Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dopis našla policie i přímo u střelce z FF UK. Osm zraněných zůstává v nemocnici

  9:54aktualizováno  16:11
Policisté při zásahu proti střelci na filozofické fakultě v Praze nepochybili, zjistil odbor vnitřní kontroly. Chybou bylo, že vedení školy hned nedostalo informace, uvedl šéf útvaru policejního prezidia Michal Tikovský na tiskové konferenci, kde policisté hodnotili svůj postup při prosincovém útoku na FF UK. V nemocnicích zůstává 8 lidí. Motiv vraha policie stále prověřuje, u činu z Klánovic vyloučila vztahový motiv.

Vražedná střelba v Praze

Sledovat další díly na iDNES.tv

Policisté na začátku konference zrekapitulovali celý průběh vyšetřování. Vysvětlovali například i to, proč nenechali hlídku v hlavní budově filozofické fakulty. „Střelec měl v ten den výuku jen v budově v Celetné,“ sdělil Michal Tikovský ředitel Úřadu vnitřní kontroly Policejního prezidia ČR. Žádné indicie podle něj nenasvědčovaly tomu, že by chtěl zabít někoho jiného kromě sebe.

Časová osa

12:26 policie přijala oznámení o sebevražedném úmyslu
13:11 v Hostouni našli mrtvého otce
13:20 vyhlášeno pátrání po sebevrahovi, držiteli několika zbraní
13:22 hlídka v budově FF UK zjistila, že hledaný má mít výuku v Celetné od 14:00
13:32 potvrzen nástražný výbušný systém v domě v Hostouni. Policie prohledává školu v Celetné i další místa
14:38 lokalizován telefon v Pařížské ulici
14:59 první informace o střelbě na FF UK
15:10 policisté pronikli do 4. patra fakulty, kde viděli průstřely
15:11 střelec na střeše školy
15:19 policista z protějšího hotelu uviděl, jak se podezřelý zastřelil
15:23 potvrzení o smrti pachatele
16:12 policisté prohlédli dům v Hostouni a potvrdili, že střelec zavraždil svého otce

Tikovský hovořil také o lokalizaci střelce pomocí zaměření jeho mobilního telefonu. Dlouho zůstával poslední signál v místě bydliště v Hostouni. Až později odpoledne si telefon znovu zapnul a lokalizace ukázala na Pařížskou ulici. „Podařilo se to až na třetí pokus,“ informoval Tikovský. Doplnil také informace o tom, že policisté nepochybili ani po střelbě při poskytování pomoci lidem zraněným po střelbě. „Zásah policie lze zhodnotit jako rychlý a profesionální,“ řekl Tikovský.

Úřad vnitřní kontroly nicméně doporučil, aby v případě takových událostí policie lépe komunikovala s vedením fakulty, které informaci o střelci nedostalo včas. „O skutečnosti, že je po střelci pátráno, nebylo výslovně informováno vedení fakulty, ale pouze zaměstnanci fakulty, s nimiž policisté hovořili,“ zmínil Tikovský.

V Klánovicích vztahový motiv vyloučen

Policisté hovořili také o motivu střelce a dopisu, který střelec zanechal ve svém bydlišti v Hostouni. „Stejný dopis nalezli policisté také u pachatele po jeho smrti,“ řekl Vojtěch Motyka, náměstek ředitele krajského ředitelství pro službu kriminální policie a vyšetřování. Potvrdil, že střelec pravděpodobně zabíjel také v Klánovicích, vztahové souvislosti Motyka vyloučil.

Vražedná střelba v Praze

Sledovat další díly na iDNES.tv

Co se týče použité zbraně, podle Motyky dosud není hotová kompletní balistická expertiza. „Pouze můžu blíže uvést, že podezřelý střílel v Klánovickém lese z jednoho druhu zbraně, která byla totožná se zbraní, která byla nalezena v bydlišti podezřelého v obci Hostouň,“ poznamenal. Otázka, zda byl podezřelý psychiatrickým pacientem, se podle Motyky prověřuje a policie ji nyní nebude blíže komentovat.

