Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi se bojí stáří. Vláda chce zvýhodnit pojištění pro dlouhodobě pečující

  17:15
Částečně nesoběstačných lidí bude podle demografických odhadů v Česku do roku 2060 kolem milionu, trojnásobně více než doposud. Kapacity sociálních služeb jsou podle odborníků napnuté, nejvíce zátěže je tak na rodinných příslušnících, kterým ale péče o blízké často znemožňuje pracovat. Pomoci má mimo jiné návrh zákona o daňovém zvýhodnění pojištění dlouhodobé péče. Ten ale kritizuje opozice.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Petru Koblížkovi bylo sedmadvacet. V tu dobu měl zrovna dvě malé děti a starostí až nad hlavu. Najednou vše přehlušil šok. „Přišel jsem na to tak, že táta nepřišel na domluvenou schůzku a pár hodin se neozýval. Auto měl doma, bydlel ale sám ve druhém patře a neměli jsme klíče. Volal jsem na technické služby, které přivezly vysokozdvižný vozík. Táta ležel na zemi, těžká mrtvice. Odvezli jsme ho do nemocnice,“ popisuje pro iDNES.cz Koblížek.

Po nějaké době se mladý muž i s rodinou nakonec rozhodli, že se o otce budou starat v domácí péči. S ní přišlo Koblížkovi do života také nové papírování. Zprvu třeba nevěděl, jak vyřídit parkování pro invalidy. Na úřadě si vystál frontu a při schůzce s kolegyní úřednicí mezi řečí zjistil, že má nárok na pobírání sociálních dávek, jako jsou příspěvek na péči nebo na mobilitu. „Věděl jsem, že existují, ale vůbec jsem se v nich nevyznal,“ přiznává Koblížek.

Chystá se novinka, kdo spoří v penzijku, odečte z daní až 48 tisíc

Chybí terénní sociální služby. A peníze

Přáním pečujících bylo, aby otec mohl zůstat co nejdéle ve svém domácím prostředí. Vznikla tak poptávka po terénní sociální službě. Tedy po osobní asistence, která měla zajistit osobní hygienu, dohled nad podáním jídla a procházky. „Sehnat terénní služby v Praze je velký problém, všude jsem slyšel ‚nemáme kapacitu‘,“ popisuje Koblížek.

Osobní asistenci poskytuje i nezisková organizace A DOMA. Podle její ředitelky Jitky Zachariášové je zájem o služby velký. „Ročně nedokážeme uspokojit kolem 120 zájemců. Přitom poskytneme 34 tisíc hodin péče seniorům, lidem s duševním onemocněním, jako jsou různé typy demencí, a zdravotně postiženým v domácím prostředí,“ popisuje ředitelka.

Klienti si u její organizace objednávají péči od 1 až do 24 hodin denně. Největší pečovatelskou „službou“ jsou ale podle Zachariášové rodinní příslušníci či jiní blízcí lidé těch, kteří potřebují pomoc.

„Leží na nich velké břemeno péče, protože jen oni dokážou flexibilně reagovat na změnu potřeb svých blízkých,“ sděluje Zachariášová a dodává, že se její tým snaží takovým pečovatelům co nejvíce poradit a vzdělávat je.

Stát chystá daňové zvýhodnění pojištění

Neschopnost se o sebe ve stáří postarat dělá Čechům dlouhodobě starosti. V aktuálním průzkumu České asociace pojišťoven (ČAP) se jí obává stále přes 70 procent, což je podobný výsledek jako před rokem.

„Demografické prognózy dlouhodobě hovoří o stárnutí populace, na datech vidíme i rostoucí počet lidí v některém stupni nesoběstačnosti. Do roku 2060 se z dnešních přibližně 360 tisíc dostaneme na více než milion,“ vysvětluje Jan Matoušek, výkonný ředitel ČAP.

Také podle ČAP sociální systém už nyní stojí na neformální péči rodinných příslušníků. „Pečující si mnohdy nemohou vydechnout, což je mimořádně psychicky a fyzicky zatěžující, nemluvě také o často výrazné ztrátě příjmu v domácnosti, pokud je dlouhodobá péče poskytnuta na úkor přerušené pracovní kariéry pečujícího,“ vysvětluje Matoušek.

