Máte pracovní schůzku, jste po náročné noci anebo se vám prostě jen nechce doma míchat vajíčka? Běžte se nasnídat do restaurace.
Prohlédněte si Magazín City DNES pro Prahu a PražanyNajdete zdarma v páteční MF DNES
|
Jedním z prvních snídaňových průkopníků byl v roce 1992 znovu otevřený Café Louvre, podnik na Národní třídě, který je u Pražanů populární pro svou centrální polohu, velkou kapacitu, cenovou uměřeností a poměrně časnou otvírací dobu (zahajují v 8.00).
Velkou roli hraje jistě i světovost této tradiční české kavárny, vždyť jejími častými hosty byl Franz Kafka, Karel Čapek i Albert Einstein, který si Café Louvre zamiloval během svého pražského pobytu. V Praze jsou ale desítky dalších restaurací, kde vám naservírují vynikající snídani.
Snídaně v restauraci? Chodí na ně rozmanití hosté
Na opačném břehu Vltavy najdete Café Savoy, restauraci patřící do impéria Tomáše Karpíška. Do této stylové restaurace chodí všichni ti, kdo něco znamenají nebo by chtěli znamenat či prostě chtějí být vidět. Společnost zde najdete rozmanitou – od spisovatelů a herců po ministry a byznysmeny, prudce elegantní dámy, které se sem přišly pochlubit novou kabelkou, až po rodiny s dětmi.
"Snídaně v Savoyi jsou pověstné tím, že se skoro ani nevejdou na malé kavárenské stoly. Připomínají spíše brunch, kterým dokážete zabít klidně celé dopoledne," chválí Café Savoy foodbloger a provozovatel serveru Scuk.cz Martin Kuciel alias pan Cuketka a dodává, že snídaně v Savoyi je ideální výplň pro lenivé víkendové dny.
Kousek od Savoye otevřeli před půldruhým rokem Café Lounge. V soutěži Bar Awards byla vyhlášena Kavárnou roku 2010. Najdete ji na pražském Újezdě kousek od Hladové zdi. Příjemné překvapení vás čeká hned na začátku – ještě než si objednáte, přinesou vám kohoutkovou vodu zdarma.
Každý týden mají cenově výhodnou Snídani týdne. Snídaňové menu je ale velmi obsáhlé – od klasických croissantů a domácích dortů a sušenek po vejce na mnoho způsobů. Majitelka Café Lounge vsadila na klasický kavárenský design, domáckou atmosféru (je tu jen 35 míst), vynikající kávu a čerstvost surovin a vyplatilo se jí to: už rok po otevření měla kavárnu plnou. Před návštěvou se vyplatí zavolat a rezervovat si místo.
Někde otvírají už v sedm
Jste-li ranní ptáčata, zajděte do Café Imperial, kde otvírají každý den už v sedm. Podnik, kterému kraluje Zdeněk Pohlreich se svým týmem, nabízí výborný snídaňový standard. Café Imperial je ale jedním z mála míst v Praze, kde umí připravit opravdu perfektní vajíčka.
Vyzkoušejte vejce na hniličko s křenem a máslem (97 Kč) nebo vejce Benedict (99 Kč) a nebojte se, že vám snídaně v hotelové restauraci zruinuje rozpočet, ceny za vaječné pokrmy se pohybují do stovky, bohatší snídaně kolem 150 Kč.
Kousek od Staroměstského náměstí, v Rytířské ulici, je kavárna Café-Café. Je to moderní metropolitní podnik, který se hemží celebritami, hezkými mladými muži, ale i modelkami doufajícími, že tam potkají movitého fotbalistu nebo Leoše Mareše. Není to však jen společenský ruch, který tam hosty vábí. Tahákem číslo jedna jsou nešizené domácí dorty, bábovky a buchty s drobenkou, které se vyrábí přímo v kavárně, tudíž jsou vždy čerstvé.
Kdo chce ale zažít atmosféru pravé francouzské kavárny, nechť si zajde do Café Amandine. Tento podnik v ulici na Moráni poblíž Karlova náměstí má evokovat slavné pařížské kavárny ze 30. let. I obsluha je stylová, servírky mají černé šaty s bílým límečkem a vypadají jako hodné školačky ze soukromé školy. V Café Amandine potkáte lidi všeho typu - byznysmeny, turisty, rodiny s dětmi i milence, kteří sem skočili na croissant po probdělé noci.