Teploty kolem nuly, sněží a vzniká ledovka. Jak vypadá situace na silnicích

  12:13
Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude celý následující týden v znamení nízkých teplot a sněhu. Od pondělí také platí výstraha o silném větru a tvoření náledí, která přináší komplikace zejména řidičům. Přinášíme přehled, jak vypadají silnice v jednotlivých krajích.

V úterý má být podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zataženo se sněžením. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od nula do tří stupňů Celsia, na horách od minus dvou do jednoho stupně Celsia. 

Mohou se také vyskytnout nárazy větru okolo 55 kilometrů v hodině. Během dne očekávají meteorologové na většině území kraje sněžení. Na některých místech se také mohou vyskytnout mrznoucí mlhy. S vydatným sněžením počítají meteorologové i v dalších dnech.

Od pondělí také platí výstraha o silném větru s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), který se vyskytne v úterý na západě území, zejména v Plzeňském a Karlovarském kraji. Dále pak v noci na čtvrtek a ve čtvrtek ráno a dopoledne v jihozápadní polovině ČR včetně Libereckého kraje, kraje Vysočina a Znojemska.

Při čerstvém větru a sněžení se až do čtvrtka budou zejména od vyšších poloh vytvářet sněhové jazyky, v noci na čtvrtek a ve čtvrtek na horách v Čechách i závěje. Na horách v Čechách očekáváme místy i přes 15 cm nového sněhu za 12 hodin.

V nižších polohách Čech se vzhledem k odpoledním úterním teplotám nad bodem mrazu a přechodně i dešťovým srážkám bude v úterý večer a v noci na středu při poklesu teplot místy vytvářet náledí a zmrazky.

S nízkými teplotami souvisí také doprava. Na mnoha silnicích bylo náledí ošetřeno posypem, přesto byly v Libereckém a Karlovarském kraji preventivně uzavřeny některé silnice. Řidiči by měli být opatrní také v Jihomoravském, Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji.

Středočeský kraj

Hlavní silniční tahy ve Středočeském kraji jsou sjízdné bez omezení. Všechny dálnice na území kraje jsou suché a holé, výjimkou je dálnice D5, která je mokrá po chemickém ošetření, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné některé silnice na Kladensku nebo Příbramsku a silnice druhé a třetí třídy na Benešovsku, Berounsku, Kladensku, Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku, Rakovnicku a v okolí Prahy.

Jihomoravský kraj

Také na většině jihomoravských silnic si v úterý musí dát řidiči pozor. Správa a údržba silnic na svém webu doporučuje zvýšenou opatrnost, hlavně na silnicích druhé a třetí třídy v Brně, na Brněnsku, Břeclavsku, Hodonínsku a Vyškovsku. Na některých z nich hrozí vznik námrazy. Teploty v kraji se pohybují od minus čtyř do minus sedmi stupňů Celsia.

Jihomoravské dálnice jsou většinou sjízdné bez omezení. Zvýšenou opatrnost doporučují silničáři v úseku dálnice D1 mezi 141,5. a 188,5. kilometrem.

V Brně s ohledem na povětrnostní podmínky v 1:30 ráno vyjely do ulic všechny sypače Brněnských komunikaci. „Výjezd byl ukončen ve 4:45. Veškeré komunikace na území města Brna, které jsou v naší správě, jsou v těchto chvílích po chemickém ošetření plně sjízdné,“ uvedl provozní ředitel Jan Klištinec.

Podle meteorologů má být v úterý zataženo a odpoledne může i sněžit. Sněhové přeháňky lze očekávat i v noci na středu.

Sníh a ledovka začaly v úterý odpoledne komplikovat provoz na silnicích. Některé kvůli ledovce blokují kamiony, zpožďovat se začaly i některé krajské spoje integrovaného dopravního systému. Vyplývá to z webu siničářů a z webu Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji mrzne, i když je výrazně tepleji než v pondělí. Teploty se pohybují od dvou do sedmi stupňů pod nulou. Hlavní tahy v kraji jsou většinou holé a po chemickém ošetření vlhké. Opatrní by měli být motoristé na mostech. Na silnicích nižších tříd, hlavně v horách, leží ujetá vrstva zledovatělého sněhu. Meteorologové ale očekávají sněžení, na horách vydatnější. Úklid sněhu bude komplikovat vítr, který bude v horách přesahovat 70 kilometrů v hodině.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Silničáři v Libereckém kraji preventivně uzavřeli v úterý v 05:00 ráno  pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny frekventovanou silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Meteorologové očekávají sněžení provázené silným větrem, v horách se tak mohou tvořit sněhové jazyky a závěje a kamiony by tam pak mohly mít problémy vyjet stoupání na Kořenov a Harrachov. Uzavírka potrvá do odvolání. Zatím je situace v klidu, potvrdila dispečerka společnosti Silnice LK.

