(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Teploty znovu šplhaly nad 20 stupňů, nejtepleji bylo v Bohumíně

  • 7
Na několika místech Česka se v úterý dostaly teploty nad 20 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Bohumíně-Záblatí, kde meteorologové naměřili 20,6 stupně. Rekordy pro šestý listopadový den padly přibližně na desetině stanic s délkou měření 30 a více let.

Vedle Bohumína se rtuť vyšplhala nad 20 stupňů také v Karviné, kde bylo 20,4 stupně, řekla Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V Ostravě-Porubě naměřili 20,3 stupně a o jednu desetinu stupně chladněji bylo v Ostravě-Mošnově. Shodně 20,1 stupně meteorologové naměřili v Lučině na Frýdecko-Místecku a ve Vidnavě na Jesenicku.

Teplotní rekordy pro 6. listopad v úterý padly na 16 ze 147 stanic měřících alespoň tři desetiletí. Nový údaj v tabulkách rekordních teplot mají například v Ostravě-Porubě, na pražském Karlově, v Ústí nad Labem či Liberci.

Teplé počasí v Česku panovalo i v předchozích dnech. V neděli padly rekordy na 21 ze 147 stanic, v pondělí na dvou.

Na listopad nezvykle teplé počasí by mělo pokračovat i ve středu. Podle předpovědi ČHMÚ se budou nejvyšší denní teploty pohybovat mezi 14 a 18 stupni. Ve čtvrtek se má obloha obloha zatáhnout a ochladí se.

Nejteplejší listopad v historii zažili v roce 1928 v Klatovech. Tamější stanice tehdy naměřila 24 stupňů Celsia.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video