Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Po kauze skončil, žalobci ji smetli. Stojím si za vším, říká exšéf Vojenské policie

  16:18
Bývalý šéf Vojenské policie Otakar Foltýn měl za úkol mimo jiné zefektivnění práce kriminální služby. I z toho důvodu přivedl ostřílenou důstojnici z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). To bylo údajně trnem v oku vedení obrany. Následně musel Foltýn rezignovat po domnělé kauze nákupu techniky proti odposlechům. Tuto kauzu ale nyní žalobci od Bradáčové smetli ze stolu. Foltýn se ale nevrátí.
Otakar Foltýn.

Otakar Foltýn. | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Kauza, která měla údajně stát za koncem Foltýna ve funkci, byla před pár dny oficiálně uzavřena. „Tato věc byla odevzdána ke kázeňskému projednání, nyní se jí bude zabývat příslušný orgán Vojenské policie,“ sdělil redakci Aktualne.cz Aleš Cimbala, mluvčí úřadu pražského městského žalobce, jenž vyšetřování dozoroval.

Foltýn požádal o uvolnění ze služby ministryni obrany Janu Černochovou k 28. únoru tohoto roku. O důvodech rezignace se spekulovalo. Měl za ním stát postup Foltýna ve věci stíhání šéfa inspekce sboru Tomáše Voráče. Ten měl ještě za předchozího vedení Vojenské policie nakoupit techniku proti odposlechům ze zvláštních finančních fondů.

Vojenská policie má nového náčelníka. Ročka schválil sněmovní výbor

Kuloární informace ale dávala přímou souvislost mezi koncem Foltýna a tím, že si k Vojenské policii přivedl schopnou důstojnici s letitou zkušeností z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. To se nemělo líbit některým kolegům, ale hlavně vedení resortu obrany.

„Faktem je, že přijetí plukovnice Kwaśniakové mi bylo vyčítáno. Stojím si ale za tím, že to byla má kompetence a především nezbytný krok pro zefektivnění kriminální služby Vojenské policie,“ uvedl Foltýn na přímý dotaz redakce iDNES.cz poté, co byla celá kauza o nelegálním nákupu techniky smetena ze stolu žalobci od státní zástupkyně Lenky Bradáčové.

Foltýn se v době, kdy velel Vojenské policii, navíc rozhodl nepostavit mimo službu podřízeného podplukovníka Tomáše Voráče, který řídil vnitřní inspekci útvaru. Generální inspekce bezpečnostních sborů vinila Voráče z porušení povinnosti při správě cizího majetku. V rozporu se zákonem nakoupil techniku proti odposlechům za stovky tisíc korun.

Otakar Foltýn, analytik a bezpečnostní expert v pořadu Rozstřel. (16. června 2023)

Vojenská policie

Hlavní velitelství Vojenské policie je nadřízeným útvarem pro jednotlivá územní velitelství. Je orgánem pro zpracování koncepce a řízení policejní ochrany ozbrojených sil, vojenských objektů, vojenského materiálu a ostatního majetku státu, s nímž přísluší hospodařit Ministerstvo obrany, v rozsahu vymezeném zákonem o Vojenské policii a o změně některých zákonů (zákon o Vojenské policii).

V čele Hlavního velitelství Vojenské policie a současně celé Vojenské policie stojí náčelník Vojenské policie plukovník Jiří Roček, který je přímo podřízený ministryni obrany České republiky.

Nákup techniky považoval za banalitu

„Nechtěla jsem, aby na inspekci seděl obviněný člověk, protože to hází špatné světlo na celý sbor a ti lidé si to nezaslouží,“ řekla tehdy k obvinění a postupům Černochová. Foltýn se hájil tím, že případ nákupu techniky považoval za banalitu. Proto o obvinění šéfa inspekce ministryni neinformoval.

„Ministryně mi ale velmi explicitně sdělila, že to považuje za nesplnění rozkazu. A jediné, co jsem jako voják mohl udělat, bylo rezignovat,“ řekl Foltýn.

Velení Vojenské policie nicméně v době šetření kauzy ani po odchodu Foltýna Voráče zcela neodstavilo, jak by se dalo předpokládat s ohledem na vyjádření ministryně. Ten byl jen z Prahy přesunut na jiné místo velitelství do Olomouce. I tím se objevila dodnes nezodpovězená řada spekulací, jestli skutečně za odvoláním stojí odposlechy, či důstojnice, která byla trnem v oku vedení obrany.

Vojenská policie přichází po osmi měsících o šéfa. Foltýn odchází ke konci února

Maximálně srážka ze mzdy

Foltýn je nyní na pozici druhého zástupce ve Vojenské kanceláře prezidenta republiky. Vede analytické oddělení. Po ukončení šetření, které ho stálo post, si stojí za svým. „Platí stále to, co jsem tehdy řekl ve Sněmovně, a já si stojím za každým slovem a krokem, který jsem jako náčelník udělal. Bez výjimky,“ řekl redakci iDNES.cz Foltýn.

V praxi odložení případu znamená, že žalobce celou tuto kauzu neshledává jako trestný čin, pokus o vlastní obohacení Voráče. Maximálně šlo o pochybení za které mu v nejhorším od současného šéfa Vojenské policie Jiřího Ročka hrozila drobná srážka ze mzdy.

Foltýn se dříve bránil a uvedl, že k odvolání Voráče nebyl žádný důvod, neohrožoval nijak chod Vojenské policie a její zájmy. „Dvakrát jsem nadřízený orgán požádal, aby mi sdělil, který důležitý zájem je ohrožen. Nic takového mi neřekl, proto jsem nemohl dělat nic jiného, než ponechat Voráče ve funkci,“ řekl.

„Msta nepatří na vrcholná místa státní správy. Tam rozhoduje morální integrita a odbornost,“ dodal nyní na závěr Foltýn.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Petr Pavel přijel na návštěvu Pardubického kraje

  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

ANALÝZA: Terorismus se vyplácí, vzkázali Palestincům. Gesto ve špatnou dobu

24. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Je to vzácnost, když Izraelci od rána vědí, co je ten den čeká. Ve středu to tak bylo. Od rána byly...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Rozhodněte o vítězi ankety Bloger roku 2023, hlasujte do konce května

24. května 2024

Anketa Bloger roku 2023 je ve finále a o vítězi se rozhodne do konce května. Právě do posledního...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Nejméně čtyři lidé zemřeli, desítky zraněných

23. května 2024  22:48

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...