Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

12:40

Havel snídal a Husák čekal. Před 30 lety chartisté prvně okusili svobodu

přečíst článek
12:25

„Studenti roku 1939 a studenti roku 1989 si zaslouží naši nejhlubší úctu, vděk a obdiv. Za odvahu a statečnost, které prokázali v boji za svobodu a demokracii,“ ocenila ministryně financí Alena Schillerová studenty při pietní akci u příležitosti 82. výročí uzavření vysokých škol nacisty a smrti studenta Jana Opletala.

12:20

„V listopadu 1989 lidé ukázali, že když se spojí, tak totalita a zloba nemají šanci a svoboda zvítězí. Obzvlášť v této době, kdy musíme zahlazovat příkopy mezi lidmi vyhloubené nejen covidem, je to aktuální. Svoboda nemůže fungovat bez lidské slušnosti a solidarity,“ napsal na Twitteru ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek.

12:10

Komunistický režim chtěl lidi zastrašit, zatýkáním dostal do povědomí Havla

přečíst článek
12:00

K oslavám 17. listopadu zve také knihovna Václava Havla. „Od 13.00 pro vás máme Obývák Václava Havla a procházku po místech, kde Václav Havel zanechal svou stopu. Na Národní třídě můžete ve 12.00 nastoupit do speciální tramvaje, která vás vezme na vzdělávací cestu časem!“ láká knihovna návštěvníky.

11:50
11:45

Úřad vlády v den státního svátku pořádá letos poslední den otevřených dveří v Lichtenštejnském paláci. Brána významné historické budovy na pražské Kampě se návštěvníkům otevřela v 9.00 hodin, na komentovanou prohlídku reprezentační budovy vlády se mohou zájemci vydat až do 16.00 hodin.

11:40

Státní svátek si připomíná také Úřad vlády ČR. V rámci osmého ročníku akce neziskové organizace Díky, že můžem nasvítí úřad v 17:11 v barvách české trikolory Kramářovu vilu, sídlo prvního československého předsedy vlády Karla Kramáře.

11:36

„Sametová revoluce přinesla před 32 lety největší hodnoty, které máme. Svobodu slova, svobodu cestování, svobodné volby, možnost podnikat. Přeju vám všem krásný svátek, krásný 17. listopad,“ uvedl předseda vlády.

11:35

OBRAZEM: Sametová revoluce, ikonická místa i život před rokem 89

přečíst článek
11:30

„Boj proti útlaku a touha po svobodě a demokracii. To jsou bezesporu společné jmenovatele 17. listopadu 1939 a 1989. Obě tato pro naši historii významná data jsou neodmyslitelně spjata se studenty, jejich odvahou a odhodláním něco změnit a něčemu dobrému pomoci. Díky za to,“ napsal na Twitteru ministr školství Robert Plaga.

11:26

Prohlédněte si přehled událostí, které předcházely sametové revoluci a které bezprostředně následovaly.

11:07

„Pro mě je 17. listopad ten nejkrásnější svátek. Spousta lidí má možnost uskutečnovat své sny, žít ve svobodě. Toho si musíme každý den vážit. Je krásné, že si to připomínáme. Dnes to prožívám se zvláštní radostí. Je to poprvé, kdy nemáme v parlamentu komunisty, což byl stín 17. listopadu,“ řekl Fiala. 

11:03

Představitelé trojkoalice SPOLU zapálili u pamětní desky na Národní třídě svíčky a začali s přítomnými zpívat českou státní hymnu.

10:59

Komunismus se zhroutil sám, řekl Klaus. Popřel pandemii i změnu klimatu

přečíst článek
10:55

Na Národní třídu přišli představitelé koalice SPOLU - předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Dorazil s nimi také předseda Senátu Miloš Vystrčil.

10:50

Milion chvilek by rád našel prezidenta, varoval před kandidaturou Babiše

přečíst článek
10:45

„Události 17/11 1989 změnily život nám i generacím po nás. Dnes jsme si na Národní třídě u pamětní desky připomněli, jak náročná byla cesta ke svobodě a demokracii. Ke svobodě ohleduplné a nesobecké, k demokracii zodpovědné a solidární. V péči o tyto hodnoty nesmíme přestávat,“ napsala na Twitter ministryně financí Alena Schillerová.

10:40

Na Národní třídu přišel člen Senátu PČR a protivník Miloše Zemana v posledních prezidentských volbách Jiří Drahoš. S manželkou položili u pamětní desky květinu.

10:25