ODA se zřejmě sloučí s Kaslovou stranou

  • 39
Na české politické scéně se zřejmě brzy objeví nová strana. Občanská demokratická aliance se totiž hodlá sloučit s Evropskými demokraty (ED) pražského exprimátora Jana Kasla. "Vede nás k tomu názorová shoda na hlavní body programu, na principy průhlednosti, boje proti korupci, obrany občanských svobod a podpora evropské orientace a vstupu do EU," uvedl šéf ODA Michael Žantovský.

Sloučení ODA s Evropskými demokraty doporučil celostátní konferenci ODA ústřední sněm této strany. Konference se má podle Žantovského uskutečnit 7. prosince.

Strana by nesla jméno Evropští demokraté, přičemž struktury ODA by zanikly, vysvětlil Žantovský.

Podle lídra ED Jana Kasla začnou místní a krajské organizace Evropských demokratů vznikat od počátku příštího roku. Nynější členové ODA by se tohoto procesu měli účastnit již jako členové Evropských demokratů. Sněm ED, na kterém bude zvoleno vedení, se má uskutečnit v květnu.

Zástupci ODA byli už na kandidátkách ED v pražských komunálních volbách a podle Žantovského se spojenectví osvědčilo. Kasl novinářům řekl, že jedná o integraci i s Demokratickou ligou a Cestou změny. Podle něj jde o to vybudovat pravicovou stranu, která bude v budoucnu výrazným subjektem na politické scéně. 

ODA má staré mnohamilionové závazky. Kvůli nim se několik měsíců před letošními sněmovními volbami rozpadla čtyřkoalice. ODA kandidovala sama, avšak neuspěla. Deset milionů korun už strana splatila. Další dva miliony má zaplatit příští rok. Podle Žantovského z bude dluh platit příjmů, které získává za senátory a krajské zastupitele.

"Své zbývající závazky hodláme řešit tak, aby neměly žádný negativní dopad na novou strukturu," uvedl bez bližších podrobností Žantovský. "Vyřešení těchto věcí je pro nás velmi důležité. Nechceme novou strukturu zatížit starými dluhy," poznamenal Kasl. Bude to součástí dohody o sloučení, které mají obě strany podepsat, dodal.

ODA a EVROPŠTÍ DEMOKRATÉ

ODA vznikla jako jedna z prvních stran hned po listopadu 1989. Její ministři pracovali ve dvou koaličních vládách Václava Klause i v dočasné vládě Josefa Tošovského.

Evropské demokraty založil Jan Kasl poté, co koncem května opustil funkci pražského primátora a vystoupil z ODS.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video