Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Teče mu do bot. Vrabelovy dluhy zřejmě zaplatí i jeho stoupenci z Václaváku

  10:43
Účty manželky, kam nechal zadlužený pořadatel demonstrací a zakladatel iniciativy Česko na prvním místě Ladislav Vrabel posílat finanční příspěvky od příznivců, chce insolvenční správce využít k uhrazení aktivistových dluhů. Sám Vrabel do poslední chvíle podporovatele uklidňoval a žádal zejména ty štědřejší, aby mu posílali peníze dál.
Ladislav Vrabel (23. 10. 2022)

Ladislav Vrabel (23. 10. 2022) | foto: Facebook Ladislava Vrabela

Organizátor několika protivládních demonstrací na Václavském náměstí Ladislav Vrabel podle Seznam Zpráv čelil do loňského roku 27 exekucím. Mnohé z nich však nesplácel i 20 let. Média na jeho dluhy upozornila hned po vzniku iniciativy Česko na prvním místě a její první demonstraci.

Vrabel, který sám na sebe podal insolvenční návrh, výměnou za ochranu před exekutory soudu slíbil, že přizná veškerý svůj majetek a výdělky použije alespoň k částečnému zaplacení dluhů. Jenže to podle Seznam Zpráv nesplnil. Reportéři odhalili, že prodal motorku a koupil další, nebo že nabízel na Facebooku za 2 miliony pozemek u Vltavy.

Teď podle zjištění Seznam Zpráv zasáhl insolvenční správce Martin Koubek. Ten podal žádost o rozšíření insolvence i na majetky Vrábelovy ženy. Bojana Vurdelja se do pondělí mohla proti postupu ohradit u soudu, ale neučinila tak.

U Národního muzea na Václavském náměstí se sešlo několik desítek lidí, kteří přišli vyjádřit nesouhlas s proruskou demonstrací, která se konala jen o pár desítek metrů níže. (28. října 2022)

„Protože paní Vurdelja nepodala vylučovací žalobu, přistupuji k jejímu majetku jako k součásti insolvence,“ řekl Seznam Zprávám insolvenční správce Koubek.

Teď nám trochu teče do bot

Sám Vrabel v pondělí na sociální síti ve zveřejněném videu uklidňoval příznivce, že peníze na účtu jeho manželky jsou v bezpečí. „Jsou to dva účty mojí manželky. Jsou to bezpečné účty. Už to zkusil insolvenční správce přes všechno možné a všichni mu řekli, že nemá právo na účty sahat,“ uvedl ve videu, které zhlédlo 24 tisíc lidí.

Poté si také postěžoval, že iniciativa je na tom nyní s penězi špatně. „Máme málo peněz. Takže tentokrát bych chtěl poprosit, ne jenom vás, co posíláte stovky, za to jsem vděčný, posílejte dál. Chtěl bych ale poprosit o větší mecenáše, co máme. Protože teď nám trochu teče do bot,“ postěžoval si Vrabel s tím, že by potřebovali poslat pár korun.

Podle zjištění Seznam Zpráv už dříve Ladislav Vrabel tvrdil, že se ženou mají oddělené jmění manželů. V databázi notářské komory však taková skutečnost uvedena není.

Bankovní účty Bojany Vurdelji, ale i trojici firem, nyní ovládne právě insolvenční správce, který se pokouší uspokojit Vrabelovy věřitele. Je mezi nimi i stát, protože Vrabel například dvacet let neplatí pojištění, z něhož stát lidem vyplácí důchody.

Pořadatele protestů z Václaváku rozdělily peníze. Šlo o ego, přiznávají

Insolvenční správce se účty Vrabelovy manželky pokoušel obstavit už na začátku září. Tehdy ale požadavek Česká spořitelna odmítla jako „přinejmenším problematický, ne-li odporující zákonu“. Mimo jiné proto, že na to správce ženu podle banky dostatečně neupozornil a majetek konkrétně nevymezil. Nyní chce Martin Koubek jednat s bankou, ať mu peníze z účtů Bojany Vurdelja přepošle.

V současnosti je na jednom z transparentních účtů Vrabelovy manželky 3 196 korun. Z účtu například v úterý odešlo 81 tisíc korun na údajné náklady související s chystaným protestem 17. listopadu. „Na náklady demonstrace Plán Česká republika na 1. místě!“ stojí u částky.

Na jiném transparentním účtu, který nyní spravuje jiný organizátor protivládních demonstrací Jiří Havel, je k dnešnímu dni 351 611 korun. Přitom právě kvůli druhému účtu se nedávno dvojice rozhádala. Vrabel tehdy po Havlovi chtěl, aby mu poslal peníze na nový transparentní účet, tedy ten, který je na jeho manželku. Po krátkém usmíření se zase rozkmotřili a každý pořádá vlastné akce.

Jednání manželů podle Seznam Zpráv také zkoumá Úřad práce. Bojana Vurdelja se totiž i jako majitelka tří firem před několika měsíci přihlásila o podporu v nezaměstnanosti, kterou jí stát začal posílat. Pokud by z firem měla nějaké příjmy, nárok by na ni neměla.

Od září v jedné z firem – Originala CB – zaměstnává Bojana Vurdelja manžela. Jako realitnímu makléři mu vyplácí 20 tisíc korun měsíčně plus provize z prodaných nemovitostí. Plyne to z pracovní smlouvy, kterou Vrabel soudu přeložil.

Před zhruba týdnem si dokonce Vrabel pod jedním ze svých příspěvků postěžoval na to, že byl s manželkou předvolán na hospodářskou kriminálku „Manželka má zablokovaný účet a mě čeká soudní řízení, kde v mé dobrovolné insolvenci, soudce mluví o trestněprávní rovině a do řízení vstoupilo státní zastupitelství“ komentoval Vrabel.

Vrabel si postěžoval na sociální síti.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...