Jednání vlády se už po prodělaném covidu účastní premiér Petr Fiala z ODS. | foto: Twitter Úřad vlády

Budou problémy, zchudneme všichni, říká Fiala. Někteří ale víc, dodává ekonom

  • 1873
Premiér Petr Fiala nechce občanům nic nalhávat. Říká, že všechny lidi, v důsledku války na Ukrajině, růstu cen a inflaci, čekají problémy a zchudnutí. Slibuje, že o ty, kteří na tom budou nejhůř, se vláda postará. Další konkrétní kroky ale zatím nespecifikoval. Ekonom Filip Pertold konstatuje, že zchudnutí dopadne výrazněji na nízkopříjmové skupiny.

„Všichni trochu zchudneme, všichni budeme mít problémy. Nejde to jinak. Vedle nás je válka a my nejsme izolovaný ostrov,“ sdělil předseda vlády Petr Fiala v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Ekonom Filip Pertold nicméně poukazuje, že zchudnutí se více dotkne lidí s nižšími příjmy. „Minimálně pětina domácností má výdaje na bydlení přes 30 procent (+ potraviny). Ceny v jejich spotřebním koši rostou významně rychleji než inflace podle Českého statistického úřadu (ČSÚ),“ komentoval výrok premiéra výzkumník think tanku IDEA na Twitteru.

Vláda už podle Fialy na situaci reagovala například širším příspěvkem na bydlení, zrušením silniční daně či přimíchávání biosložek do paliv a snížením spotřební daně na pohonné hmoty.

Předseda vlády v rozhovoru uvádí, že se o nejnižší příjmové skupiny postará. „Kdo se dostane do existenčních problémů, tomu naše vláda pomůže,“ slibuje. Vláda prý chystá další cílená opatření. Jejich konkrétní podobu ale Fiala zatím nesdělil.

„Vyhodnocujeme situaci, díváme se, jaký to má dopad. Ono je hrozně pěkné říct: Teď vám všem dáme tohle a tohle. Jenže peníze nerostou na stromech ani je netiskne vláda. To je důležité, aby lidé věděli,“ vysvětlil Fiala v rozhovoru.

Musíme se úplně vyvléci z ruské smyčky, řekl Fiala. Slíbil energetický plán

Opoziční politici a odbory nicméně poukazují, že by opatření měla být výraznější. Předseda ANO Andrej Babiš navrhuje nový mimořádný příspěvek pro důchodce ve výši šest tisíc korun nad rámec valorizace, kterou již schválila vláda. Navrhuje také zvýšení rodičovského příspěvku.

„Kdybych realizoval nápady opozice, budeme chudí za chvíli všichni. Vím, že lidé mají obavy, a říkám: Nebojte se, nikoho nenecháme padnout,“ dodává Fiala.

21. ledna 2022


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video