Česko čeká mrazivý týden. Pod nulou bude i přes den, přijde vydatné sněžení

Silnice do Polska přes Harrachov se v posledních letech preventivně pro kamiony zavírá při každém silnějším sněžení. Výjimku mají autobusy, které na Harrachov projedou. K zablokování frekventované trasy o Polska stačí jediný kamion uvízlý v kopci.

„Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu,“ řekl ČTK Eduard Bark, provozní technik společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti. K cestě do Polska doporučuje řidičům kamionů využít silnici I/35 a hraniční přechod v Hrádku nad Nisou.

Pro kamiony nad šest tun je od minulé středy uzavřená také silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku do Raspenavy na Liberecku. Silnice se jen pluhuje a jako posyp tam mohou silničáři použít jenom písek nebo drť a povrch je teď zledovatělý. Kamiony mířící do Raspenavy, Hejnic či Lázní Libverda mohou využít silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky a je bez problémů sjízdná.

Zlínský kraj

Náledí se může tvořit i na Vsetínsku silničáři varují i před mrznoucími mlhami. Vozovky ve vyšších polohách Beskyd pokrývá slabá uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Silnice v ostatních částech Zlínského kraje, tedy na Zlínsku, Uherskohradišťsku a Kroměřížsku, jsou většinou holé, suché a vymrzlé.

Ústecký kraj

Se zvýšenou opatrností by v úterý měli jezdit řidiči na některých silnicích v Ústeckém kraji. Obzvlášť ve vyšších polohách se tvoří ledovka, silničáři ji ošetřili posypem. Na horách se mohou během dne místy tvořit sněhové jazyky, večer náledí.

Kraj Vysočina

Na silnicích druhé a třetí třídy na Vysočině je hlavně v lesních úsecích zledovatělá vrstva sněhu posypaná drtí. Solené hlavní tahy jsou vymrzlé a suché, uvedl dispečer krajské správy a údržby. V noci na dnešek byl v kraji až desetistupňový mráz. Přes den začne podle meteorologů sněžit, na silnicích mohou být večer místy sněhové jazyky.

„Zatím výrazně nefouká, ale čekáme, že v úterý od severozápadu přijde fronta, že začneme jezdit,“ řekl dispečer před 06:30.

Moravskoslezský kraj

Na některých silnicích hlavně v horách jsou v Moravskoslezském kraji zbytky sněhu, jinde jsou vozovky vymrzlé. Silničáři zejména v těchto úsecích nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti.

Ve vyšších polohách v Beskydech je na silnicích slabá vrstva sněhu krytá posypem. Jinde na Frýdecko-Místecku jsou vozovky suché a vymrzlé, stejně jako na Opavsku, kde může být může být ve vyšších polohách zajetá zledovatělá vrstva sněhu. Na Bruntálsku jsou některé silnice mokré po chemickém ošetření.

Na silnici I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech v úseku mezi obcí Ostravice a osadou Hlavatá patřící k obci Bílá platí zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko.

Pardubický kraj

Na silnicích v Pardubickém kraji už zůstává sníh jen výjimečně. Ve výše položených oblastech a v místech, kde se nesolí, tvoří na vozovkách uježděnou vrstvu. Někde může být i zledovatělý upozorňují silničáři.

Řidiči by měli být opatrní zvláště v okolí Lanškrouna, kde sněhová vrstva přetrvává v lesních úsecích, v nižších polohách je místy zledovatělá. Vozovka pod sněhem je na státní silnici I/11 přes Suchý Vrch. Uježděný sníh pokrývá cesty v oblasti Žamberka a v Železných horách, kde se používá inertní posyp.

Ráno bylo v Pardubickém kraji většinou oblačno, na Svitavsku foukal nárazový vítr. Teploty se pohybovaly od minus osmi stupňů po bod mrazu.

Královéhradecký kraj

Na nesolených silnicích v Krkonoších leží vrstva zledovatělého sněhu krytá posypem. Ujetý sníh leží i na silnicích na Rychnovsku a Náchodsku. Dopoledne má do Královéhradeckého kraje přijít od severozápadu sněžení, které může být na horách i vydatnější. Na silnicích by se mohly tvořit sněhové jazyky, uvedli silničáři a meteorologové.

