Vsetínský starosta Čunek.

Vsetínský starosta Čunek. | foto: Jan Karásek, MF DNES

Paroubek tajně jednal s lidovcem Čunkem

  • 321
Do jednání o nové vládě výrazně vstoupil vážný kandidát na šéfa lidovců, vsetínský starosta a senátor Jiří Čunek. V minulých dnech se tento politik známý vystěhováním romských rodin ze Vsetína tajně sešel s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

V pondělí přitom Paroubek veřejně nabídl ODS, ať společně sestaví vládu na rok, v níž by mohli být i lidovci. - více zde

Podle Čunka by však taková vláda byla možná maximálně na rok a jen když bude dělat výrazné reformy. Jinak by byla lepší dohoda o nějaké menšinové vládě, tvrdí.

Čunek si k Paroubkovi přivedl i jihomoravského hejtmana Stanislava Juránka. Všichni tři teď říkají, že se po schůzce nebude opakovat "letní překvapení ".

To nastalo v srpnu, když Paroubek jednal o vládě s ODS, ale na poslední chvíli "cukl". Oznámil, že dává přednost dohodě s lídrem lidovců Miroslavem Kalouskem. Jejich vládu by však museli tolerovat komunisté a KDU-ČSL to zarazila. - více zde

Co říká o utajované schůzce s šéfem ČSSD sám Čunek? "Pan Paroubek mě chtěl poznat. Žádné závěry jsme nemohli dělat, protože k tomu nemám mandát," řekl. "Bylo to spíš společenské setkání," tvrdil Paroubek.

ODS: první schůzka bude s ČSSD
Občanští demokraté říkají, že o utajované schůzce Paroubka s Čunkem vědí. "Není to důvod, abychom kvůli tomu při sestavování vlády čekali, jak dopadne sjezd lidovců," řekl místopředseda ODS Petr Nečas.

I když teď ODS nemá žádnou jistotu, že se po sjezdu lidovců nezmění jejich postoje. Premiér Mirek Topolánek řekl, že bude znovu jednat s ČSSD. A s dalšími stranami ve středu.

ODS bude zjišťovat, zda by ostatní strany přece jen nekývly na předčasné volby už v příštím roce. Řešit se bude i Paroubkův návrh, aby vláda vznikla zatím jen na rok a pak by si strany řekly, zda má smysl pokračovat, nebo budou volby v roce 2008.

"Podmínkou je dohoda na reformách. Nechceme rovnou daň a školné, ale penzijní reformu a dohodu o stabilizaci zdravotnictví," tvrdí teď Paroubek. Dohoda o reformách je nutná i podle ODS. "Uvidíme, jak dlouho tento návrh panu Paroubkovi vydrží," řekl skepticky Nečas.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video