Ředitel stanice Jiří Balvín vyvrátil zprávy, že na digitální zemské vysílání televize nemá peníze.

Ředitel stanice Jiří Balvín vyvrátil zprávy, že na digitální zemské vysílání televize nemá peníze. | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Óčko požádá o kompenzační licenci, chce vysílat celoplošně

  • 4
Hudební stanice Óčko požádá na začátku roku 2009 o kompenzační celoplošnou licenci pro zemské digitální vysílání. Stanice už licenci získala předloni, po soudech vyvolaných následně neúspěšnými žadateli o ni ale přišla. Nyní digitálně vysílá v Praze, Brně, Ostravě a Plzni a jejich okolí.

Óčko, které vysílá od roku 2002, jde sledovat přes satelit a kabel, přes zemské digitální vysílání funguje jen dočasně jako takzvané "převzaté vysílání".

Právo na takzvanou kompenzační licenci Óčku a pěti dalším televizím zajistila až novela mediálních zákonů platná od začátku letošního roku.

"Chceme vyslat signál českému mediálnímu a reklamnímu trhu, že jsme připravení technicky i finančně splnit požadavky, které na nás kompenzační licence klade. A proto na začátku příštího roku o ni požádáme," uvedl generální ředitel Óčka Jiří Balvín.

Stanice se pro požádání o kompenzační licenci rozhodla až nyní, protože donedávna nebylo jasné, jak se bude v České republice přecházet z analogového na digitální pozemní vysílání. Nebyla známá ani závěrečná podoba Technického plánu přechodu na digitální vysílání. Za takového stavu nemělo cenu podle Balvína o licenci žádat.

"Licence vyžaduje pokrýt 70 procent území České republiky. To rádi splníme, ale než jsme znali finální podobu harmonogramu přechodu, nemohli bychom pokrytí naplánovat," vysvětlil Balvín.

Nedostatek peněz? Nesmysl, tvrdí Balvín
Óčko také odmítlo páteční zprávu serveru DigiZone.cz, podle níž nemá na celoplošné šíření svého signálu přes digitální zemské vysílání (DVB-T) peníze. Roční náklady odhaduje DigiZone na 50 milionů korun, loňský zisk Óčka byl čtvrtinový.

"Naprosto odmítám některé spekulace o tom, že hudební TV Óčko nemá finance na splnění podmínek licence," ohradil se Balvín. Loni Óčko dosáhlo zisku 12 milionů korun, a to i přes to, že podle Balvína investovalo v řádech desítek milionů korun do nového světelného systému, odbavovacího pracoviště a kamerového parku.

"S prostředky na celoplošné digitální pozemní vysílání v našem obchodním plánu počítáme. Navíc jsme součástí mediální skupiny Mafra, která je jednou z nejsilnějších na českém trhu," řekl Balvín.

Na příznivce hudby z televize ale líčí i konkurence. Majitel Novy, společnost Central European Media Enterprises, tento týden získala práva na spuštění české národní verze známého hudebního kanálu MTV. - čtěte Majitel Novy koupil licenci k české verzi MTV

Firma Help Film drží v ruce satelitní licenci pro dva hudební kanály - Revolution TV a Nostalgia Musica TV.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video