Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

RK

Dobrá práce. Těch pár ajťáků to zvládlo za zlomek peněz a světe div se, ono to funguje.

MK

Nebál bych se to označit za úspěch a konečně zase za malý krok do 21. století. Ve srovnání se zmatky v uplynulých letech je to nebe a dudy.

JK

J13o27s38e85f 81K48u10b84e29š

17. 5. 2024 10:55

Po minulých přijímačkách (2023) byla oprávněně veřejná poptávka po změně. Na základě ní bylo vypsáno výběrové řízení na IT systém, který by přihlášky i přerozdělení žáků automaticky vyhodnotil a předešel těm nervům rodičů a běhání po školách v 2. a dalších kolech. Jenže neúspěšný uchazeč o tu zakázku se odvolal a proces je následně takový, že by při všech lhůtách, které může takto neúspěšný uchazeč využít bylo prakticky nemožné ten nový systém letos použít - prostě by to výběrko nebylo možné včas uzavřít. Tak to výběrko zrušili s tím, že si to napíšou sami. Ten soft nakonec psalo pár maníků "na dohodu" a výsledek je nad očekávání dobrý. Za mě tedy:

1) Obrovský respekt k tem lidem co to téměř na koleni psali a testovali

2) Ještě větší respekt k tomu kdo to v rámci Cermanu a ministerstva risknul - jakákoli chyba / nefunkčnost by ho (možná že i oprávněně) stála existenci

3) Jestli je potřeba něco kritizovat, tak to, že nikdo před nimi neměl koule na to to udělat a / nebo to, jak velký vyděračský potenciál dává náš systém neúspěšným uchazečům o veřejné zakázky - ani jedno z toho ale není chyba Cermatu.

Klidně Cermat / ministerstvo nebo kohokoli odpovědného kritizujme za formulaci jednotlivých otázek v testech popř. jejich nejednoznačnost, za vybrané texty v testech ČJ (nejsou zrovna nejaktuálnější), ta tu či onu obsahovou část testů, ale fakt ne za tu technickou = IT část, ta zafungovala perfektně a za ni jednoznačně klobouček!

MF

Nešlo o nepředpokládatelnou situaci. Každý musí počítat s využitím práva. Chybný byl předpoklad zavést to hned v dalším roce.

Nebo jinak, měli si lépe(kvalitněji) připravit veřejnou zakázku.

ZH

Musím smeknout. Jako vlastník IT firmy s 10 lidmi upřímně říkám, v daném termínu a rozpočtu bychom to nedali.

A jako bonus - jsou mimo vendor lock-in. Pro laiky: jsou vlastníky kódu, žádná firma je teď nemůže držet pod krkem a pokoušet se "zahojit" na servisu, nacenění víceprací, budoucím rozšiřování funkcí, apod. Takhle by to mělo vypadat.

PP

P65a98v35e86l 44P94e71l54c

18. 5. 2024 9:52

Vy programujete něco pro stát? To byste asi takhle nemluvil. Pro laiky: Ve státní správě panuje neschopnost umocněná diletantstvím. A lidem, kteří to řídí, bych často nesvěřil ani tříkolku. Ostatně historie tohoto projektu mi dává za pravdu.

AP

Kdo vstupujete, zanechte veškeré naděje.

(přesně tohle mě napadlo když jsem viděl titulek)

Jako, že střední škola je peklo?

PS: A sedělo by i to "Mnou dal Pán průchod spravedlnosti.".

DH

Odvolani samozrejme porad smysl ma. Tyhle autisticky technokrati obcas nevidej svet metr za svym monitorem (ja to vim, sem taky ajtak). To ze je nekdo prijatej neznamena, ze na skolu taky nastoupi nebo ze skola nerozhodne dodatecne o navyseni zaku, proste realnej svet ma vzdy vice nahodilosti nez libovolny algoritmus. Nelze udelat dokonaly model, musel by byt identickou kopii relaneho sveta. Takze sice chapu detinske nadseni pana z Cermatu, ze po 30 letech maji konecne nejaky vysledek (akorat nevim, jestli mam tleskat), neberu mu ho, ale aby nedopad jako automat na kafe, ktere tvrdosijne tvrdi, ze pracuje spravne, kavy vydal, pritom je opd nim rozlita louze horky vody a prazdnej kelimek.

