Kreml odpovídal za evidence zbraní u celé policie. Teď by se na své místo rád vrátil. Ilustrační foto.

Kreml odpovídal za evidence zbraní u celé policie. Teď by se na své místo rád vrátil. Ilustrační foto. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Očištěný policista chce zpět. Žaluje stát

  • 14
Policejní prezident Oldřich Martinů stojí před zapeklitým problémem, co s vysokým důstojníkem Antonínem Kremlem. Ten dříve odpovídal za evidence zbraní u celé policie, ale před časem byl obviněn z trestného činu a sesazen z funkce. Poté však žalobce jeho stíhání zastavil a důstojník se domáhá svého bývalého postu.

Kreml byl stíhán za zneužití pravomocí, když jedné firmě zakázal obchodovat s vyřazenou municí. Pak se však ukázalo, že ze svého rozhodnutí neměl žádný prospěch, a hodně se spekulovalo o tom, že jeho obvinění "zařídila" lobby zbrojařů.

V době, kdy byl Kreml mimo službu, obsadil jeho pozici jiný člověk. Přímo na svůj bývalý post chce však i Kreml, protože je úzce zaměřený specialista.

Kremlův právník Michal Říha příští týden podává na policii žalobu o náhradu škody za propuštění ve výši půl milionu korun. Policejní prezident Oldřich Martinů přiznal, že se policie dostala trochu do "prekérní situace". "Budeme s panem Kremlem jednat," slibuje Martinů.
 
Odbory: Kreml je v právu
Šéf policejních odborů Milan Štěpánek soudí, že se Martinu Kremlovi musí minimálně najít místo ve stejné platové třídě. "Zákon tuto zvláštní situaci neřeší," tvrdí Štěpánek. Policejní odborář zároveň odhaduje, že žaloba má naději na úspěch.

Kreml není jediný, kdo musel odejít kvůli soudům a spěje k očištění. Jan Hlaváček, bývalý ředitel Kriminalistického ústavu (i tam už je jiný šéf) odešel pod tlakem poté, co se ukázalo, že figuroval v seznamech StB. U prvního soudu však dosáhl vymazání ze seznamů.

Policie také lavíruje, jestli vzít zpátky Tomáše Čermáka, který byl souzen za zmlácení Kateřiny Jacques a poté osvobozen. Pražská policie před pár dny zrušila výpověď, kterou mu dala, a Čermák je o něco blíž návratu do služby.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video