Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Ředitel chce měnit sochy v panteonu Národního muzea, Fučíka nahradí císař

Ředitel Národního muzea Michal Lukeš uvažuje o tom, že by pozměnil sestavu osobností, jejichž sochy zdobí panteon. Opustit by jej měli například Julius Fučík a Fráňa Šrámek, naopak na své místo by se vrátily busty císaře Františka Josefa I. a císařovny Alžběty.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

Fučík byl rozhodně rozporuplná osobnost jeho účast v odboji je problematická a ta jeho"operetní"reportáž tomu dala korunu Fučík všechno co z něj nevymlátili gestapáci tak hezky sepsal a dal bachaři Kolínskému a pokud vím tak do dneška neexistuje žádný doklad o jeho smrti nakonec i Čurda zemřel až koncem války.Rozhodně Fučík byl levicový intelektuál a pokud by nezahynul ve válce(pokud zahynul) tak by rozhodně nepřežil čistky v padesátých letech.

2 0
možnosti
JB

JInak pokud jste četli Fušíkovu "V zemi, kde zítra znamená již včera " a "V zemi milované" Tak se divíte, kde vzal to svědomí tak nestydatě lhát. V době, kdy v SSSR řádil hladomor a byly rozjety politická procesy, kulaci byli likvidováni a stotisíce lidí mizeli beze stopy v Gulazích, tak on maloval krásně růžově bolševické SSSR jako nejlepší zřízeni na světě,

1 0
možnosti
KD

K54a17r58e98l 24D71r89d17a

13. 6. 2017 6:22

Kecáte z cesty. Žádné vraždění neopěvoval. O hladomorech a politických procesech víme dnes zpětně. On řešil Rusko 1929-1932. To ho ještě vynášela světová levice do nebes. Hladomor na Ukrajině vypukl následně, politické čistky se rozjely až pár let potom. Španělsko bylo 1936-1939. Opět utvrdilo levici o přínosu Ruska. ;-)

0 0
možnosti
JB

Byla to jeho druhá žena co prosazovala jeho kult a žila s toho. Jinak Fučík byl ukázněný soudruh, poslušný Moskvy, vždyt opěvoval vraždění milionů nevnných v SSSR. A tak proti nacistům bojovat nemohl, protože Moskva to jasně komunistům zakázala, protože to byli spojenci Sovětského Svazu. To padlo až po napadení SSSR, ale to již byl ve vězení. V té době, měli komunisté sice zakázaný odboj, ale měli udržovat podzemní komunistickou organisaci, pro případ až ji jednou bude potřeba. No a za nedovolené spolčování v nedovolené organisaci, byl odsouzen. Tíhu odboje nesli sokolové, vojáci a další vlastenci, kteří také měli nejvíce obětí a komunisté se zachovali aby mohli vládnout po válce.

Po ,válce, ale najednou neměli komunistické hrdiny a tak si je museli vymyslet. Tak se hodil Fučík, který sice opěvoval vraždění milionů v SSSR, ale tenkrát to byl klad. Rozšiřování toho mýtu, podporoval Rudý Děd Nejedlý, který táké nařídil umístění sochy.

1 0
možnosti
RM

Tak Lukeš s Hermanem to jistě posoudí objektivně. Na to si může každý vsadit. Možná by v komisi pro výběr správných soch mohl zasednout i pan Posselt, abychom měli v panteonu též zastoupení našich krajanů. No nicméně vám prozradím jednu velkou novinu. Komunistický odboj nebyl vymyšlený, ale existoval a Fučík nebyl Němci odměněn, ale zastřelen. Kdo ví o někom, prosím s věrohodným odkazem, koho Fučík zradil, ať ho adresně uvede. Zajímal jsem se o to, nikde nic. Byl to asi nekritický a ve své době ideologicky opojený snílek, na straně druhé talentovaný, u mnoha lidí oblíbený intelektuál, který se snažil proti okupaci skutečně něco dělat. Jeho Reportáž... je psaná mistrovsky, což mohou posoudit skutečně jen lidé, kteří ji nezaujatě četli.

0 0
možnosti
MS

Fučík byl oběšen ,protože popravčí komora v berlínské věznici byla poškozena náletem a gilotina vyřazena z provozu.

