Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Plyn jako dočasné řešení, shodli se politici. Zaorálek hájil energii z Ruska

  16:24aktualizováno  19:11
V pražském Divadle Archa debatovali političtí lídři na téma ochrany klimatu a životního prostředí. Politici se shodují, že historicky chyběla vůle věnovat se ekologickým tématům, stejně tak i na tom, že plyn může být po uhlí pouze přechodným zdrojem. Kritika mířila také k vyšetřování havárii na Bečvě.

Společně diskutoval šéf Pirátů Ivan Bartoš, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, ministr kultury Lubomír Zaorálek za ČSSD a Magdalena Davis za Stranu Zelených. Ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček za ANO se na poslední chvíli omluvil, stejně tak nedorazil žádný zástupce za SPD, KSČM a hnutí Přísaha. Diskuzi pořádala organizace Greenpeace společně s hnutím Duha, hnutím Fridays for Future a asociací ekologických organizací Zelený kruh.

Podle všech diskutujících by Česká republika měla nejpozději k roku 2050 směřovat ke klimatické neutralitě. „Česká republika se zavázala ke společnému evropskému postupu k uhlíkové neutralitě, schválila to vláda, ale splnilo se asi 10 procent. Důležitá je restrukturalizace ekonomiky a energetiky, stejně tak i ochrana prostředí,“ řekl v debatě Bartoš. I podle Pekarové je Zelená dohoda příležitostí. Pro Zelené je klimatická krize ve volbách bodem číslo jedna.

Politici se shodují, že historicky chyběla vůle věnovat se ekologickým tématům. Bartoš i Pekarová opět také kritizovali střet zájmů premiéra Andreje Babiše. „Hrozí, že peníze z Evropské unie Česko nebude moci využít a ztratíme krok,“ řekla Pekarová. „Nějaké drobné kosmetické věci, jako například program Dešťovka, tady vznikly. Nicméně za doby ministra Brabce emise skleníkových plynů rozhodně neklesly. Pokud bych měla současnou vládu oznámkovat za práci pro zlepšení životního prostředí, dostala by pětku,“ dodala Davis. Zelení do budoucna požadují také zastropování zemědělské dotace. „Musí být jasné, komu půda patří,“ komentovala Davis.

Plyn dočasně, jádro až na Zelené politici chtějí

Koalice SPOLU chce pokračovat v jaderné energetice, ale ne s pomocí Ruska a Číny. „V tendru na dostavbu Dukovan nebylo splněno nic, co jsme chtěli,“ řekl předseda Pirátů. Za jadernou energii se staví také ČSSD, podle Zaorálka se však nelze kompletně odříznout od Ruska. 

Plyn, který není bezemisním zdrojem, musí být podle politiků pouze dočasným řešením.

Velkým tématem je i nedávno vydaný zákaz prodeje aut se spalovacími motory, který Evropská komise žádá od roku 2035. Premiér Andrej Babiš minulou středu v pořadu Rozstřel zákaz odmítl. „Nebudeme souhlasit se zákazem prodeje aut se spalovacími motory,“ řekl s tím, že jde o politiku. 

Zákaz spalovacích motorů potřebuje podle Pekarové další debatu. „Na delší vzdálenost jsou budoucností železnice, na kratší kolo nebo pěší chůze,“ říká Davis. 

Podle Zaorálka máme ale větší problém, a tím je nedostatek energie do elektromobilů. „My nemáme elektřinu do elektromobilů, pokud chceme všichni jezdit elektromobily, potřebujeme další čtyři Temelíny,“ podotkl ministr.

Vyšetřování Bečvy pod palbou kritiky

„Nelíbí se mi, že není výsledek, ale nemohu posoudit, co je ve spisech, jako člen vlády nemůžete do vyšetřování vstupovat,“ řekl Zaorálek, který na Bečvě prý několikrát byl. Vyšetřovací komise podle Bartoše dlouhodobě nefunguje. „Když si podnikatel z chemického průmyslu obsadí půlku rezortu svými lidmi, nebude tam nikdo extra horlivý to vyšetřit,“ kritizoval Bartoš. 

