Výstraha před ledovkou platí pro většinu Česka od nedělního podvečera do...

Výstraha před ledovkou platí pro většinu Česka od nedělního podvečera do pondělního rána. (12. prosince 2021) | foto: ČHMÚ

Pozor na ledovku. Od večera se může tvořit v Čechách a části Moravy

  • 6
Od nedělního podvečera do pondělního rána hrozí na většině území Čech a části západní Moravy vznik ledovky, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Příčinnou je déšť, který může v noci na podchlazeném povrchu namrzat. Největší riziko ledovky je severních a severovýchodních Čechách, a také na horských komunikacích.

Varování před ledovkou platí od nedělních 17:00 do pondělních 10:00. Platí pro celé Čechy s výjimkou nížin v západních a středních Čechách. Na Moravě se týká pouze okresů sousedících s Vysočinou a Pardubickým krajem.

Více na Počasí iDNES.cz

Meteorologové očekávají, že se v neděli v Čechách od západu místy vyskytne slabé sněžení přecházející do deště. Ten bude na podchlazeném povrchu namrzat a tvořit ledovku. „Na většinu území Moravy a Slezska oteplení zatím nedorazí, a pokud se tam objeví srážky, měly by být spíše sněhové,“ uvádí ČHMÚ.

Vznik ledovky s sebou přináší riziko uklouznutí. Starší nebo méně mobilní lidé by proto měli omezit vycházení ven, doporučují meteorologové. Ve zvýšené míře by měli být opatrní také motoristé. Řidičům ČHMÚ radí sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video