Petr Rafaj

Petr Rafaj | foto: Profimedia.cz

Rafaje odbyl i Ústavní soud. Neuspěl se stížností na policii u sebe doma

  • 2
Ústavní soud odmítl stížnosti předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje i jeho místopředsedkyně Evy Kubišové proti prohlídkám provedeným v jejich nemovitostech, kancelářích a autech. Nezjistil žádné porušení práv. Rafaj si stěžoval, že příkazy k prohlídce byly příliš vágní. Podle soudu však odpovídaly fázi vyšetřování možné manipulace zakázky na mýtný systém.

Obě usnesení Ústavního soudu (ÚS) jsou dostupná v jeho databázi. Prohlídky loni nařídil Městský soud v Brně v rámci prověřování podezření na manipulace mýtné zakázky. Rafaj se ocitl v hledáčku policie kvůli podezření z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby.

Prohlídky se loni v březnu uskutečnily v několika nemovitostech užívaných Rafajem, stejně jako v jeho autě a prostorách Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Šéf ÚOHS Rafaj si u soudu stěžuje na policejní prohlídky, prý nebyl důvod

Rafaj v ústavní stížnosti například uváděl, že příkazy jsou jen obecně odůvodněné a příliš široce pojaté. Domáhal se navrácení zabavených věcí. Podle ústavních soudců ale popis podezření nebyl nijak vágní. „Napadené příkazy věnují podloženosti podezření ze spáchání závažné trestné činnosti dostatečný prostor,“ stojí v usnesení.

Zároveň ÚS připomněl, že soudy vydávají příkazy k prohlídkám v počáteční fázi trestního řízení, mnohdy v časové a informační tísni. „Jejich úkolem není ‚vyšetřit‘ prověřovanou trestnou činnost, ale posoudit toliko existenci důvodného podezření a nezbytnost jeho potvrzení provedením prohlídky,“ konstatoval soud.

V případě Kubišové se příkazy k prohlídce týkaly kanceláře, auta a bytu. Místopředsedkyně úřadu ve stížnosti tvrdila, že městský soud nesplnil svou ústavní povinnost ochrany základních práv a stal se pouze „pošťákem“ pro návrhy státního zástupce. Ústavní soudci ale její stížnost odmítli s podobnou argumentací jako u Rafaje.

Do obou řízení vstoupil jako vedlejší účastník také antimonopolní úřad. Poukazoval na údajná pochybení při vydání příkazů i provedení prohlídek. Zajištění listin ze správních spisů bez dodržení zákonných podmínek podle něj vedlo k porušení práv subjektů, jejichž zájmy úřad chrání.

Babiš a Hamáček budou žádat prezidenta odvolání šéfa ÚOHS Petra Rafaje

Premiér Andrej Babiš s vicepremiérem Janem Hamáčkem aktuálně chtějí po dovolené prezidentu Miloši Zemanovi navrhnout odvolání Rafaje z funkce. Rafaj v prohlášení pro média uvedl, že respektuje pravomoc vlády jeho odvolání navrhnout, ale nedomnívá se, že by pro jeho odvolání byly splněny podmínky stanovené zákonem o působnosti ÚOHS.

K Rafajovu odvolání vyzvaly neziskové organizace na jednání protikorupční rady vlády a také Ústecký kraj. Důvodem mají být mimo jiné Rafajovy kauzy z poslední doby.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video