ilustrační snímek | foto: Robin Duspara - CTRA z.s.

Přes Česko v pondělí přejde studená fronta, hrozí silné bouřky

  • 29
Začátek nového týdne přinese do Česka silné bouřky, varují meteorologové. S nimi přijde i výrazná studená fronta, která přinese zejména v úterý značné ochlazení, teploty totiž budou jen do 10 stupňů Celsia.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v neděli výstrahu před silnými bouřkami pro všechny kraje s výjimkou Karlovarského, Ústeckého a Libereckého. Platí v pondělí od 11 do 22 hodin.

„V silné přeháňce nebo bouřce přechodně zesílí vítr. Ojediněle se objeví nárazy kolem 20 metrů za sekundu,“ upozornil ČHMÚ. Bouřky mohou být doprovázeny i krupkami.

Fronta přejde přes Česko od severozápadu, v nadmořských výškách nad 500 metrů mohou být srážky sněhové nebo smíšené. Meteorologové také varovali řidiče a lidi pohybující se venku před větrem a snížením viditelnosti při silnějších přeháňkách, vyzvali je k celkové opatrnosti.

V úterý se výrazně ochladí, denní teploty se budou podle meteorologů pohybovat jen mezi 6 až 10 stupni Celsia. Od středy se však začne postupně znovu oteplovat a ve čtvrtek by teploty mohly na některých místech překročit dvacítku.

Období příštích čtyř týdnů jako celek očekávají meteorologové teplotně průměrné, uvedli v dlouhodobé předpovědi. Přechodně se můžou vyskytnou i teploty podprůměrné. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot se budou pohybovat převážně od 16 do 19 stupňů.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video