PT

Ano, tohle je pokrivenej pohled ajtaka, ktery micha algoritmus a nejake vnejsi vlivy, kterych se to vubec netyka. Mozna bude lepsi dal zapojovat tiskarny a routery.

PT

P57a73v57e80l 56T23r93k52a54l

17. 5. 2024 11:07

Jediná věc, co snad může udělat sám CERMAT, je pořešit nesmyslný postup, že rodiče dostanou opravené archy a když tam CERMATu najdou chybu, musí čekat na 15.5. a pak podat odvolání, které je ovšem těžko řešitelné, když stejně už ty přijaté nelze nepřijmout.

Logické by bylo, aby rodiče dostali archy dřív, měli pár dní na protest, to by se v DIPSY opravilo a pak se teprve spustil finální algoritmus rozřazování.

Ten původní mechanismus odvolání byl myšlen na obsazování volných míst po té "druhé půlce", tedy logicky musel být až po vyhlášení výsledků.

Chyby CERMATu by se měly opravovat před tím.

MK

Souhlas, ty testové archy měly být zpřístupněny dříve a odvolávat se mělo do termínu rozřazování. Ale jinak, pokud by někdo nyní vyhodnocení otázky reklamoval a uspěl by, tak pokud by to stačilo bodově na přijetí, tak by škola musela rozšířit kapacitu, tak je to dáno.

PT

P12a74v35e23l 92T85r26k53a54l

17. 5. 2024 10:50

Pan ředitel zaslouží metál a odměnu

Další kroky už jsou na poslancích, musí se změnit legislativa.

Např. tak často zmiňovaných 5 či více přihlášek - DIPSY by to zvládnul bez problémů, ale sabotují to ředitelé škol a já je chápu. Dokud bude každá přihláška znamenat šanon a správní řízení a navíc musí chudáci bastlit pořadí sami nějakém Excelu, takže s počtem uchazečů roste riziko chyby, shody bodů atd., bylo by to v současné legislativě neúnosné.

Nevím, zda by těch pět přihlášek znatelně pomohlo. 70 % bylo přijato na prioritu 1. V Praze a částečně v Brně je problém, že lidé přeceňují kvalitu škol v centrech. A tak je tam převis poptávky. A kdo dal 3 přihlášky, všechny v Praze, asi podá i pět v Praze.

PA

Cermat nemá co mluvit do práva rodičů a žáka na odvolání, což je bežný správní úkon a rozhoduje o něm dle platného zákona ředitel/ka školy. Pořád mi připadá přinejmenším zvláštní, že jsou ridiče a děti nuceni nejprve podávat přihlášky na školy a pak teprve zjišťovat testem kvalifikaci.

On nemluvil do práva, jen řekl, že to reálně nemá smysl.

A to pořadí je logické a je tak všude i v zaměstnání.

PR

Systém přijímaček, v němž uspějí téměř všichni a zbytek se může odvolat, mi opravdu smysl nedává.

Kdybychom navíc dávali maturitu rovnou jako přilohu k rodnému listu, ušetřili bychom nejen za Cermat, ale i za střední školy.

PO

Smysl přijímaček není tak o tom aby se někdo na střední školu dostal a někdo ne... ale jak ty zájemce -rozdělit- na školy.

Celkově je na středních školách víc míst, než bylo vůbec uchazečů. Přijímačky jsou podstatné pro školy, kde je víc zájemců, než kolik mají míst.

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Násilník odmítal opustit byt expřítelkyně, policisty zranil nožem a pokousal je

7. června 2024  14:14

Na dvojici policistů zaútočil nožem, a dokonce je i pokousal devětadvacetiletý muž v Sokolově....

Češi volí europoslance. Babiš dorazil mezi prvními i s rodinou, pobídl váhavé

7. června 2024,  aktualizováno  14:10

Přímý přenos V Česku začaly volby do Evropského parlamentu. Lidé mají na výběr kandidáty ze 30 stran, hnutí nebo...

Migrace se zastavit nedá, řekl Pirát. Musíme být přísnější, opáčil zástupce ANO

7. června 2024  12:15,  aktualizováno  14:05

Poslední šanci přesvědčit před volbami do Evropského parlamentu měli lídři kandidátek v superdebatě...

VIDEO: Pavel bude volit „ve svém“ Černoučku, místnost hlídá ochranka i policie

7. června 2024

Přímý přenos Prezident Petr Pavel a jeho manželka Eva odpoledne odevzdají svůj hlas ve volbách do Evropského...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!