Ministr školství Josef Dobeš o razii v jeho resortu údajně neví.

Ministr školství Josef Dobeš o razii v jeho resortu údajně neví. | foto: Petr Topič, MAFRA

Policie provedla razii na ministerstvu školství kvůli podezřelému tendru

  • 20
Protikorupční policie prověřuje podezřelé okolnosti zadání mnohamilionové zakázky na kontrolu financování výzkumu a vývoje na ministerstvu školství. Kvůli tomu provedli detektivové minulý týden přímo na ministerstvu razii. Ministr následně tendr zarazil.

Podle Lidových novin vtrhli do pražské centrály ministerstva detektivové z protikorupční policie a z úřadu odnesli několik počítačů a dokumenty o zakázce.

"Prověřujeme přípravu této veřejné zakázky," potvrdil deníku Marek Belko, vedoucí jihočeské expozitury protikorupční policie, která má kauzu na starosti.

Provozování databáze, která kontroluje využívání státních prostředků na vědu a výzkum, tento rok končí. Na její pokračování měl být původně v prosinci vypsán mnohamilionový tendr. Podle Lidových novin zajímá detektivy příprava tohoto tendru. Ministerstvo tvrdí, že v hledáčku policie je původní zakázka z roku 2007. To však policisté odmítají.

"Obšírněji tuto akci v tuto chvíli komentovat nechceme. Naše prověřování se nicméně týká připravované, tedy nové zakázky," potvrdil iDNES.cz mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Experti se shodují, že důvody šetření mohou být v podstatě dva: buď má policie podezření, že byla zakázka připravována na míru pro předem vybraného zájemce, nebo mělo dojít k jejímu 'umělému' navýšení. "Každopádně to musí být důležité, když to policisté odchytili už v tak rané fázi," řekl deníku Stanislav Beránek z nevládní organizace Transparency International.

"Nemám obavu, že by se to zametlo pod koberec, jihočeská expozitura patří k nejlepším v rámci protikorupční policie," dodal.

Policii zajímá starý tendr, tvrdí Dobeš

Ministr školství Josef Dobeš nejprve tvrdil, že o razii nic neví. Později uvedl, že se policie zabývá původní zakázkou na zajištění softwaru z roku 2007, jejíž platnost právě vypršela. Podle Dobeše bude ministerstvo na prošetření původní zakázky spolupracovat s policií.

Nový tendr ministr následně zastavil. "Do vyšetření celého případu pozastavujeme vypsání výběrového řízení, aby nebyla sebemenší pochybnost o transparentnosti této zakázky, která je pro podporu vědy a výzkumu klíčová,“ dodal Dobeš.  

S podezřelými zakázkami mělo ministerstvo školství problémy už v minulosti. Například loni Dobeš odvolal po tlaku médií šéfa odboru investic Michala Pilina. Ten musel z ministerstva odejít už za ministrování Ondřeje Lišky kvůli údajným manipulacím s výběrovými řízeními na výstavbu budov několika vysokých škol. Dobeš ho však přijal zpět. Když se ovšem informace o jeho návratu objevila v médiích, rozhodl se Dobeš úředníka znovu odvolat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video