Kalousek nespáchal trestný čin, rozhodla policie.

Kalousek nespáchal trestný čin, rozhodla policie. | foto: Radek Miča, MF DNES

Předseda lidovců vyhrál spor s komunisty

  • 353
Policie odložila trestní oznámení podané na šéfa KDU-ČSL Kalouska. Podle předsedy KSČM Filipa se měl dopustit pomluvy a poškozování cizích práv, když hovořil o komunistické straně jako o zločinecké organizaci. Trestný čin nespáchal, uzavřela případ policie.

Předseda lidovců Miroslav Kalousek varoval na zářijové tiskové konferenci před sbližováním sociálních demokratů a komunistů. "Uděláme cokoli, co způsobí, aby nedošlo ke spojení jedné historické demokratické strany a jedné zločinecké organizace," prohlásil tehdy. - více zde

Na Kalouska pak podal trestní oznámení nynější předseda KSČM Vojtěch Filip. Kalouskovo vyjádření označil za degradaci politické kultury, za porušení zákona, ústavy a Listiny základních práv a svobod. - více zde

V trestním oznámení policii upozornil, že politický systém je založen na volné soutěži politických stran respektujících demokratické principy a že občané mají tedy právo se sdružovat i v komunistické straně.

Kalousek se podle něj dopustil pomluvy a šíření nenávisti ke skupině obyvatel. Pro členy KSČM to znamenalo "újmu na jejich společenském postavení, protože nejsou žádnými zločinci a nespáchali nikdy v životě žádný trestný čin".

"Nejsem a necítím se být pro své politické přesvědčení zločincem," dodal šéf KSČM v trestním oznámení, které v celém znění otiskl komunistický deník Haló noviny.

Kalousek trestný čin nespáchal, rozhodla policie
Policie ale dospěla k jinému závěru. "Na základě vyhodnocení videozáznamu z tiskové konference pana Kalouska policejní komisař případ odložil, protože nebyla naplněna skutková podstata trestných činů pomluvy a poškozování cizích práv," potvrdil iDNES Ladislav Bernášek z pražské policejní správy.

Podle něj jsou podobná trestní oznámení vždy problematická. Přesto se jimi musí policisté vždy zabývat.

"Je to problém, protože na jednu stranu zákon zakazuje hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka, ke kterému v minulosti docházelo, ale na druhou stranu je to parlamentní strana," dodal Bernášek.

Kalousek: Rozhodnutí policie je logické
Miroslav Kalousek o odložení případu ještě nevěděl. Policisté ho prý ani nepředvolali k výslechu, pouze si vyžádali záznam z konference.

"Rozhodnutí policie mi přijde logické. V platném právním řádu je zcela jasně uvedeno, že KSČ byla organizací zavrženíhodnou a zločinnou. Takže když předseda Filip uvedl v rozhovoru pro Lidové noviny, že jeho strana je pokračovatelkou KSČ, tak jsem v mém vyjádření z toho vycházel," řekl Kalousek iDNES.

Oproti tomu šéf KSČM Filip se k trestnímu oznámení už nechtěl vyjadřovat. Od středy nezvedal mobilní telefon a na vzkazy přes sekretářku nereagoval. "Je to pro něj již uzavřená věc. Vše již bylo řečeno," řekla iDNES ve čtvrtek Filipova asistentka Naďa Machů.

Mezitím se na stranu Kalouska postavili i další politici. Začátkem října označil KSČM za zločineckou organizaci i senátor za Stranu zelených Jaromír Štětina. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video