V nižších polohách kraje se v úterý čeká přechodně i déšť se sněhem nebo déšť. Odpoledne by se mohlo objevit na silnicích náledí. Teploty by se měly pohybovat kolem nuly. v úterý ráno teploty v kraji klesly k minus třem až k minus šesti stupňům Celsia, na Sněžce bylo minus osm stupňů.

Karlovarský kraj

Krajští silničáři na žádost policistů uzavřeli silnici ze Šemnice do Andělské Hory. Policie rozhodla o jejím uzavření kvůli souvislé vrstvě ledu. Omezení na silnici třetí třídy bude platit do odvolání, informoval náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jan Bureš.

„Každoročně máme v Karlovarském kraji několik úseků silnic, které nejsou řidiči příliš využívané, jejich profil je zvlášť v zimě pro běžný provoz nebezpečný, a proto silničáři tyto úseky neudržují. To platí i pro komunikaci ze Šemnice do Andělské Hory, která je nyní pokryta vrstvou ledu, navíc od Andělské hory silnice prudce klesá a je lemovaná příkrými srázy. Často si tudy zkracují cestu kamiony mířící do stáčírny minerálních vod v Kyselce a právě jim hrozí riziko, že sjedou mimo vozovku,“ popsal situaci Bureš.

Silnici nelze udržovat chemickými prostředky, a to kvůli ochraně přírody, protože leží na hranici chráněné krajinné oblasti.

V Karlovarském kraji jsou bez zimní údržby většinou silnice ve vyšších polohách, zejména v Krušných horách. Jde například o cesty v okolí Přebuzi nebo Božího Daru. Neudržují se také některé málo významné místní komunikace v nižších polohách.

V Karlovarském kraji už druhým dnem mrzne a teploty klesaly v pondělí i k minus 15 stupňům. V úterý se sice částečně oteplilo, ale teploty jsou stále několik stupňů pod nulou, navíc meteorologové předpovídají sněžení.

Olomoucký kraj

Ředitelství silnic a dálnic pro Olomoucký kraj na Twitteru informovalo, že krajské silnice jsou bez problémů sjízdné. Dokonce i vysoko položená silnice I/44 přes Jeseníky zůstává bezproblémově použitelná pro všechny kategorie vozidel.

Jihočeský kraj

V jihočeském kraji meteorologové očekávají sněžení, místy i srážky. I přes mrazivé počasí jsou silnice I. tříd nadále bez komplikací sjízdné. Výstraha před možným namrzáním vozovek platí zatím pouze na několika místech, převážně pak na území Šumavy, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Plzeňský kraj

V plzeňském kraji jsou silnice I. tříd ošetřené. Místy nadále platí varování před možným namrzáním vozovek. Během dne mohou řidiči očekávat občasné sněžení, ale i dešťové přeháňky. V horských oblastech hrozí místy tvorba sněhových jazyků, večer pak možného náledí.

Na krátkém úseku dálnice D5 na Tachovsku ve směru na Rozvadov stojí provoz mezi sjezdem Mlýnec na 136. kilometru až po sjezd Svatá Kateřina na 143. kilometru před hranicemi s Německem. Staly se tam tři dopravní nehody. Všechny souvisely s nepřizpůsobením rychlosti jízdy povětrnostním podmínkám a stavu vozovky, na které byla sněhová vrstva, vysvětlila policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

„Tvoří se kolony, policisté budou proto dopravu odklánět již na 128. kilometru dálnice na sjezdu Bor,“ uvedla Jiroušková.

Další nehoda, která si vyžádala dva zraněné lidi, se stala na silnici mezi obcemi Šťáhlavy a Starý Plzenec. „Z místa transportujeme dva zraněné se středně těžkými zraněními do Fakultní nemocnice Lochotín,“ řekl operátor záchranné služby.

Podle dopravního zpravodajství Ředitelství silnic a dálnic se s omezením provozu předběžně počítá zhruba do 17:00. Na Tachovsku sněží, na dálnici je podle záběrů z dálničních kamer vrstva rozbředlého sněhu.

„Žádáme řidiče, aby dbali zvýšené opatrnosti a řídili se pokyny policistů, eventuálně dočasným dopravním značením,“ dodala Jiroušková.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brazílii sužuje nesnesitelné horko. V Riu byla pocitová teplota 62,3 stupně

19. března 2024

V Brazílii je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů...

KOMENTÁŘ: Jen v totalitách média útočí na opozici a obhajují vládu, píše Babiš

19. března 2024  7:40

Po posledních průzkumech preferencí vládní řady zřejmě zachvátila pořádná panika. Místo toho, aby...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...