvedl.

Ovčáček dále připomněl, že udělení abolice je ústavním právem hlavy státu.

„Tady se nebavíme o nějaké svévoli, nebo zneužívání pravomocí prezidenta republiky. Tak je napsána ústava České republiky a je paradoxní, že ti lidé, kteří neustále obviňují prezidenta z toho, že porušuje ústavu, mu teď spílají za to, že uvažuje o tom, že by využil pravomoci, kterou mu ústava bezpochyby a jednoznačně dává,“ dodal mluvčí.

Trestní stíhání premiéra a dalších obviněných zastavilo před týdnem městské státní zastupitelství v Praze (MSZ). Usnesení je pravomocné. Nyní ho dostane na stůl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který může rozhodnutí potvrdit, nebo zrušit. Na přezkoumání má tři měsíce.

„Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice,“ řekl Miloš Zeman ve čtvrtek. „Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“ dodal. Případnou abolici podle ústavy musí spolupodepsat předseda vlády či jiný pověřený člen kabinetu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video