ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Nemáme pokyny, jak nakládat s oběťmi, kritizují pohřební služby ministerstvo

  • 32
Pohřební služby si stěžují nejen na nedostatek ochranných pomůcek, ale i na nedostatečné informace a pravidla ohledně nakládání se zesnulými pozitivními na nový typ koronaviru. Ministerstvo pro místní rozvoj, kam tento segment trhu patří, podle nich v posledních týdnech vůbec nekomunikuje. MMR ale sdělilo, že informací i ochranných pomůcek pro pohřební služby je dostatek.

„Nejsme vůbec spokojeni se získáváním informací. Zvláště s prací oddělení pohřebnictví na ministerstvu pro místní rozvoj je zkušenost přímo tragická,“ uvedl předseda spolku Sdružení pohřebnictví v ČR Ladislav Kopal. Tvrdí, že úředníci v posledních týdnech neberou telefony a na e-maily odpovídají obecně. 

Koronavirus v Česku

Pracovníci zdravotnické záchranné služby se chystají na odběr vzorku pro test...
V centrální laboratoři Nemocnice Na Bulovce probíhá testování vzorků pacientů s...
Výdejní okénko hostince v příměstské části Zborná, nedaleko krajského města...

„V podstatě jen vyjmenovávají, kdo má jaké kompetence, že oni nemohou nic. Naši členové žádají informace a postupy, a ty se nám bohužel nedaří získávat,“ řekl předseda spolku, který sdružuje 155 pohřebních služeb z asi 300 funkčních firem v Česku.

Chybí také ochranné pomůcky

Velký problém vidí v zásobování ochrannými pomůckami. Pohřební služby k nim dlouho neměly žádný přístup. Koupit je nemohly a od státu nedostaly nic. Teď je to už podle Kopala o něco lepší. Po zařazení pracovníků v pohřebnictví do takzvané první linie dostaly pohřební služby ochranné pracovní pomůcky od krajů. V různých krajích je ale postup úředníků odlišný. „O zajištění ochranných pomůcek se tak v drtivé většině dál starají pohřební ústavy z různých soukromých zdrojů,“ doplnil předseda.

Chybí i jednoznačné pokyny, jak postupovat u lidí, kteří zemřeli v nařízené karanténě či doma s prokázanou nemocí covid-19. „Pokyny nejdou centrálně. V každém kraji hygiena postupuje jinak, každá dává trochu jiné informace,“ řekl Kopal. Zemřelí s potvrzeným koronavirem se většinou neupravují anebo je oblečou a upraví v místě úmrtí a pohřební služba si ho převezme již oblečeného a v hygienickém vaku. 

„Dosud navíc není jisté, kdy je tělo i po smrti již neinfekční. Informace se liší stát od státu. Například Němci uvedli, že tělo může být infekční ještě devět dní po smrti, naše ministerstvo zdravotnictví zase tvrdilo, že smrtí se stává tělo neinfekční,“ řekl. V případě úmrtí v nemocnici dostává pohřební služba již dekontaminované tělo ve vaku.

New York má nejvíc nakažených na světě, oběti míří i do hromadných hrobů

Pracovníci často musejí složitě zjišťovat, zda u mrtvého existuje podezření na koronavirus. Spoléhat mnohdy musejí na serióznost a pravdivost poskytnutých informací. „Už víme o pohřebních službách, které kvůli zamlčení důležitých informacích skončily v karanténě,“ dodal Kopal.

Podle Ladislava Kopala se v době koronavirové pandemie navíc zcela změnily samotné pohřby, které jsou nyní hlavně bez obřadů. „V drtivé většině probíhá obřad pouze s rodinou nebo jsou pohřby úplně bez obřadu. Naštěstí to většinou pozůstalí chápou a velké obřady ani sami nevyžadují,“ uvedl Kopal. Česko je podle něj zemí s velkým počtem kremací, což platí i nyní. Podání ruky při kondolování je ale minulostí. „Pohřební služba v současné době kondoluje pouze slovně a o totéž požádá účastníky pohřebního obřadu,“ zakončil.

Prohlášením nerozumíme, namítá ministerstvo

„Nerozumíme důvodům prohlášení pana Ladislava Kopala o nesoučinnosti a nedostatku informací, pokud tím ovšem nemyslí distribuci informací mezi členy pohřebních asociací,“ odpověděla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

K informování pohřebních služeb Dostálová uvedla, že se jejich zástupci zúčastnili dvou videokonferencí, poslední byla dnes. Kromě pracovníků MMR se jí zúčastnili experti z ministerstva zdravotnictví, zástupci ministerstev vnitra, krajů a krajských hygienických stanic, či pitevní laborant z Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

„Ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí jsme zajistili přednostní dodávky dezinfekčního prostředku pro pohřební služby, a to po tisíci litrech pro zájmové spolky, které o dodávku měli zájem, tedy Sdružení pohřebnictví a Unie pohřebních služeb,“ uvedlo rovněž MMR.

MMR dodalo, že na základě jeho dopisu ředitelům krajských úřadů řada krajů zařadila do svého rozvozu distribuci osobních ochranných pracovních předmětů i provozovatelům pohřebních služeb a krematorií. Správu státních hmotných rezerv MMR požádalo o zajištění 15 000 vaků pro zemřelé.

„Chápeme, že situace je dnes psychicky náročná pro všechny poskytovatele, kterým klesají tržby. Považujeme ale za krajně neetické, pokud se účelově a lživě obviňují pracovníci, kteří se snaží od začátku pandemie co možno pomáhat i lidem z pohřebnictví, kteří pracují v náročných podmínkách,“ dodalo ministerstvo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video