ČASOVÁ OSA: Výhrůžka, vražda, palba do davu. Hon na střelce minutu po minutě

Policie nezveřejnila podrobnosti toho, jak je možné, že střelec disponoval tolika zbraněmi, podle Motyky je to stále v procesu vyšetřování. „Pracujeme s verzí, že si vzal půjčku. Zbraně měl legálně a pořídil si je v roce 2023,“ informoval Motyka.

Ve všech tragických případech v Klánovicích, na Filozofické fakultě UK v Praze i v obci Hostouň se vede trestní řízení pro trestný čin vraždy. Policie také potvrdila, že po střelbě na FF UK v nemocnicích zůstává 8 lidí zraněných. Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík na konferenci informoval o tom, že policie založila nový útvar nazvaný „Střelec“, který bude pracovat na přípravě právě pro takové případy, jako byla střelba na fakultě.

Slyšela výstřely, viděla tělo, ohlásila to. Svědkyně z klánovického lesa promluvila

Vražedná střelba v Praze

Sledovat další díly na iDNES.tv

Máme odpovědnost vůči rodinám, říká policie

Policie se podle Kubíka dosud zabývala 165 skutky, které mají na střelbu v Praze návaznost. V 93 případech zahájila úkony trestního řízení, ve 12 z nich jsou ukončeny. Nejčastějšími skutky jsou podle Kubíka schvalování trestného činu (34 případů) a nebezpečné vyhrožování (29), následují násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a šíření poplašné zprávy. V pěti případech jde podle náměstka o cizince.

Nejvíce skutků policie zaznamenala v Praze, dále v Moravskoslezském, Ústeckém, Středočeském a Jihomoravském kraji. „Nikdo zatím není ve vazbě, nicméně čtyři osoby jsme převezli k psychiatrickému vyšetření,“ řekl Kubík.

Policejní prezident Martin Vondrášek požádal média, aby ve svých soudech a v hodnoceních rozlišovala mezi tím, co policisté mohli vědět v operační fázi trvající necelé tři hodiny a co vědí po 19 dnech od tragické střelby na FF UK. „Velmi dobře si uvědomujeme, jakou máme odpovědnost vůči veřejnosti, ale zejména vůči rodinám zavražděných a zraněných obětí,“ řekl Vondrášek.

Podle policejního prezidenta ztěžovalo vyšetřování také to, že byl střelec „osamělý vlk“ a měl nepopsaný list, tedy žádný záznam v trestním rejstříku. „To nejhorší, co se mohlo stát,“ řekl o střelci Vondrášek.

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku spáchal sebevraždu i pachatel, který byl podle policie studentem fakulty.

Vyhodnocení vnitřním kontrolním úřadem je podle policejního mluvčího Ondřeje Moravčíka standardním postupem, který se spouští ve chvíli, kdy policie při zákroku použije donucovací prostředky a především v případech, kdy vznikne zranění.

Je třeba krizový informační systém, doporučuje bezpečnostní expert Univerzitě Karlově

Kvůli zásahu na univerzitě se objevila kritika zejména na sociálních sítích, lidé upozorňovali například na možné podcenění situace ze strany policistů. Policie dostala ve čtvrtek 21. prosince po poledni informaci o tom, že mladík z obce Hostouň odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život.

O 25 minut později v obci nalezla mrtvého otce podezřelého, po jeho synovi poté vyhlásila pátrání. Policie pak zjistila, že student bude mít přednášku v Celetné ulici v Praze. Evakuovala proto tamní objekt filozofické fakulty, střelba byla ale následně hlášena z nedaleké hlavní budovy školy na náměstí Jana Palacha. Kvůli nástražnému výbušnému systému v domě v Hostouni potvrdili policisté verzi vraždy až v 16:12, v té době byl vrah už po smrti.

Policie na základě balistiky dodatečně spojila pachatele z univerzity také s případem dvojnásobné vraždy v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince, při níž zemřel muž a jeho dvouměsíční dcera.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...