Zvolení senátoři budou rozhodovat v roce 2013 i o Klausově nástupci.

Zvolení senátoři budou rozhodovat v roce 2013 i o Klausově nástupci. | foto: Reuters

ODS hraje o většinu v Senátu, jde i o Klausova nástupce

  • 6
Ve volbách do Senátu nejde jen o to, kdo bude mít navrch při důležitých hlasováních. Lidé rozhodnou i o tom, kteří politici zvolení na příštích šest let budou v roce 2013 vybírat Klausova nástupce. Tedy pokud se nezmění způsob volby hlavy státu, čemuž ale zatím nic nenasvědčuje.

To, že jde v prezidentské volbě o každý hlas, ukázal letošek. Někteří senátoři během volby hlavy státu dokonce dostali v obálce kulku, protože váhali, jak se rozhodnout.

O čem dále rozhodnou lidé, kteří překonají tradiční nechuť jít volit zástupce do Senátu a vhodí svůj hlas do volební urny? Především o tom, jestli si ODS udrží svou současnou většinu v horní komoře parlamentu, která občanským demokratům umožňuje hladší schvalování vládních návrhů zákonů.

"Nejsme jen pošťáci zákonů"
Šéf Senátu Přemysl Sobotka z ODS nebere námitku, že jednobarevná většina v Senátu z něj dělá tak trochu "pošťáka" se zákony na cestě z Poslanecké sněmovny na Hrad. A že právě to může některé lidi odrazovat od toho, jít do Senátu volit.

"Nemám to spočítané úplně přesně, ale od začátku roku 2007 jsme vrátili Sněmovně asi třicet procent návrhů zákonů, takže určitě nejsme jen pošťáci," řekl MF DNES Sobotka.

Před dvěma lety se druhého kola senátních voleb zúčastnilo jen 20,73 procenta voličů. Jak by tedy Sobotka přesvědčil ty čtyři pětiny voličů, které Senát minule ignorovaly, že tentokrát mají přijít? "Senát je pojistka demokracie. Když před časem Paroubek řekl, že by vládl klidně i s Marťany a komunisty, tak právě Senát může blokovat jejich návrhy," upozornil Sobotka.

VOLBY 2008 - kompletní kandidátky do Senátu

Představa opoziční ČSSD je logicky zcela opačná. Za hlavní cíl v senátních volbách označují Paroubek a jeho lidé to, aby ODS ztratila nadpoloviční většinu v Senátu. Občanští demokraté obhajují devět křesel, socialisté sedm. Minimálně stejnou pozici, tedy uhájit čtyři křesla v 27 obvodech, kde se volí, chtějí lidovci. Jen polepšit si mohou zelení, neobhajují totiž žádné křeslo.

Mezi nejzajímavější senátní souboje patří obvod Praha 1, kde se o křeslo utká plejáda silných kandidátů (hudebník Michael Kocáb, lékaři Zdeněk Schwarz, Pavel Klener a vydavatel Martin Jan Stránský), či volební obvod Pelhřimov.

Senátor za ČSSD a šéf odborové centrály Milan Štěch bude hájit křeslo proti majiteli soukromého pivovaru Stanislavu Bernardovi, jehož nominovala ODS.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video