0 0
možnosti
MS

a co tam tak dát Ratha , Babiše , Kalouska, Nečase, Zemana, Klause? Ti by se tam vyjímali jako jednolité společenství. A pod to dát cedulku Naši nejlepší--pobertové. .

1 0
možnosti
DN

Za císaře pána a jeho rodinu;-O!

Nu a ta "sranda" stála cca 300 000 českých obětí.

1 1
možnosti
JZ

To je moc dobře, zásluhou císaře Františka Josefa I. stojí i současná muzejní budova, na kterou on významně finančně přispěl. Julius Fučík nebyl žádný významný odbojář, ale zbabělec a práskač na gestapu.

2 2
možnosti
Foto

J27i59ř33í 10E34r79b81e64n

12. 6. 2017 10:29

S první větou souhlasím.

S druhou nikoliv: ono to gestapo mělo poměrně důrazné vyšetřovací metody, jak vymlátit z "Untermenschů" potřebnou informaci. Učili se od KGB, ta se zase učila od carských vyšetřovatelů a ti se zase učili ve Francii, Německu a Rakousku (zkuste někdy číst Haškovy povídky "mezi řádky" a budete překvapen tím, že nacistická či komunistická brutalita není nic nového).

4 0
možnosti
MB

Fučíka už měli dávno srazit na zem... to tam rovnou mohli dát sochu Rumcajse.:-/

0 0
možnosti
Foto

J52i81ř81í 58E92r57b62e35n

12. 6. 2017 9:32

A co máte proti světově nejproduktivnějšímu skladateli pochodové hudby? :-)

2 0
možnosti
MN

"Usnesli jsme se..." to se usnesl kdo, pane Lukeši? Vy Hermann? Novodobí ministři Nejedlí?!

6 4
možnosti
KD

K64a39r18e27l 40D98r83d88a

12. 6. 2017 8:10

Bude to materiál pro ministra do vlády, patrně to Lukeš skutečně konzultuje s Hermanem. Herman bude mít silnější slovo. Zpracování návrhu bude na lidech v Muzeu. Přijde mi to dost citlivé, rád bych to viděl jako usnesení sněmovny. Nejen vlády.

(Bacha, správně Herman. Pořád mi za něj mažou příspěvky, tak jsem přešel na jmenovce Hermanna.)

0 0
možnosti
KD

K17a21r72e77l 16D48r21d43a

12. 6. 2017 7:11

Tak to je zase zralé na lynčování katolíka Hermanna. Rv Samozřejmě, že návrh na sestavu českých osobností jde do vlády přes Hermanna. Navrhován je návrat osobností z monarchie. Musí se dát zpět Sissi, co pro Čechy nehnula prstem, protože si užívala sex v Uhrách. Takže velkolepý návrat čelem k monarchii a k Československu zády.

Navrhována je stopka osobností k roku 1948 a odstranění osobností přidaných za komunistů. Fučíka, Šrámka a Nejedlého nikde nevidím, kde je ředitel vzal? (Nemáte někdo aktuální seznam osobností o kterém je řeč? Nebyla tady nějaká čistka hned po sametu? Fučíka, Nejedlého jsme tam měli po sametu, vážně?) Ale co vidím, týká se odstranění také následujících osobností:

Karel Havlíček Borovský (z roku 1964), Jaroslav Heyrovský (z roku 1974), Eliška Krásnohorská (z roku 1952), Stanislav Kostka Neumann (z roku 1960), Petr Bezruč (z roku 1960), Karel Čapek ( z roku 1998).

Za komunistů byl odstraněn Edvard Beneš s Masarykem. Masaryk je zpět o Benešovi nikde ani slovo. Opět bude mimo rok 1948. Takže nejspíš pojistka, aby se vyháněč českých Němců vracet nemusel. Rv:-P

Tak mi to přijde jako lživá mediální zpráva o Fučíkovi se Šrámkem, kdy si monarchisté a katolíci v duchu dnešního přepisování historie doplní a odstraní koho budou chtít. A vadí jim nejen osobnosti protěžované za socialismu, ale i mnohé české. Rv:-P

http://referaty-seminarky.cz/sochy-a-busty-narodniho-muzea/

http://www.nm.cz/Historie-NM/Hlavni-budova/

4 2
možnosti
OZ

Nejedlý byl zmíněn proto, protože to on dal té budově stávající výraz, jednak ty sochy v panteonu, drudak ta hrozná tmavá fasáda...

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!