Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Policie dopadla další dva fanoušky

  16:12
- Další dva mladíky, kteří patřili do skupiny fanoušků ostravského Baníku, házeli kameny po vlaku a těžce zranili cestující, zadržela policie. Devatenáctiletého muže policisté zatkli na chatě v obci Hutisko-Solanec na Vsetínsku a sedmnáctiletého mladíka eskortovali z Tachovska, kde byl na prázdninách u babičky. Vyšetřovatel oba obvinil z ublížení na zdraví, obecného ohrožení a výtržnictví. Dosud bylo v tomto případě zatčeno dohromady osm lidí.
Policie zatím stále neví, komu má být vyplacena odměna, za dopadení pachatelů. Zdravotní stav zraněné ženy se podle lékařů lepší.

Jeden z kamenů dvaatřicetileté ženě z Havířova poranil pravou polovinu obličeje. Lékaři bojovali s otokem mozku. Celá léčba si podle nich vyžádá řadu týdnů. "Zdravotní stav pacientky se stále zlepšuje. Žena již sedí, reaguje a je bez teplot," prohlásila vedoucí kanceláře ředitele Fakultní nemocnice s poliklinikou v Ostravě-Porubě Blanka Svobodníková. Lékaři ženě v pátek znovu vyšetří obličej a zraněné oko. "Výsledky pak rozhodnou o další operaci", dodala Svobodníková

Policie zatím neví, komu připadne odměna
O osudu stotisícové odměny, kterou na dopadení fotbalových fanoušků vypsaly České dráhy společně se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra a železničními odbory, zatím policie nerozhodla. "Zatím to nevypadá, že by odměna měla být vyplacena konkrétní osobě, protože většinu indicií, které vedly k dopadení pachatelů, získala policie ještě před jejím vyhlášením,"  uvedl pracovník kanceláře ředitele severomoravské policie Zdeněk Plotěný.

Ani Českomoravský fotbalový svaz (ČMFS) zatím slíbenou odměnu čtvrt milionu korun nevyplatil. "O jejím vyplacení můžeme hovořit, až bude uzavřeno vyšetřování a až bude jasné, jaký měl kdo podíl na dopadení pachatelů," řekl mluvčí ČMFS Jaroslav Kolář.

Šest fanoušků patří k tvrdému jádru příznivců Baníku Ostrava
Policistům se podařilo dopadnout šest fanoušků fotbalového klubu Baníku Ostrava podezřelých z toho, že minulou neděli zranili dvaatřicetiletou ženu z Havířova jedoucí ve vlaku. Jde o skupinu mladých mužů ve věku 18 až 26 let, kteří patří ke tvrdému jádru příznivců ostravského klubu, které se často zúčastňuje bitek mezi fotbalovými chuligány. Byli obviněni z obecného ohrožení a z pokusu o ublížení na zdraví.

Policie si není jista, zda se mezi šesticí podaří vypátrat muže, který skutečně kámen hodil Zatím jsou obviněni všichni - kdyby soud rozhodl o jejich vině, hrozí jim od tří do osmi let vězení. Kdyby soud prokázal, že šlo o organizovanou skupinu, stoupl by možný trest na osm až patnáct let.

Severomoravský policejní ředitel Radim Pražák na tiskové konferenci uvedl, že fanoušci měli útok na vlak, kterým cestovali jejich protivníci - příznivci Sigmy Olomouc - předem připravený. "Na místě byli několikrát předem, domlouvali se mobilními telefony," uvedl.

Fotbalový svaz chystá přísnější dohled nad fanoušky
Poté, co fotbaloví fanoušci Baníku Ostrava málem zabili nic netušící cestující ve vlaku, když číhali na příznivce Sigmy Olomouc, hodlá proti podobným výtržníkům na stadionech fotbalový svaz tvrději zasáhnout. Vedení svazu založilo nadaci, jejímž cílem je zdokonalit monitorování a evidenci fotbalových chuligánů a následně jim zabránit ve vstupu na stadiony.

Fotbalový svaz chce chuligánům zavřít dveře na stadióny
Předseda ČMFS František Chvalovský připomněl, že v Anglii nejvážnější problémy s rowdies vyřešili dokonalým podchycením největších výtržníků, jimž zakázali vstup na stadiony. Námitka, že česká legislativa podobný zásah do práv nepřipouští, předsedu nevyvedla z míry. "Vstupenka ještě neznamená, že musíme jejího majitele vpustit do hlediště. Stadiony mají své majitele a ten má podle mého mínění právo komukoli vstup zakázat," řekl Chvalovský a dodal, že se raději nechá tahat po soudech, než by se potýkal s tragickými následky, jež mohou notoričtí fotbaloví výtržníci v hledištích napáchat.

