Jarmila Sobecká Halířová | foto: Michal Růžička, MAFRA

Policistka roku Sobecká vede své psy k vítězství. Je světovou elitou v canicrossu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Nadpraporčice Jarmila Sobecká Halířová je vynikají běžecká vytrvalkyně, zejména je však světovou špičkou v disciplíně canicross. Tomuto sportu se věnuje již 20 let. Od roku 2008 z každého mistrovství Evropy i světa přivezla medaili. Minulý rok ovládla i Světové policejní a hasičské hry. Atletice se věnují i její dvě dcery, manžel je hasič a přeborník v řecko-římském zápase.

Jarmilo, sport je vaší vášní. Patřila jste ke světové špičce v canicrossu a vytrvalostním běhu. Co další sporty, také vám jdou tak dobře?
Od dětství se věnuji atletice, a to hlavně běhu. Já nic jiného neumím. Neumím lyžovat, bruslit. (smích) V podstatě jen umím běhat, k tomu miluji psy. Canicross se přímo nabízel.

Za posledních patnáct let jste si odvezla medaile ze všech mistrovství Evropy i světa, kterých jste se zúčastnila. Co vás přivedlo k tomuto sportu vyjma atletiky?
Ze 170 závodů jsem jich vyhrála, tuším, 75. Jen výjimečně jsem nestála na bedně. Přečetla jsem si knížku Běh s „Vlky“ aneb Canicross a od té doby jsem věděla, že to je přesně něco pro mě. Toužila jsem po závodním psovi. V knize využívali čeští musheři k závodění převážně plemeno českého horského psa. Jenže já chlupaté psy zrovna nemusím. Já si představovala psy typu faraonský chrt. Jedno sobotní dopoledne mi volala sestra, že je v Děčíně na závodech, kde běhají se psy, a pokud můžu, ať se přijedu podívat.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video