Předseda Sněmovny Jan Hamáček z ČSSD vyzval, aby vláda připravila program pro možnost návratu Volyňských Čechů z Ukrajiny.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček z ČSSD vyzval, aby vláda připravila program pro možnost návratu Volyňských Čechů z Ukrajiny. | foto: Michal Šula, MAFRA

Poslanci podpořili možnost návratu volyňských Čechů z Ukrajiny

  • 101
Je v silách České republiky, aby přišla s programem, který by volyňským Čechům nabídl možnost přesídlení z Ukrajiny do České republiky, prohlásil šéf Sněmovny Jan Hamáček. Jedná se o několik desítek rodin, které se obávají eskalace konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem.

"Máme za sebou velmi úspěšný program přesídlení našich krajanů, kteří byli dotčeni černobylskou katastrofou. Bylo to několik tisícovek lidí, kteří sem v devadesátých letech přišli. Ti lidé a jejich rodiny jsou dnes plně integrováni v české společnosti a určitě byli velkým přínosem pro ta místa, kam přesídlili," podpořil Hamáček snahu volyňských Čechů o návrat. (více o jejich pokusu přestěhovat se z Ukrajiny najdete zde)

Hamáček se také ve středu setkal s předsedkyní Spolku volyňských Čechů v Žitomirské oblasti Emou Snidevyčovou. Ta se obrátila na české politiky s prosbou o pomoc s přesídlením zhruba 40 rodin zpět do původní vlasti.

Na Ukrajině žije asi 20 tisíc Čechů. Volyň dříve patřila k Polsku. Češi se tam stěhovali od druhé poloviny 19. století.

"Situace na Ukrajině je taková, že my se bojíme o svůj život, o svoje rodiny a svoje syny. Situace se každý den horší a tlačí nás, abychom prosili české lidi, aby nás vzali zase domů. Objevují se banditi, kteří říkají: 'My jsme domobrana,' policie nefunguje," řekla Snidevyčová.

"Pokud Česká republika vyčlenila 50 milionů korun na podporu projektů nevládních organizací na Ukrajině, tak by bylo vhodné najít podobnou částku v rozpočtu a pomoci našim krajanům," řekl Hamáček. (o tom, jak vláda vyčlenila peníze na projekty na Ukrajině, najdete více zde)

O volyňských Češích byla řeč i přímo v jednacím sálu Sněmovny, když se poslanci bavili o pozici české vlády k situaci na Ukrajině. "Postarejme se o to, pokud se někdo z volyňských Čechů bude chtít vystěhovat zpátky do České republiky, ale udělejme to slušným způsobem, aby to nevypadalo, že rozebíráme jednotnou Ukrajinu," řekl předseda komunistů Vojtěch Filip.

Pomoc volyňským Čechům podpořil šéf klubu Úsvitu Radim Fiala. "Tito lidé mají neblahou zkušenost s nacionalismem. Dnes poukazují na nárůst kriminality, banditismu, především v oblastech západní Ukrajiny. Tento růst násilí mají na svědomí radikální ozbrojené skupiny, které se hlásí k odkazu Stepana Bandery. Není možné ignorovat obavy našich krajanů, kteří mají tyto zkušenosti s formou nacismu z doby druhé světové války," prohlásil Fiala.

Zaorálek: Seznam lidí, jichž se týkají sankce, se rozšíří

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek poslancům řekl, že Evropská unie by mohla rozšířit seznam lidí, jichž se týkají sankce kvůli ruské anexi Krymu.

Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg z TOP 09 vybídl vládu, aby podpořila i hospodářské sankce vůči Rusku. "Lupič nevydává svou kořist dobrovolně, to jsem ještě nikdy v životě neviděl. Pouze silný hospodářský tlak může přimět Rusko, aby aspoň ustoupilo. Bez toho to možné není," řekl Schwarzenberg. Premiér Bohuslav Sobotka hospodářské sankce vůči Rusku odmítá.

Poslanci TOP 09 i ODS ve středu ve Sněmovně podpořili ministra zahraničí a dosavadní postoj vlády vůči ruské anexi Krymu. K hlasování o usnesení, jímž by vybídli vládu, jak se má premiér Sobotka chovat při jednání špiček států Evropské unie, se ale nedostali.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video