Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zájem o očkování dál klesá, resort zdravotnictví zatím novou kampaň nechystá

  17:57
Zájem o nové očkování proti covidu-19 je začátkem února nejnižší od počátku vakcinace. V tomto týdnu zdravotníci denně podali jen kolem 1500 dávek. Ministerstvo zdravotnictví nyní nicméně novou kampaň na podporu očkování proti covidu-19 nechystá. Spojilo se s ministerstvem vnitra, které pracuje na kampani proti dezinformacím.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, MAFRA

Není to tak dávno, co Česko hledalo, jak lidi motivovat k očkování. Vláda Andreje Babiše například doporučila všem zaměstnavatelům, aby jako motivaci či benefit dali dva dny placeného volna navíc zaměstnancům, kteří se nechají očkovat proti covidu-19.

Část lidí přimělo nechat se očkovat také nařízení vlády. Od konce listopadu v Česku totiž platil takzvaný bavorský model proticovidových opatřeních. Lidem při návštěvě služeb, tedy například restaurací, již nestačily testy, museli se prokázat očkováním nebo potvrzením o prodělání nemoci.

Jenže i tato motivace tento týden “padla”. Současný premiér Petr Fiala oznámil, že vláda k 9. únoru ruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu pro využívání služeb, vstup do restaurací a na kulturní, sportovní a další akce. Vláda se k tomu rozhodla jen pár hodin poté, co nutnost prezentovat se covidovým certifikátem v restauracích, klubech a hotelech zrušil Nejvyšší správní soud.

Lidé znovu stojí fronty na očkování. Jediná motivace? Nařízení vlády

„Zrušení aktuálních opatření a prokazování očkování při vstupech nevnímáme jako nástroj, jakým motivovat občany, k rozhodnutí se nechat očkovat,” uvedl pro iDNES.cz mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Přitom právě toto nařízení donutilo některé, aby se očkovat nechali. Před očkovacími centry se v listopadu tvořily dlouhé fronty a lidé čekali hodiny. „Dělám to kvůli tomu, že jinak by byl problém jít do práce, do restaurace. Kdyby to nebylo potřeba kvůli nařízení vlády, nikdy v životě se nebudu očkovat,“ popisovali tehdy noví zájemci o očkování v řadách. 

V listopadu si pro první očkování přišlo přes 14 000 lidí denně. Zájem o očkování nastartovalo také ohlášení jeho povinnosti pro některé profese a lidi starší 60 let. To ale nakonec vláda zrušila. A motivace opadla.

Další kampaň zatím ne

Pomoc s očkováním měly i různé kampaně. „Udělejte tečku za koronavirem,” hlásala například první kampaň, která začala v první polovině loňského roku. Na podzim pak vláda přišla s další a přímočařejší, která ukazuje možné fatální následky nákazy pro neočkované.

Nová očkovací kampaň, kterou chce ministerstvo přimět lidi k očkování.

Nic dalšího však ministerstvo nyní nechystá. „Ministerstvo zdravotnictví bude nadále pokračovat v obsahové a textové kampani. Naším cílem je motivovat občany, kteří jsou ve fázi rozočkování, k posilující 3. dávce,” uvedl pro iDNES.cz mluvčí resortu Ondřej Jakob. Podpořit očkování se bude resort snažit vlastními silami - přes různé grafiky a příspěvky na sociálních sítích.

Situace se podle Jakoba může změnit v průběhu roku, například na podzim, kdy začíná období respiračních onemocnění. Vše ovšem podle něj bude záležet na momentální situaci. „Budeme plánovat podle vývoje situace,” uvedl Jakob.

Podle epidemiologa Romana Prymuly by měla přijít kampaň, která by se týkala již nových vakcín. „Nová kampaň by měla být spojená s vakcínami druhé generace, které budou odpovídat variantám, které tady jsou, takže si myslím, že ministerstvo by něco dělat mělo, ale to zatím ještě nenastává,“ uvedl pro iDNES.cz. 

Ti, kteří se nechtějí nechat očkovat, podle něj váhají i kvůli tomu, že vlna omikronu v Česku nebyla tak silná, jak se předpokládalo.

Pozor, dezinformace

Resort zdravotnictví nicméně místo vlastní kampaně chystá projekt s dalšími ministerstvy, který se má zaměřit na dezinformace. „Spolu s ministerstvem vnitra hledáme způsob jak zmírnit napětí ve společnosti v souvislosti s častým šířením dezinformací o covidu-19, forma a plnění jsou zatím ve stádiu jednání. Cílem by mělo být zvýšení schopnosti občanů bránit se proti tomuto typu dezinformací,” okomentoval Jakob.

Vláda chystá boj s hoaxery. Zatím pořádně neví, jak je definovat

Na přípravě se podílí také ministerstvo zahraničních věcí, Úřad vlády a ministerstvo obrany. Kampaň o dezinformacích má probíhat převážně v online prostředí.

„Dezinformace patří mezi jednu z viditelných forem hybridního působení a v rámci podpory Národní strategie pro čelení hybridnímu působení se resort obrany rozhodl zapojit do komunikační iniciativy ministerstva vnitra. To v současné době pracuje na kampani s cílem posílit odolnost a schopnosti občanů bránit se proti dezinformacím, které souvisí s covidem-19. Konkrétní témata, forma výstupu a termín realizace jsou dosud v jednání,“ popsal pro iDNES.cz Jakob Fajnor za ministerstvo obrany.

Právě očkování, a zejména pak posilující dávka vakcíny, má snížit riziko těžkého průběhu nemoci, hospitalizace a úmrtí. Plně očkováno je v Česku téměř 6,8 milionu lidí, posilující dávku má skoro 3,8 milionu lidí. Tempo vakcinace se nicméně poslední dobou snižuje a nových zájemců je minimum. 

V tomto týdnu zdravotníci denně podali prvních dávek jen kolem 1500. Ve čtvrtek se přišlo naočkovat téměř 25 500 lidí, z nich bezmála 20 000 dorazilo po ukončené vakcinaci na přeočkování. Na nižší zájem reagují i samotná očkovací centra, v Praze například v sobotu skončí centrum na hlavním nádraží, které provozovala Fakultní nemocnice Bulovka.

Od konce února se má začít podávat takzvaná proteinová vakcína od společnosti Novavax, tento týden odstartovala předregistrace zájemců. Touto látkou by se podle ministerstva zdravotnictví mohli nechat očkovat i ti, kteří mají obavy z modernějších mRNA vakcín.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Za smrt chlapečka pod koly závodního trucku navrhla žalobkyně podmíněné tresty

14. května 2024  9:44,  aktualizováno  14:26

Podmíněné tresty za usmrcení z nedbalosti žádá žalobkyně v případu tříletého chlapce z Mělnicka,...

Gruzínský parlament schválil zákon o zahraničním vlivu, poslanci se poprali

14. května 2024  14:06

Aktualizujeme Gruzínský parlament schválil návrh zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana...

Policie stíhá diskutéry za nenávistné komentáře k případu ukrajinského násilníka

14. května 2024

Policisté obvinili několik lidí za nenávistné komentáře, které se objevily na sociálních sítích v...

Ženíšek prošel i u Pavla, prezident ho jmenuje ministrem pro vědu a výzkum

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  13:49

Marek Ženíšek se stane ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Prezident Petr Pavel ho jmenuje členem...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...