Poplatek za pohotovost by se měl zvýšit, řekl ministr financí Stanjura

  • 355
Lidé by mohli na pohotovosti platit vyšší poplatek než současných 90 korun. V průběhu ideové konference ODS to na tiskové konferenci řekl ministr financí Zbyněk Stanjura. „Každý z nás někdy musí využít tyto služby, včetně mě, a mohu garantovat, že ať už sestřičky nebo lékaři, kteří se mi věnovali, říkali, že bychom poplatek měli zvýšit, protože jsou přetíženi,“ řekl Stanjura.

Lékaři i sestřičky na pohotovosti znají podle ministra financí z každodenní praxe případy, kdy ti lidé na pohotovost nemusí. A je to v neprospěch lidí, kteří opravdu potřebují bezprostřední okamžitou pomoc.

„Tohle je to debata o parametru a aby to plnilo ten účel,“ řekl Stanjura. „Já jsem dokonce zaznamenal i stanovisko lékařské komory, která také doporučuje tento poplatek zvýšit,“ prohlásil ministr financí a první místopředseda občanských demokratů.

Daně nebudou příští rok vyšší, než když jsme vstupovali do vlády, říká ODS

Předpokládá, že ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 seznámí vládu s návrhem řešení, jakmile bude mít k dispozici analýzu.

Proti možnosti závádění nových poplatků ve zdravotnictví se v sobotu vymezil premiér a předseda ODS Petr Fiala.

„Nechystáme zavedení poplatků ve zdravotnictví, o čem se bavíme a co je důležité, je, abychom ve zdravotnictví co nejefektivněji nakládali s těmi finančními prostředky, které tam jsou. Nikdo se nemusí obávat, že bychom šli do varianty zavádění poplatků za zdravotní péči,“ řekl Fiala.

Fiala se radil s umělou inteligencí. Tanky nenahradí, řekla Černochová


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video