Premiér Jiří Paroubek | foto: Greg Baker, Reuters

Paroubek se opět pře s prezidentem

  • 103
Mezi premiérem Jiřím Paroubkem a prezidentem Václavem Klausem to opět jiskří. Premiér se s ním pustil do polemiky kvůli rozhovoru, který Klaus poskytl MF DNES. V něm zpochybnil připravované humanitární gesto české vlády vůči části sudetských Němců, kteří byli za války odpůrci nacismu.

Paroubek vydal prohlášení, podle nějž prezident podstatu návrhu nepochopil.

Gesto se nemá týkat sudetských Němců, kteří byli po válce vyhnáni z Československa, ale jen odpůrců nacismu. Ti vyháněni nebyli, ale často raději odešli do Německa sami.

"Je škoda, že se prezident svým odmítnutím dostal do zvláštní společnosti," tvrdí Paroubek a argumentuje tím, že kromě Klause a ODS se proti chystanému humanitárnímu gestu postavil už jen Sudetoněmecký landsmanšaft v Rakousku.

Další politické strany v Česku Paroubkův záměr nezpochybnily. Klaus označil premiérův návrh za nezodpovědný. Je to již druhý jejich větší spor v krátké době. Nedávno hrozil premiér prezidentovi, že mu vláda omezí cesty do ciziny.

Od Paroubkova plánu se ve středu distancoval i slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Podle něj je Paroubkova iniciativa výhradně českou záležitostí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video