Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řidiče v Česku trápí rozbředlý sníh, místy stále hrozí sněhové jazyky

  8:51
Sněhová pokrývka leží na celém území Česka. V sobotu ráno však již nezpůsobuje velké komplikace. Nejvíce zasažený páteční kalamitou byl Moravskoslezský kraj, kde hasiči v souvislosti s vydatným sněžením v pátek evidovali stovky zásahů. Na Zlínsku řidiči a řidičky zase musí dávat pozor na sněhové jazyky, podobně je na tom i východ Čech.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Moravskoslezští hasiči na silnicích pomáhali s vyprošťováním osobních i nákladních aut a likvidovali spadlé větve či stromy, uvedl jejich mluvčí Jakub Kozák. Policie zasahovala u stovky nehod.

V pátek hasiči zasahovali u 213 událostí spojených právě s nástrahami počasí. „Jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů řešily odstraňování padlých či poškozených stromů, které neunesly váhu sněhové nadílky. Mezi časté zásahy patřilo vyprošťování či odtahování uvízlých autobusů a nákladních vozidel,“ uvedl Kozák.

Nejvíce výjezdů k událostem spojeným s příchodem zimního počasí měli hasiči podle něj v Ostravě, bylo jich 59. Druhým okresem v pomyslném žebříčku byla Karviná se 45 událostmi, následoval Nový Jičín s 39, Frýdek-Místek s 33, Opava s 31 a Bruntál se šesti takovými zásahy.

Česko o víkendu sevřou silné mrazy, přes noc klesnou teploty k minus 16

Zlínský kraj trápí sněhové jazyky

Řidiči ve Zlínském kraji si v sobotu ráno musí opět dávat pozor na rozbředlý sníh, který po nočních sněhových přeháňkách pokrývá většinu silnic. Na Vsetínsku a Kroměřížsku se tvoří sněhové jazyky, správa silnic vyzývá řidiče k velké patrnosti, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Sněžení komplikovalo dopravu v kraji i v pátek.

Sněhové přeháňky v noci postupně zasáhly většinu Zlínského kraje. Na Zlínsku jsou ráno hlavní silniční tahy po chemickém posypu mokré nebo je na nich rozbředlý sníh. Silnice druhé a třetí třídy pokrývá vrstva ujetého sněhu s posypem, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností.

OBRAZEM: Zpožděné spoje a zasypaná auta. Sněhová nadílka zaskočila Česko

Na většině silnic na východě Čech leží sníh

Po chemickém ošetření je sníh rozbředlý, v oblastech, kde se nesolí, tvoří souvislou uježděnou vrstvu. Všechny komunikace jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Vozovky pokrývá uježděný sníh například v okolí Holic, Vysokého Mýta, Broumova, Jičína nebo v Železných horách. Souvislá sněhová vrstva leží i na vozovkách v Krkonoších a Orlických horách, někde je i zledovatělá, místy se tako tvoří sněhové jazyky.

Ráno bylo na východě Čech většinou zataženo, místy foukal nárazový vítr. Hlavně v Pardubickém kraji se často vyskytovaly sněhové přeháňky. Teploty se pohybovaly mezi minus osmi a minus dvěma stupni.

Sněhová kalamita brzdí auta i vlaky. Tisíce domácností byly bez elektřiny

Plzeňský a Karlovarský kraj hlásí pouze mráz

V Plzeňském i Karlovarském kraji mrzne, ale nesněží. Všechny silnice jsou sjízdné, policie zatím nehlásí žádné nehody. Řidiči by měli být opatrní, zejména na úsecích v ochranných pásmech vod a v rezervacích jako Šumava, Český a Slavkovský les, kde jsou silnice ošetřované drtí, uvedli to dispečeři správy silnic z obou krajů Daniel Žižka a Josef Bulka.

„V Plzeňském kraji ještě v noci sněžilo na hodně místech, třeba na Rokycansku a Domažlicku, sypače tam vyjížděly v pět hodin ráno,“ uvedl Žižka. Naopak Plzni a Tachovsku se přeháňky vyhnuly. Podle Žižky leží pouze místy rozbředlý sníh. Sníh posypaný štěrkovou drtí je na silnicích na Šumavě, v Českém lese a kolem vodních zdrojů, například nýrské přehrady. V CHKO Brdy se silnice na výjimku udržují solí.

„V Karlovarském kraji je všechno protažené, večer i dnes ráno jsou silnice suché a vymrzlé,“ uvedl Bulka. Podle něj by měli být řidiči opatrní hlavně na komunikacích, které se chemicky neošetřují, kde projíždějící vozidla odházejí drť na kraj nebo doprostřed silnice. Inertním posypem se v karlovarském regionu ošetřuje čtvrtina komunikací.

Olomoucký kraj zasáhly sněhové přeháňky

V Olomouckém kraji byly v noci opět sněhové přeháňky, silnice v sobotu ráno ve vyšších polohách i nížinách pokrývá rozbředlý sníh. Na vozovkách se může tvořit náledí, řidiči by proto měli jezdit opatrně. Dohlednost na silnicích v některých částech kraje snižuje sněžení, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Sněhové přeháňky v noci zasáhly značnou část Olomouckého kraje, správa silnic poslal do terénu sypače a pluhy. Rozbředlý sníh pokrývá silnice ve všech pěti okresech. Na méně využívaných silnicích třetí třídy je vrstva ujetého sněhu, která může být zledovatělá.

Obezřetní musí být ráno řidiči kvůli sněhovým přeháňkám také na dálnicích, které jsou po chemické ošetření zpravidla mokré. Místy ale mohou namrzat. Kluzká vozovka je například na dálnici D1 u Přerova. Policie ráno v kraji kvůli horší sjízdnost silnic zatím nemusela vyjíždět k více dopravním nehodám.

Silnice na jižní Moravě jsou s opatrností sjízdné

Většina silnic je holá a mokrá po solení, v některých úsecích jsou zbytky rozbředlého sněhu. V některých částech kraje v noci ještě sněžilo, ale výrazně méně než předchozí noc. Pro auta nad 12 tun je uzavřená silnice druhé třídy z Drnovic do Podomí na Vyškovsku. Vyplývá to z informací Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

Teploty se pohybují na jižní Moravě slabě pod nulou, některé úseky tak mohou namrzat. Viditelnost je většinou dobrá. Komplikace způsobilo sněžení v pátek, protože v některých místech včetně Brna nasněžilo přes deset centimetrů. V dalších dnech se sněžení neočekává, o víkendu má silně mrznout.

Ve čtvrtek potrápilo husté sněžení většinu regionů v zemi:

16. prosince 2022

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...