Někdy to byl až zázrak, že při nočních průzkumných hlídkách Čechoslováci přežili. | foto: ČTK

Peklo africké pouště se mi vybavuje dodnes, říká veterán od Tobruku

  • 12
České "tobrucké krysy", jak se říkalo vojákům bojujícím v Africe, nemohou šokovat ani ty nejdrsnější záběry nového válečného filmu Tobruk, který má premiéru. "Ve skutečnosti to bylo ještě mnohem horší," vzpomíná Stanislav Hnělička, jemuž za hrdinství u Tobruku udělil prezident Václav Klaus Řád bílého lva.

"V pouštní řeži nemůžete při dělostřeleckém ostřelování a křížové palbě z nepřátelských pevnůstek brát ohled ani na vlastní raněné. Napětím se až dusíte a chcete přežít. Pro nás, ‚zrádce‘ z protektorátu, neexistovalo zajetí. Raději bychom se zastřelili," vysvětluje Hnělička.

Válečný veterán nezastírá, že se mu ještě dnes "zdají sny o peklu v africké poušti". I když zdaleka ne tak často jako v poválečných letech.

U Tobruku bojoval jako devatenáctiletý kluk a už tehdy si svou odvahou řekl o prestižní medaili Za chrabrost. V rozkaze Československé vojenské mise v Jeruzalémě se píše:

"Svobodník Stanislav Hnělička jako první z průzkumné hlídky odvážně vnikl 10. prosince 1941 do opevněného nepřátelského postavení a zúčastnil se největšího počtu riskantních průzkumných hlídek své čety. V bojích vždy projevoval odvahu a srdnatost."

Čekáte, odkud to do vás nasypou...
Těch pár vět zdaleka nevystihuje, co tehdy "tobrucké pouštní krysy" při utajovaném průniku do nepřátelských pozic prožívaly.

"Nejprve jsme se za svítání proplazili minovým polem, v tichosti přestříhali ostnaté dráty, přeskákali zbytky překážek... a pak už jen čekáte, odkud to do vás Němci či Italové zblízka ‚nasypou‘. Tenkrát jsme měli štěstí, protože jsme zaútočili tak nečekaně, že utekli," vzpomíná Hnělička.

Čeští vojáci v africkém Tobruku

Někdy to byl až zázrak, že při nočních průzkumných hlídkách Čechoslováci přežili. Při jedné z nich se veliteli Hněličkovi ztratil ve tmě voják. Vrátil se pro něj a našel ho v těžkém šoku. Granáty dopadaly všude kolem.

"Vnímal jsem nárazy horkých tlakových vln z výbuchů a myslel, že je s námi amen. On byl živý a já jsem na něj řval, aby se mě držel, že ho dostanu do pevnůstky. Ale z té hrůzy nebyl schopen pohybu. Musel jsem mu jich několik vrazit a do našich pozic ho doslova – když trochu polevilo ostřelování – dokopat," vypráví Hnělička.

Poušť překvapovala každý den
Další pamětník bojů o Tobruk Bedřich Utitz líčí, jak jeho kamarád šlápl při noční hlídce na minu, která mu téměř amputovala nohu. Utitz jej – nehledě na ostřelování, které výbuch ihned vyprovokoval – dotáhl na pozice své jednotky a pak lékařům ještě svítil ve stanu petrolejovou lampou, aby kamarád přežil. Lékaři vojáka zachránili.

Utitz po válce vysvlékl uniformu a dal se na novinařinu. O armádě nechtěl už slyšet. "Prostě jsem si s nacisty vyřídil účty, malinko přispěl k jejich porážce a tím to pro mne bylo vyřízené. Nemohl jsem žít s myšlenkou, že mou vlast okupují hitlerovci a já proti tomu nic nedělám. A takových byly tisíce. Nepovažovali jsme to za hrdinství, ale za nutnost," vysvětluje Utitz.

Poušť u Tobruku překvapovala Čechoslováky každý den. Nejen tropickými denními vedry a nočními mrazy, ale i prudkými lijavci, které strhly četaře Jaroslava Roznětínského do rokle, kde se utopil.

"Ale ať to není jen o hrůzách. Měli jsme tam nějakého vojína Kosinu. Dobrý voják, nejvíc však trpěl tím, že v poušti nebyl toaletní papír," dodává Jan Koukol.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video