ODS označila podání trestního oznámení za nesmysl

- Trestní oznámení na osobu nebo skupinu osob z ODS podal za pomluvu a poškozování cizích práv zveřejněním inzerátu ODS namířeného proti Václavu Fischerovi právník Jaromír Henyš.
Zatímco Václav Fischer o trestním oznámení nic neví a jeho právníci se k inzerátu během voleb nechtějí vyjadřovat, mluvčí ODS Lukáš Herold ho považuje za naprostý nesmysl.
Uvnitř článku najdete stanovisko Václava Havla i Václava Klause.

"Člověk se musí jen usmívat, když si toto oznámení čte," řekl Herold ČTK  "Nicméně záměr to splnilo - někdo chce pokračovat ve volební kampani i v průběhu zákazu volební agitaci."

Henyš, který potvrdil, že s Fischerem nemá nic společného, soudí, že informace o Fischerovi zveřejněné v tisku mohou "značnou měrou ohrozit vážnost pana Fischera u spoluobčanů", a tím znemožnit jeho zvolení. To podle něj může "vážně poškodit jeho (Fischerovu) politickou kariéru" a způsobit odliv klientů v jeho podnikatelské činnosti.
Henyš mimo jiné požaduje, aby vyšetřovatel zjistil autora inzerátu a za tím účelem vyslechl šéfa ODS Václava Klause, který je pod inzerátem podepsaný. Zároveň chce, aby prověřil pravdivost zveřejněných údajů.

Předseda ODS a Poslanecké sněmovny Václav Klaus nepřijal kritiku, kterou mu za kampaň ODS pro senátní volby adresoval prezident Václav Havel. Prohlásil, že ji považuje za tak absurdní a nehoráznou, že ji ani nebude komentovat.
Havel ve středu šéfa ODS - aniž ho jmenoval - nařkl ze šosáctví a kritizoval ho, že sice hlásá liberalismus, ale v době předvolební senátní kampaně najednou vystupuje proti bohatým lidem.

"Najednou se pod rouchem liberála objevuje český šosák, závistivý," prohlásil Havel v rozhovoru pro Český rozhlas. "Leckdo, kdo fundamentalisticky neustále opakuje liberalistické pravdy a liberalistická dogmata, najednou nemá rád bohatého člověka a vytýká mu, že své poctivě vydělané miliony dá na kampaň," dodal prezident.

Ačkoliv jméno Václav Klaus nevyslovil ani jednou, bylo naprosto zřejmé, že mluví právě o něm. Klaus totiž tento týden rozesílal voličům v centru hlavního města dopis, kde poukazoval na mnohamilionovou kampaň nezávislého kandidáta Václava Fischera: "Za své podnikatelské zájmy lobbující pan Fischer rozmařile utrácí ve své kampani nevídané miliony, aby pravicově laděné Pražany zmátl."

Havel se v rozhovoru nezmínil ani o Jiřině Jiráskové, přesto bylo rovněž jasné, že mluví o ní. Řekl totiž: "Je mi smutno z toho, že existuje kandidát, který populisticky říká, že sníží kriminalitu tím, že omezí prezidentské právo milostí."

Právě Jirásková minulý týden v rozhovoru pro MF DNES potvrdila, že bude souhlasit s navrhovanými změnami ústavy včetně omezení pravomocí prezidenta udílet milosti, a vysvětlila to takto: "Mně třeba opravdu velice vadí, že občané této země trpí nárůstem kriminality, a omezení některých pravomocí, které umožňují třeba zločineckou amnestii, mně vyhovuje."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video