Do nové nadace, která bude přispívat k vybavování policie potřebnou operativní technikou, ČMFS přispěje 250 tisíci korun a Chvalovský předpokládá, že jeho iniciativy budou následovat i jednotlivé profesionální kluby, pokud to myslí s bojem proti násilí vážně. Stejnou sumu svaz nabídl jako odměnu tomu, kdo napomůže k dopadení a potrestání viníků nedělního útoku nedaleko Ostravy. Obě částky věnoval přímo Chvalovský, který se v jejich rozsahu vzdal svých příjmů vyplývajících z jeho členství v představenstvu akciové společnosti Sazka.

Výkonný výbor se eskalací násilných činů skupin vydávajících se za příznivce fotbalových klubů zabýval v širších souvislostech. Podle oficiálního komuniké dospěl k závěru, že jde o projev společenských problémů, jakými jsou nedostatek hodnot, nezaměstnanost, drogy a prezentace násilí v médiích. "Fotbal není objektem skutečného zájmu těchto skupin, nýbrž pouze prostředkem až dosud těžko postižitelného kolektivního vulgarismu a násilí," zdůrazňuje prohlášení ČMFS.

Vážné výtržnosti  fanoušků Baníku
říjen 1998 Až tři sta fanoušků dělalo výtržnosti v rychlíku Silesia, kterým chtěli jet do Prahy na zápas Baníku se Spartou. Jednoho z policistů, kteří proti nim zasahovali na nádraží v Ostravě-Svinově, zranili v obličeji. Útočníka vyšetřovatel obvinil z výtržnictví a útoku na veřejného činitele.
listopad 1998 Cestou na fotbalové utkání mezi Baníkem a Opavou v Ostravě se v tramvaji poprali příznivci obou klubů. Jeden z fanoušků vykopl sklo dveří tramvaje. Pak tři baníkovšti příznivci napadli muže v Ostravě v Dědičné ulici. Později kopali do auta s opavskou značkou. Všechny tři muže policie stíhá.
únor 1999 Fanoušci Baníku počkali na nádraží v OstravěSvinově na vlak, kterým se vraceli příznivci Opavy z utkání v Brně. Asi padesát baníkovců ozbrojených holemi a kameny zaútočili také na strážníky. Jednomu z nich rozbili hlavu.

Chvalovský připomněl, že násilnosti se stále víc přesunují mimo stadiony. Důvodem je podle jeho mínění to, že přímo v hledištích už ve spolupráci s policií spolehlivě fungují mechanismy boje proti podobným projevům. I zásahy proti výtržníkům přímo na stadionech se chystá ČMFS v součinnosti s policií zdokonalit, ale ani před nás
Výtržnosti na ostravském fotbalovém stadionu Bazaly nejsou ojedinělé. Aby policisté zabránili přímému střetu soutěžících táborů, doprovázejí vždy příznivce hostujících klubů a drží je v ochozech ještě dlouho po závěrečném hvizdu.
ilím vně fotbalových ochozů prý představitelé fotbalu nebudou zavírat oči.

"Nechceme alibisticky tvrdit, že trestný čin spáchaný sedmnáct kilometrů od stadiónu nemůžeme nést odpovědnost," řekl předseda ČMFS v reakci na tragédii.

Výkonný výbor proto ve svém prohlášení vyzývá vládu a parlament k co nejrychlejšímu přijetí takových legislativních opatření, která umožní represivním složkám účinný a operativní postih podobných trestných činů. Konkrétní návrhy by měly vzejít z nadcházejících schůzek předsedy ČMFS s policejním prezidentem Jiřím Kolářem a náměstkem ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ladislavem Malým.

 

Autor:

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Výcvik v Rusku a citáty Štúra. Juraje C. fascinovali padlí Slovenští branci

16. května 2024  15:27

Premium Jednasedmdesátiletý spisovatel Juraj C., který ve středu postřelil slovenského premiéra Roberta...

V Kladně hoří sklad olejů. Zasahovala stovka hasičů, situaci komplikoval vítr

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  15:26

V kladenské ulici Železničářů hoří průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U požáru zasahovala...

Zabíjejí ve Vovčansku civilisty, nahánějí je do sklepů, viní Rusy Kyjev

16. května 2024  15:21

Ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko obvinil ruské invazní síly ze zadržování a zabíjení...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...