Dosavadní průzkumy neřadily Schwarzenberga mezi favority prvního kola volby, ale nepatří ani k úplným outsiderům.

Dosavadní průzkumy neřadily Schwarzenberga mezi favority prvního kola volby, ale nepatří ani k úplným outsiderům. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Schwarzenberg: Amnestii jsem sice chválil, ale teď se jí spíš divím

  • 133
Kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg vzal částečně zpět svou podporu amnestii, kterou 1. ledna vyhlásil Václav Klaus. "Neznal jsem podrobnější parametry vyhlášené amnestie a nevěděl jsem, kdo všechno bude tímto krokem omilostněn. Pak jsem se, připouštím, začal velice divit," napsal Schwarzenberg v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

Předseda TOP 09, kterou v roce 2010 přivedl k úspěchu ve sněmovních volbách, jde do prezidentské volby coby kandidát poslanců své strany. Díky jejich nominaci se vyhnul ošemetnému shánění podpisů, které z klání vyřadily dva jeho možné protikandidáty - Tomia Okamuru a Vladimíra Dlouhého.

Karel Schwarzenberg on-line

Podívejte se na zodpovězené otázky

Dosavadní průzkumy neřadily Schwarzenberga mezi favority prvního kola volby, nepatří ale ani k úplným outsiderům.

Alespoň on se za outsidera nepovažuje, jak naznačil v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz. "Znám důkladně politiku u nás i v zahraničí, znám díky svým činnostem státníky i politiky v Evropě i za mořem od konce 70. let. Dva a půl roku jsem sloužil na Hradě jako vedoucí kanceláře prezidenta Havla, takže možnosti i úskalí prezidentské funkce znám. Určitě uspěji," napsal Schwarzenberg.

Čtenáře zajímal například jeho názor na amnestii, kterou vyhlásil současný prezident Václav Klaus. "Z důvodů přeplněných věznic, a také proto, že v Čechách je ve srovnání s ostatními evropskými státy větší procento lidí odsuzováno do vězení, jsem byl pro amnestii," napsal šéf TOP 09.

"Když jsem se k tomu vyjadřoval, tak jsem ovšem neznal podrobnější parametry vyhlášené amnestie a nevěděl jsem, kdo všechno bude tímto krokem omilostněn. Pak jsem se, připouštím, začal velice divit," dodal.

Lidé se ho ptali i na zdravotní stav vzhledem k věku. Karel Schwarzenberg však  tvrdí, že je v pořádku, a pokud se prezidentem stane, funkci zvládne. Reagoval i na to, jak stíhá funkci ministra.

"Mohu vás ujistit, že opravdu věnuji svému úřadu zdaleka největší část dne a žádnou ze svých ministerských povinností jsem neošidil. Volebním bojem se zabývám především o víkendech a večer," napsal Schwarzenberg.

Pro lepší představu, co Karel Schwarzenberg jako prezidentský kandidát nabízí, si můžete přečíst jeho podrobný profil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video