Gazdík pro Impuls: EET může urychlit odliv mladých a vzdělaných z venkova

  • 319
Vylidňování venkova podněcují i taková opatření, jako je elektronická evidence tržeb. Když hospody v malých obcích zavřou, utrpí tím místní společenský život, prohlásil v Rádiu Impuls předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. S dalšími stranami chce do voleb vytvořit alternativu k Babišovu hnutí ANO a levici.

Trend vylidňování českého venkova potvrdila ve čtvrtek představená studie nazvaná Predikce udržitelnosti zaměstnanosti v odlehlých venkovských oblastech v cestovním ruchu, kterou si nechal vypracovat Svaz obchodu a cestovního ruchu. Podle ředitelky svazu Marty Novákové jsou důvodem migrace mladších a vzdělanějších ročníků do měst neatraktivní životní podmínky v menších obcích.

Kauza dne na Rádiu Impuls

Kauza dne Rádia Impuls s Jaroslavem Pleslem

Kauzu dne s předsedou Starostů a nezávislých Petrem Gazdíkem vysílá Rádio Impuls ve čtvrtek od 18:00. Celý záznam najdete na stránkách.

Gazdík uvedl, že i EET může mít neblahé důsledky pro život na venkově. „Já se s Andrejem Babišem o EET často a rád hádám a říkám, že je fajn, že od našeho hospodského vybere na daních možná o něco málo víc, ale pokud ta struna bude napjatá příliš a on tu hospodu zavře, tak je to z mého pohledu velmi špatně,“ myslí si Gazdík.

„Hospoda není jen o placení daní, ale je základem spokojenosti v obcích. Podle mě se EET měla zavádět nejprve na mnohem větších podnicích a v případě, že bude fungovat, tak se měla přenášet na menší,“ míní předseda STAN. Podle něj mohou mít povinnosti, které vláda drobným živnostníkům ukládá, fatální dopady a v budoucnu mohou zrychlit stěhování zejména mladých a vzdělaných lidí do měst.

Gazdík chce spolu s lidovci, Stranou soukromníků, SNK - Evropskými demokraty a dalšími sedmnácti regionálními stranami vytvořit pro příští sněmovní volby blok, který přiláká voliče nespokojené s levicovými stranami a hnutím ANO.

„Dnes je celá řada voličů, jejichž hlasy leží na zemi, protože prostě neví, koho volit. Nechtějí volit tradiční staré strany, nejsou levicoví, nechtějí volit třeba ČSSD nebo další strany a nechtějí z nějakého důvodu volit Andreje Babiše. Pro nerozhodnuté voliče by taková nově vzniklá síla mohla být určena. Měla by být evropsky orientovaná, středová až středo-pravicová,“ načrtl povahu vznikajícího bloku Gazdík.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video