Podle Pekarové se ve vyšetřování stalo velké množství chyb. „Až se zbavíme Babiše, bude konečně jasné, jak to s Bečvou bylo,“ řekla. Magdalenu Davis pak v souvislosti s havárií trápí ještě další věc: „I kdyby se našel viník, náš systém ho neumí potrestat a pokuta by byla symbolická.“

Minulý čtvrtek o havárii jednali členové sněmovní vyšetřovací komise. Mají pochybnosti o tom, zda ji způsobily kyanidy. Nemají totiž k dispozici výsledky rozborů a neviděl je ani žádný z hostů, které si na jednání ve Zlínském kraji pozvali.

„Nikdo to neviděl na vlastní oči. Informaci o tom, že za úhyn ryb v Bečvě mohou kyanidy, zveřejnila čtyři dny po havárii Česká inspekce životního prostředí. Musíme si výsledky vyžádat, protože není jasné, co vlastně řeku otrávilo,“ potvrdil předseda KDU-ČSL a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. Výsledky rozborů navíc nejsou veřejnou informací, stále totiž neskončilo policejní vyšetřování ekologické havárie. Závěrečnou zprávu předloží vyšetřovací komise Poslanecké sněmovně před koncem září. Její součástí budou konkrétní návrhy na změnu vodního zákona.

Důl Turów trápí Greenpeace

Greenpeace je nevládní nezisková organizace pro ochranu životního prostředí. V květnu vyvěsili její aktivisté a aktivistky z Mánesova mostu v Praze transparent s nápisem Konec doby uhelné. V tu dobu jednala vláda ohledně doporučení Uhelné komise skončit v Česku s využíváním uhlí pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2038, které vláda nakonec neschválila, ale pouze ho vzala na vědomí.

V červnu pořádala organizace pochod odpůrců dolu Turów. Na tři desítky účastníků pochodovaly z pražského Klárova k Hrzánskému paláci, kde odpoledne jednala vláda. Demonstranti si přinesli transparenty, předváděli demonstrativní „přípitek“ i „koupel“ v uhlí. Chtěli, aby Česko nestahovalo žalobu na Polsko ohledně těžby v uhelném dole Turów a požádalo Soudní dvůr Evropské unie o vyměření sankcí proti Polsku, což se nakonec také stalo.

Spor s Polskem: Dřív postavíme na Marsu stanici, než zavřeme důl, říkají těžaři

České úřady se na unijní justici obrátily v únoru tohoto roku s žalobou proti rozšiřování dolu. Soud EU v květnu Polsku nařídil, aby okamžitě přerušilo veškeré práce v dole nedaleko českých hranic. Polský premiér Mateusz Morawiecki ale oznámil, že Polsko nařízení nedodrží, neboť by pro jeho zemi mělo velmi negativní důsledky. Vláda požádala v reakci na pokračující těžbu Soudní dvůr EU, aby udělil Polsku pokutu ve výši 5 milionů eur za každý den těžby. Zároveň ale začala na úrovni ministrů jednat s Varšavou o mezivládní dohodě.

Tisíce studentů protestovaly za klima

Hnutí Fridays for Future pořádalo v roce 2019 několik studentských stávek. Ta největší se uskutečnila na Staroměstském náměstí v Praze. Dva tisíce mladých lidí se tenkrát připojilo k celosvětovému protestu za lepší ochranu klimatu. Podle mluvčího organizátorů protestu Petra Doubravského posunuly tyto protesty dobrým směrem debatu o snižování emisí skleníkových plynů v Česku. 

Stávky se mimo studentů zúčastnily některé firmy, připojily se i státní instituce a neziskové organizace. Zavřeno měly všechny pobočky kosmetického řetězce Lush a studenty podporoval například Divadelní ústav nebo zaměstnanci Ministerstva zahraničních věcí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...