Prezident Petr Pavel přijíždí do Hrzánského paláce na jednání s politiky ANO o...

Prezident Petr Pavel přijíždí do Hrzánského paláce na jednání s politiky ANO o návrhu zákona o nižším mimořádném růst penzí. (15. března 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

STALO SE DNES: Pavel podepíše nižší růst penzí. Starostové kritizují daň z nemovitostí

  • 6
Prezident Pavel podepíše nižší růst penzí. Šotouš odhalil tajemství Putinova obrněného vlaku. Vyšší daň z nemovitostí spustila křik starostů. Pád dronu ukázal, jak USA navádějí Ukrajince. Pět let v zajetí myslel na ženu a děti, po návratu z Vietnamu rychle zhořkl. Přinášíme přehled středečních zpráv.

Prezident Petr Pavel se rozhodl podepsat vládní návrh na nižší růst penzí. Zároveň si ale přeje, aby zákon posoudil Ústavní soud. Důchody mají při mimořádné červnové valorizaci vzrůst v průměru o 760 korun. Pokud, by zákon nevyšel do 22. března ve Sbírce zákonů, musela by vláda potvrdit růst penzí v průměru o 1 770 korun. ANO již dopředu avizovalo, že když prezident zákon podepíše, obrátí se poslanci hnutí na Ústavní soud.

Prezident Pavel podepíše nižší růst penzí. Chce, ať to posoudí Ústavní soud

Rus Michail Korotkov zřejmě jako první zachytil podobu soukromého obrněného vlaku ruského diktátora Vladimira Putina. Tajemnou soupravu vyfotil v listopadu 2018 na trase mezi Moskvou a Petrohradem, a stal se tak zřejmě prvním člověkem mimo oficiální kruhy, kdo veřejnosti „práskl“ podobu vlaku. Když mu pak začaly chodit zprávy s přepisy jeho telefonátů, došlo mu, že mu může hrozit i vězení a utekl.

Šotouš odhalil tajemství Putinova obrněného vlaku, pak raději emigroval

Většina starostů obcí a měst kritizuje úvahy ministra financí Zbyňka Stanjury o zvýšení daně z nemovitosti. Daň z nemovitosti je jeden z mála přímých příjmů obcí, na které stát bez patřičného navýšení prostředků přenáší stále další úkoly a povinnosti. Stanjura řekl, že jedním z návrhů na konsolidaci rozpočtu je zvýšení základního koeficientu daně z nemovitosti na dvojnásobek. Mezi stranami vládní koalice zatím ale na zvýšení daně z nemovitosti shoda není.

Jako červený hadr na býka. Vyšší daň z nemovitostí spustila křik starostů

Milion rublů si vysloužil pilot stíhacího letounu, který v úterý poslal do vln Černého moře americký průzkumný dron. Úterní incident nad Černým mořem vzbudil mezi ruskými vojenskými novináři pořádný rozruch. Bleskovou rychlostí se také zrodila sbírka na náležitou odměnu. Podle expertů je incident výsledkem agresivního chování ruských pilotů, kterým si Moskva chce vynutit respekt Západu. Pentagon ve středu dal jasně najevo, že špionážní lety nad Černým mořem bude provádět dál.

Pád dronu ukázal, jak USA navádějí Ukrajince. Rusko velebí pilota hrdinu

Pro Američany před padesáti lety skončila válka ve Vietnamu a tečku za ní udělala jedna zásadní fotografie. Na fotografii je zachycena rodina vítající otce vracejícího se z dlouholetého zajetí. Pravda ovšem zdaleka tak veselá nebyla. Otce sice držela při životě v zajetí myšlenka na rodinu, ale již při návratu dostal oznámení od své ženy, která se chtěla rozvést. Neuplynul ani rok od jeho slavného návratu a manželé byli rozvedeni.

Pět let v zajetí myslel na ženu a děti. Návrat z Vietnamu rychle zhořkl


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video