Příspěvek na péči ve třetím a čtvrtém stupni, tedy nejvážnější případy nesoběstačnosti, kam by spadal i otec pana Koblížka z úvodu textu, pobírá podle dat ministerstva práce a sociálních věcí přibližně 150 tisíc lidí. Více než 90 tisíc z nich zůstává v domácnostech a pečuje o ně hlavně rodina.

S pomocí nyní přispěchal stát, konkrétně členové Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Na konci září předložila skupina poslanců v čele s Vojtěchem Munzarem (ODS) pozměňovací návrh k návrhu zákona o daňovém zvýhodnění spoření na penzi, který ho doplňuje právě o produkt pojištění dlouhodobé péče. Doplní tak stávající návrh, který má Čechy motivovat, aby si na penzi tvořili i vlastní finanční polštář.

Munzar iDNES.cz potvrdil, že návrh má podporu ministra financí a je projednaný napříč koalicí. Je tedy vysoce pravděpodobné, že od ledna opravdu začne platit.

Návrh zákona, který je nyní ve druhém ze tří čtení, počítá s účinností od 1. ledna 2024. Lidé, kteří by se pro případ dlouhodobé péče pojistili u některé z komerčních pojišťoven, by podle návrhu měli dostat daňovou podporu. Kolik by lidé za takový produkt platili, je nyní na pojišťovnách. Pojistné by se počítalo do limitu 48 tisíc, které by si Češi mohli maximálně odečíst z daní.

Smyslem pojištění dlouhodobé péče není kumulace prostředků na stáří, ale ochrana pro případ, že by se poplatník stal závislým na pomoci jiné fyzické osoby v průběhu doby, kdy je pojištěn.

Z odůvodnění pozměňovacího návrhu

„Každá tisícikoruna daňového odpočtu přináší daňovou úsporu 150 korun, lidem s velmi vysokými příjmy podléhající vyšší 23% sazbě daně z příjmu dokonce daňovou úsporu 230 korun,“ vypočítala pro iDNES.cz již dříve daňová poradkyně ze společnosti Mazars Gabriela Ivanco.

Opozice nesouhlasí

V oblasti dlouhodobé péče je podle ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) Vladimíra Bezděka zásadní nedostatek prostředků, který se spolu se stárnutím české populace bude do budoucna ještě prohlubovat. S návrhem, který má podle odhadů stát rozpočet 100 až 200 milionů korun, tedy člen NERV souhlasí.

„Odpovídá tomu nedostatek lůžek i kapacit pro domácí péči. Pokud je cílem návrhu podpořit vícezdrojové financování sociálně zdravotních služeb, tak se domnívám, že se taková daňová podpora státu jednoznačně vyplatí,“ říká Bezděk.

Podle ekonoma by díky výhodnějšímu pojištění mělo dojít k poklesu odchodu ekonomicky aktivních za péčí o blízké. Zlepšit by se měly také mzdové podmínky v segmentu sociálních služeb.

Jak to mají v Německu

  • Pojištění pečovatelské služby čili dlouhodobé péče platí rovnoměrně zaměstnanec a zaměstnavatel.
  • Příspěvek 1,95 % z hrubé mzdy (maximální výše 4012,5 eur) je hrazený přes zdravotní pojišťovnu do fondu dlouhodobé péče u stejné instituce.
  • Dávky jsou poskytovány formou finančního příspěvku, jako hmotná dávka nebo jejich kombinací. Jejich výše závisí na způsobu využívání služeb.

„Dojde ke zvýšení kvality služeb a očekávat lze i vyšší daňové výnosy. Fiskální dopady daňového zvýhodnění tak budou pozitivní,“ myslí si Bezděk.

S návrhem zákona však nesouhlasí hnutí ANO. Člen výboru a poslanec hnutí Patrik Nacher je podle svých slov proti návrhu jako takovému, proti pojištění dlouhodobé péče obecně nic nemá. Vadí mu ale způsob, jakým celý návrh vláda prezentuje. Tedy že ho předem nekonzultovala s odbornou veřejností, ale ani s opozicí.

„Musí to být součástí vládního návrhu. Ne že se tam postupně dají věci, které nejsou pro spotřebitele přehledné a jsou i kontroverzní. Určitě tam podle mě například nespadá životní pojištění, které v návrhu zůstalo,“ míní Nacher.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno 

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...