Premiér Andrej Babiš na průhonickém náměstí, kde jsou nakreslené křížky, rozdává v rámci předvolební kampaně svojí novou knihu. (7. srpna 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

Není kandidáta bez knihy. Vypadají před voliči moudřeji, říká politolog

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Andrej Babiš, Ivan Bartoš či Petr Fiala. Několik týdnů před říjnovými volbami je na trhu hned několik knih současných kandidátů. Podle politologa Jana Kubáčka nejde o žádný nový trend. „Zkrátka popíšou svůj pohled, ale také si vyřídí účty se svými konkurenty. Navíc je u nás zakódováno, že kdo vydal knihu, tak je moudrý. To má na část voličů dopad,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz.

Fenoménem letošní kampaně jsou knihy o politicích. Svou napsal Andrej Babiš, vyšla i kniha o Robertu Šlachtovi, Ivanu Bartošovi, Petru Fialovi či Lubomíru Volném, který ji na mítincích prodává svým příznivcům. Některé spadají do kampaně, některé ne. Je to nový trend?
Knihy se vydávaly i v minulosti, ale nebylo to tak početné. Většinou platilo, že v kampani vydavali publikaci jeden či dva politici, nějaký souhrn svých myšlenek nebo programů. Šlo o to nějak interpretovat politické období. Knihu měli Jiří Paroubek, Miloš Zeman, Mirek Topolánek či Václav Klaus, který publikuje knihy i nadále.

Jak je to s publikací takový knih dnes?
Dnes se to spíše bere jako příležitost k setkávání se. Politici pak mohou dělat kontaktní kampaň a mít tam s lidmi nějaké společné téma. Vytváří to určitou vazbu s dotyčnými, je to šance řadu věcí pojmenovat dle svého. Nutno dodat, že Andrej Babiš to ukázal úplně vrchovatě.

V Česku je stále mnoho váhavých voličů, kteří reagují rychle a emotivně. A tak, jak se dokážou rychle pro někoho nadchnout, tak ho mohou velmi rychle opustit.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video